Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/6/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ  2007

«Δ. Κουσελάς: Η κυβέρνηση κατά των καταναλωτών»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

«Κερδοσκόποι πλουτίζουν σε βάρος του καταναλωτή»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

«ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Η Κυβέρνηση θεατής στην καταπάτηση των
δικαιωμάτων των καταναλωτών
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

Επίθεση στην Κυβέρνηση
ΘΕΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΛΕΕΙ Ο Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για την Προστασία του Καταναλωτή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα εξής:

« Δεν θα μιλήσω σαν καταναλωτής του πολιτικού λόγου αλλά ως πολίτης-καταναλωτής, που υφίσταται τις συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς.

Το νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε αποτελεί συρραφή διαφορετικών διατάξεων που τροποποιούν ένα βασικό νόμο, τον νόμο 2251, που θεμελίωσε τα δικαιώματα του καταναλωτή και στη δεκατριάχρονη ιστορία του προσέφερε πολλά στην προστασία του. Στην ουσία η Κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμπληρώνει αυτό το νόμο, ενσωματώνοντας όμως παθητικά την Οδηγία της Ε.Ε. για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Μη μας πείτε, κύριε Υπουργέ, ότι κάνετε κάποιες καινούργιες «τομές» ή «μεταρρυθμίσεις» μ� αυτό το νομοσχέδιο. Είναι άλλωστε εμφανής η αδυναμία σας να επεξεργαστείτε μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη πρόταση, τη στιγμή που στην αγορά ευημερούν η αισχροκέρδεια και οι αυθαίρετες πρακτικές, τη στιγμή που τα δικαιώματα των καταναλωτών καθημερινά καταπατούνται.

Δεν ισχυρίζομαι ότι η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι μόνο θέμα θεσμικού πλαισίου. Όπως επισημαίνει και η ΟΚΕ, υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, πρώτα και κύρια η ύπαρξη ικανής πολιτικής βούλησης, η ενημέρωση των καταναλωτών για τα δικαιώματά τους, η διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, αλλά και κατάλληλων μηχανισμών ελέγχου.

Με ευθύνη της Κυβέρνησης δυστυχώς όλα τα παραπάνω σχεδόν απουσιάζουν. Και πώς να μην απουσιάζουν, όταν σε Ερώτηση που έκανα στη Βουλή για τη μεγάλη ψαλίδα τιμών παραγωγού-καταναλωτή, η οποία στην Ελλάδα φτάνει το 1/5, η απάντηση που έλαβα ήταν πως αυτή η ψαλίδα «δικαιολογείται» (!) από το κόστος μεταφοράς και την τυποποίηση των προϊόντων. Τέτοιες απαντήσεις και τέτοιες πρακτικές δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να δίνουν το πράσινο φως στους κερδοσκόπους που πλουτίζουν σε βάρος του καταναλωτή! Αλήθεια, δεν υπάρχει κόστος μεταφοράς, δεν υπάρχει κόστος τυποποίησης των προϊόντων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, όπου η ψαλίδα τιμών δεν ξεπερνά το ένα προς δυόμισι;

Να ξαναμιλήσουμε για τον αθέμιτο ανταγωνισμό στα τρόφιμα στο χρηματοπιστωτικό τομέα, στα πετρελαιοειδή; Τα έχουμε πει χίλιες φορές σ� αυτή την Αίθουσα και άλλες χίλιες φορές η Κυβέρνηση κάνει πως δεν βλέπει, ή θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι λυμένο.»

Ο κ. Κουσελάς, αφού αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις ενώσεις καταναλωτών, τονίζοντας ότι αυτές αποβλέπουν ευθέως στο να πλήξουν την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητά τους, στη συνέχεια της αγόρευσής του επισήμανε ότι: « οι όποιες θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, περιορίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην υιοθέτηση ορισμένων μόνο από τις προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που συζητήθηκαν στη Βουλή τον περασμένο Μάρτη. Αναφέρομαι στην πρόταση νόμου που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την προστασία του καταναλωτή από τις δανειακές συμβάσεις, όπως η αποζημιωτική συλλογική αγωγή και η απαγόρευση πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Ακόμα όμως και αυτή η ρύθμιση, η μόνη άλλωστε που θα μπορούσατε να παρουσιάσετε ως θετικό επίτευγμα του νομοσχεδίου σας, αφενός δεν ήταν δική σας, αφετέρου, όπως τελικά τη διατυπώσατε με τις σωρευτικές προϋποθέσεις θέσατε, καθίσταται δώρο- άδωρο και δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τους καταναλωτές.

Οι υπόλοιπες προτάσεις που κάναμε στην πρόταση νόμου που καταθέσαμε, δυστυχώς, αγνοήθηκαν. Αγνοήθηκε η πρότασή μας για τη διαφάνεια στη διακύμανση των επιτοκίων, αγνοήθηκε η πρότασή μας για ένα πλαίσιο λειτουργίας των οργάνων που διαμεσολαβούν στις καταναλωτικές διαφορές, το οποίο στηριζόταν σε συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. »

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε ότι «το νομοσχέδιο δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και των αναγκών προστασίας ων καταναλωτών, δεν απαντά στα σοβαρά προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν στις συναλλαγές τους, δεν χτυπά τη γενικευμένη ανασφάλεια του Έλληνα πολίτη απέναντι στις ανεξέλεγκτες από την Κυβέρνηση δυνάμεις της αγοράς που συστηματικά ροκανίζουν το εισόδημά του, γι� αυτό και το καταψηφίζουμε.»