Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/8/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2007

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
"Ασύμμετρη απειλή" είναι η ασύμμετρη ανικανότητα της κυβέρνησης
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007

«Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Ο χάρτης των πυρκαγιών είναι συγκεκριμένων
συμφερόντων
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007

«Ασύμμετρη ανικανότητα της Κυβέρνησης
Ο
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007

ΔΗΜΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Συνέντευξη για τις φωτιές

Ο κ. Κουσελάς υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις καταστροφικές πυρκαγιές είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

ΕΡ Ζούμε τις τελευταίες ημέρες μια εθνική τραγωδία. Που κατά τη γνώμη σας οφείλεται η έκταση και ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών;

ΑΠ Ζούμε όντως μια εθνική τραγωδία, μια εθνική καταστροφή με ανυπολόγιστες διαστάσεις, που δεν υπάρχουν πλέον λόγια να την περιγράψουν. Να περιγράψουν την οδύνη, την οργή, τον τρόμο και την απόγνωση των συμπολιτών μας που βρέθηκαν στο επίκεντρο της βιβλικής καταστροφής. Φωτιές είχαμε και στο παρελθόν. Ποτέ όμως σ� αυτή την έκταση, με τόσο φονικά και καταστροφικά αποτελέσματα.

Δεν μπορούμε, πια, να μην το πούμε: είναι ολοφάνερο πως η εγκληματική έλλειψη προληπτικών πολιτικών και η ανεπαρκής χρηματοδότησή τους, η προχειρότητα των σχεδιασμών και η ανεπάρκεια των μέσων, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ανέμους κατέκαψαν τη χώρα, την Πελοπόννησο και τον νομό μας.

ΕΡ Δηλαδή έτσι τυχαία άναψαν αυτές οι εκατοντάδες  πυρκαγιές;

ΑΠ Αναμφισβήτητα όχι. Από τα πράγματα φαίνεται πως εκτός των πυρκαγιών που άναψαν από αμέλεια ή μεμονωμένες απροσεξίες, έχουμε να κάνουμε με σχεδιασμούς εμπρηστών. Φίλος πολεοδόμος μου έλεγε πως «ο χάρτης των πυρκαγιών, είναι χάρτης συγκεκριμένων συμφερόντων». Δείτε για παράδειγμα την Ηλεία. Η γραμμή που ακολουθούν οι φωτιές είναι κατά μήκος της Ιονίας οδού. Σας λέει τίποτα αυτό; Το ίδιο συμβαίνει και με πολλές άλλες περιοχές, στην Αττική και αλλού. Η κυβέρνηση με την επιχειρούμενη �και δασοκτόνα-τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, με την τροπολογία Μπασιάκου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στα δάση και την προκήρυξη των εκλογών μέσα σ� ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κλιματικά  καλοκαίρι, την ώρα που κυριολεκτικά καιγόταν η Πεντέλη, «έκλεισε το μάτι» στα πιο άνομα συμφέροντα. Σε όλους αυτούς που γνωρίζουν πως ό,τι καίγεται σπάνια ξαναγίνεται δάσος. Σ� αυτούς που περιμένουν τις εκλογές για να πετύχουν ό,τι δεν κατάφεραν το υπόλοιπο χρονικό διάστημα.

ΕΡ Από αυτά που μου λέτε καταλαβαίνω ότι δεν δέχεστε τους ισχυρισμούς περί «ασύμμετρης απειλής»

ΑΠ Κατά τη γνώμη μου, το μόνο ασύμμετρο με το οποίο έχουμε σήμερα να κάνουμε είναι η ασύμμετρη ανικανότητα μιας Κυβέρνησης που έκανε τον πολίτη να πιστεύει ότι δεν υπάρχει, πλέον, κράτος, ότι είμαστε ακυβέρνητη πολιτεία! 

Αυτά δεν τα ισχυρίζομαι εγώ. Τα ακούσαμε από τα χείλη εκατοντάδων πολιτών που έβλεπαν τα σπίτια τους να καίγονται, τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, χωρίς να έχουν την παραμικρή βοήθεια.

Τα ακούσαμε από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές πολίτες που με ηρωϊσμό και αυταπάρνηση έσπευσαν να βοηθήσουν, χωρίς να έχουν επαρκή μέσα, χωρίς κανένα συντονισμό, καμιά κατεύθυνση.

Τα ακούσαμε από τις δημοτικές αρχές που έκαναν έκκληση για βοήθεια και εάν οι ίδιες δεν έκαναν  το δικό τους σχεδιασμό, δε θα είχε μείνει τίποτα.

