Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/12/2008

Εφημερίδα TA NEA  15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   2008
Σκληρή δοκιμασία 90 ημερών

Όμως ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού θα γίνει φανερός ήδη από φέτος, καθώς εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί πάνω από 3% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 2,5%. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία του 9μήνου.

Αρκεί να αναφερθεί ότι ο ρυθμός αύξησης των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού εκινείτο στο 9μηνο στο 4,1%, έναντι εκτίμησης του προϋπολογισμού που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα στη Βουλή- όταν η κυβέρνηση προφανώς ήταν εν γνώσει των στοιχείων αυτών- για 10,1%. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, σημειώνει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημ. Κουσελάς, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων το τελευταίο δίμηνο πρέπει να φτάσει το 35%, αφού τον Οκτώβριο, για τον οποίον έχουν ήδη γίνει γνωστά τα στοιχεία, ήταν μόλις 6%.

Αν επιβεβαιωθεί η υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2008, η Ελλάδα βαδίζει ξανά σε καθεστώς επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το οποίο βγήκε μόλις το 2007. Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, που ρωτήθηκε σχετικά, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.