Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2/8/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2007

«Ο Δ. Κουσελάς για τις αποζημιώσεις στη Μεσσηνία»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007

«Ο Δημ. Κουσελάς για τις πυρκαγιές»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007

«Ο ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Αποζημιώσεις για τη Μεσσηνία τουλάχιστον
ανάλογες εκείνων της Αχαΐας και της Κορινθίας
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2007

«Αποζημιώσεις για τη Μεσσηνία τουλάχιστον ανάλογες
εκείνων της Αχαΐας και της Κορινθίας
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007

ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
Αποζημιώσεις για τη Μεσσηνία τουλάχιστον ανάλογες εκείνων της Αχαΐας και της Κορινθίας

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατά την αγόρευσή του στη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Επικρατείας «Ρύθμιση Θεμάτων Δημοσκοπήσεων και άλλες διατάξεις» στην Ολομέλεια του Β΄ Τμήματος της Βουλής, αναφέρθηκε ειδικά στις καταστροφές από πυρκαγιές στη Μεσσηνία και στην ανάγκη να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις και να εφαρμοσθούν τα μέτρα που ίσχυσαν το 2000 για τους πυρόπληκτους, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για 9+1 μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων.

Ειδικότερα, ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα εξής:

« Η σημερινή συζήτηση γίνεται δυστυχώς σε μία δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία συντελείται μία βιβλικών διαστάσεων οικολογική καταστροφή απ� άκρου σ� άκρον της χώρας μας.

Καταστροφή περιουσιών, καταστροφή ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, καταστροφή πολύτιμων δασικών πόρων, καταστροφή ενός μεγάλου κομματιού του παραγωγικού ιστού της περιφέρειας.

Η Μεσσηνία, η Αχαΐα, η Κορινθία, η Λακωνία, ολόκληρη η Ελλάδα έχει υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές. Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση απεδείχθη ανίκανη να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί μια κρίση. Απεδείχθη ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό πίεση, ούτε να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις την ώρα που πρέπει και με το σωστό τρόπο.

Πρέπει τουλάχιστον να καταλάβει ότι η διαχείριση μιας κρίσης, για την οποία ευθύνεται και η ίδια, δεν αποτελεί θέαμα. Τα μέτρα που πρέπει να πάρει για τη στήριξη των πολιτών και των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές πρέπει να είναι ουσιαστικά και άμεσα.

Αποτελούν υποχρεώσεις της, που δεν είναι προεκλογικές παροχές, ούτε μπορούν και δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης.

Με άλλα λόγια, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να κάνει προεκλογικό πλιάτσικο στα αποκαΐδια. Ούτε νομιμοποιείται να μην αποδέχεται έκτακτα μέτρα σαν αυτά που ίσχυσαν για τους πυρόπληκτους το 2000 και μάλιστα όταν διατείνεται ότι οι καταστροφές είναι πολύ μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά.

Εμείς στη Μεσσηνία, που έχει υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές, περιμένουμε να ισχύσουν μέτρα τουλάχιστον ανάλογα με εκείνα της Κορινθίας και της Αχαΐας και μάλιστα άμεσα! »

Θυμίζουμε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Κουσελάς (επιπλέον όσων μέτρων «τυπικά προβλέπονται», που τα εξαγγέλλει, ως� παροχές, η Κυβέρνηση) περιλαμβάνουν:

  • Την άμεση οικονομική ενίσχυση όσων έχασαν σπίτια και παραγωγικές εγκαταστάσεις,

  • Την άμεση καταγραφή και εκτίμηση ζημιών και στην άμεση προκαταβολή της αποζημίωσης στο 50% της ζημιάς σε ηρτημένη παραγωγή, ζωϊκό κεφάλαιο, έγγειο και πάγιο κεφάλαιο για τους παραγωγούς.

  • Τη χρηματοδότηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για διανομή ζωοτροφών στους πληγέντες κτηνοτρόφους.

  • Την ετήσια αποζημίωση της μακροχρόνιας απώλειας εισοδήματος,

  • Το πάγωμα και τη ρύθμιση χρεών στις Τράπεζες.

  • Την καταβολή επιδόματος ανεργίας σε εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας των πυρκαγιών.

  • Την παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των σχεδίων βελτίωσης που λήγουν τον Σεπτέμβριο.

  • Τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος για την αναγέννηση κάθε περιοχής.