Όλα τα άλλα, τα περί� «τρομοκρατικής απειλής» υπονοούμενα, στερούνται σοβαρότητας εκθέτουν διεθνώς τη χωρά και έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Να αποσείσουν τις ευθύνες από εκεί που πραγματικά ανήκουν, να παραπλανήσουν, ακόμα και μέσα σε αυτές τις δραματικές συνθήκες, τους πολίτες.

Αντί για σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των καταστροφών, αντί για σχέδιο προστασίας του πολίτη, η Κυβέρνηση διαπρέπει μόνο σε ένα σχέδιο: σ� αυτό της συγκάλυψης και της μετάθεσης των ευθυνών της!

ΕΡ Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ευθύνες;    

ΑΠ Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στήριξαν και αναβάθμισαν την Πυροσβεστική και τα σώματα ασφαλείας. Διαμόρφωσαν ένα πρότυπο μοντέλο δασοπυρόσβεσης, που πολλές χώρες της Ε.Ε. ζητούσαν να το εφαρμόσουν. Υπάρχουν άλλωστε και τα στατιστικά στοιχεία, που μιλούν από μόνα τους. Μπορούμε να πούμε πάρα πολλά για όλα αυτά, αλλά και για τα όσα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προειδοποιούσαμε και εις μάταια ζητούσαμε επί των ημερών της απερχόμενης Κυβέρνησης της Ν.Δ, αλλά δεν είναι η ώρα. Το βέβαιο είναι πως δεν νοείται άφεση των αμαρτιών της, ούτε μπορεί να κρύβεται  η Κυβέρνηση, σαν να μην πέρασε μια μέρα από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας !     

Δείτε τι γίνεται σήμερα, που το κράτος αποδεικνύεται γυμνό και ανήμπορο να προστατέψει όχι μόνο το φυσικό πλούτο της χώρας, όχι μόνο τη χλωρίδα και την πανίδα,  αλλά και τις ίδιες τις ανθρώπινες ζωές ! Δυστυχώς, το μείζον ζήτημα σε όλη αυτή την καταστροφή είναι πλέον οι δεκάδες νεκροί - και εύχομαι να μην υπάρξουν άλλοι. Είναι οι χιλιάδες πρόσφυγες στον τόπο τους, είναι τα καμένα δάση, οι ανεκτίμητες ζημιές στο περιβάλλον, ο κίνδυνος ερήμωσης της υπαίθρου, οι συνέπειες για την καθημερινότητα, την ανάπτυξη, το μέλλον όλων μας. Είναι δυνατόν όλα αυτά να συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2007;  

ΕΡ Ποια κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα γενικότερα και ειδικότερα στη Μεσσηνία;

ΑΠ Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να μπορέσει η περιφέρεια και οι συμπολίτες μας που επλήγησαν να σταθούν στα πόδια τους. Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν τα στοιχειώδη: ούτε ρεύμα, ούτε νερό. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι άστεγοι και στο δρόμο.

Οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας δεν είναι επαίτες. Μη διανοηθεί, λοιπόν, κανείς να τους πουλήσει τις αυτονόητες υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντί τους ως κυβερνητικές παροχές και προεκλογικές υποσχέσεις! Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι η ελάχιστη και �το ξαναλέω- αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας. Δεν ξεπλένουν τις ευθύνες, δεν κατασιγάζουν τον πόνο, δεν σβήνουν τη φωτιά της οργής από τις καρδιές των πυρόπληκτων συμπολιτών μας.

Πρέπει, πέραν της έκτακτης άμεσης βοήθειας, να δοθεί στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας ως προκαταβολή τουλάχιστον το 50% της δικαιούμενης αποζημίωσης. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουν οι παραγωγοί τις αποζημιώσεις των Π.Σ.Ε.Α. Αυτές θα κάνουν τουλάχιστον ένα χρόνο.

Χρειάζονται επίσης άμεσα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και ιδιαίτερα στον Ταΰγετο, που αποτελεί τον πνεύμονα όλης της Μεσσηνίας.

Τέλος είναι επιτακτικό να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης, ένας σωστός αναπτυξιακός σχεδιασμός και για τον Ταΰγετο και για τις άλλες περιοχές που έγιναν στάχτη.  

Πρέπει για όλα αυτά �και για πολλά άλλα που πρέπει να δούμε συγκροτημένα- να διεκδικήσουμε σημαντικά κεφάλαια από την Ε.Ε, από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και από τον Προϋπολογισμό, που πρέπει επιτέλους να γίνει Προϋπολογισμός για την ύπαιθρο, για το περιβάλλον και για τους πολίτες, όχι προϋπολογισμός για τους λίγους, με εγκληματική τσιγκουνιά �όπως αποδείχθηκε- για τα κρίσιμα και τα στοιχειώδη!