Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/7/2007

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007

«ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑ
Ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές από περονόσπορο
»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007

«ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ-ΚΑΤΣΑΡΟΣ Σ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΟΝ ΚΟΥΣΕΛΑ
Όχι αποζημιώσεις για περονόσπορο
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007

«Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Αρνητική απάντηση Μπασιάκου-ΕΛΓΑ για τις
αποζημιώσεις των αμπελοκαλλιεργητών»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007

«ΚΟΥΣΕΛΑΣ: ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ
ΣΤΑΘΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρνητική απάντηση από Μπασιάκο και ΕΛΓΑ
για τις αποζημιώσεις των αμπελοκαλλιεργητών
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ  2007

Αρνητική απάντηση Μπασιάκου - ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις των αμπελοκαλλιεργητών

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων απάντησε σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελάς την 11-06-2007, με την οποία ζητούσε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι σοβαρές ζημιές από περονόσπορο στις αμπελοκαλλιέργειες της Μεσσηνίας λόγω των παρατεταμένων και άκαιρων βροχοπτώσεων, καθώς και να μειωθεί αναλογικά η ελάχιστη παραγωγή ανά στρέμμα σταφίδας για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης.

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Υπουργού, ο Μεσσήνιος βουλευτής δήλωσε τα εξής:

«Ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αντί να δεσμευθεί

  • για την κατ� εξαίρεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, στέλνοντας άμεσα γεωπόνους για την εκτίμηση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών

  • για τη μείωση της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης σταφίδας που υποχρεώνεται να παραδώσει ο παραγωγός, προκειμένου να του καταβληθεί η στρεμματική ενίσχυση,

αναφέρει ότι οι ζημιές από περονόσπορο δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνονται, καθόσον μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά με κατάλληλους ψεκασμούς.

Φαίνεται ότι ο κ. Υπουργός και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ έχουν επιλεκτική μνήμη και χρησιμοποιούν δυο μέτρα και δυο σταθμά, όταν το 2005 για το ίδιο παθογόνο αίτιο (προσβολή από περονόσπορο) αποζημίωσαν αμπελώνες στην Ελασσώνα.

�Οσον αφορά στη μείωση του πλαφόν που πρέπει να παραδώσει ο παραγωγός κορινθιακής σταφίδας, ο κ. Μπασιάκος αναφέρει απλά την προβλεπόμενη διαδικασία, χωρίς καμιά δέσμευση, τη στιγμή που ήδη οι ζημιές στις σταφιδοκαλλιέργειες επιδεινώθηκαν από τον καύσωνα και οι παραγωγοί βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση.

Οι αρμόδιοι φαίνεται πως προτιμούν να�σφυρίζουν αδιάφορα, αντί να δώσουν άμεση λύση, όπως οφείλουν, στα σοβαρά προβλήματα των αμπελοκαλλιεργητών της Μεσσηνίας, που δεν αντέχουν παραπέρα συρρίκνωση στο ήδη μειωμένο εισόδημά τους! »