Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/6/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 01 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

«Η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και ο Δ.Κουσελάς»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 01 ΙΟΥΝΙΟΥ  2007

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Αξιοποίηση ή ξεπούλημα της ακίνητης
περιουσίας του Δημοσίου;
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 01 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

«Ο Κουσελάς για την αξιοποίηση της
περιουσίας του Δημοσίου
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

«Αξιοποίηση ή ξεπούλημα περιουσίας
του Δημοσίου;»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 01 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Αξιοποίηση ή ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου;

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την «Πώληση και ταυτόχρονη μίσθωση ακινήτων του Δημοσίου, μακροχρόνιες και χρηματοδοτικές μισθώσεις του Δημοσίου κ.α. διατάξεις» στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα εξής:

« Κατά τη γνώμη μου, τρεις είναι οι προϋποθέσεις για τη σωστή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου:

Πρώτον, η σωστή και ολοκληρωμένη καταγραφή της περιουσίας του Δημοσίου, καταγραφή που σήμερα δεν υπάρχει.

Δεύτερον, η αξιολόγηση της δημόσιας περιουσίας που παραμένει αδρανής, καθώς και της περιουσίας που ήδη αξιοποιείται.

Τρίτον, μια ολοκληρωμένη συζήτηση για τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της αξιοποίησης, με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της προάσπισης των συμφερόντων του Δημοσίου.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε δε πληροί καμία από αυτές τις τρεις προϋποθέσεις. Μάλλον για ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μπορούμε να μιλάμε, παρά για αξιοποίηση - εκτός και αν, κατά την αντίληψη της Κυβέρνησης, η «αξιοποίηση» ταυτίζεται με την ιδιωτικοποίηση ! »

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Κουσελάς χαρακτήρισε καθόλου τυχαία τη χρονική στιγμή που επελέγη να έρθει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, επισημαίνοντας ότι: « Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και πρώτος στόχος σας είναι να δημιουργήσετε «επενδυτικό κλίμα» στις χρηματαγορές και ειδικότερα στην αγορά ακινήτων, να δημιουργήσετε «ψυχολογία» ότι θα γίνουν επενδύσεις, ότι γίνονται «αλλαγές», ότι γίνονται «μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στους λοιπούς στόχους της Κυβέρνησης, που υπηρετούνται με το νομοσχέδιο, ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε ότι «ο δεύτερος στόχος σας είναι εισπρακτικός. Θέλετε να δώσετε άμεσα και πάση θυσία μεγαλύτερη ρευστότητα στο Δημόσιο, να ενισχύσετε τον κρατικό προϋπολογισμό με χρήματα που σας λείπουν.

Ο τρίτος στόχος είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, που φαίνεται ότι θα επιλεγούν με αδιαφανή κριτήρια, για να αξιοποιήσουν την περιουσία του δημοσίου, αφού εδώ μας ζητάτε εξουσιοδοτήσεις, δεν βάζετε συγκεκριμένα κριτήρια.

Ο τέταρτος στόχος είναι η εξυπηρέτηση πελατειακών σας σκοπιμοτήτων, γιατί με αυτό σχεδιάζετε να διαμορφώσετε στρατιές ολόκληρες συμβούλων και άλλων που θα εντάξετε σ� αυτές τις διαδικασίες».

Αξιολογώντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Κουσελάς παρατήρησε ότι «Το Δημόσιο, στις περιπτώσεις επινοικίασης των πωληθέντων, θα πληρώσει πολλαπλάσια για τη στέγαση του ιδίου και των υπηρεσιών του στα ακίνητα που ήδη διαθέτει. Τούτο είναι εμφανές. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, το αναγκάζετε να προχωρήσει και σε επαναγορά. Αυτό είναι τελείως ανεπίτρεπτο ! Στις δε περιπτώσεις που απλά πωλείται η περιουσία χωρίς επινοικίαση, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί � ούτε προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου - ότι τα χρήματα που θα εισπραχθούν, θα επενδυθούν προς όφελος του Δημοσίου και δεν θα πάνε απλά να καλύψουν τις υπάρχουσες «μαύρες τρύπες», δηλαδή ελλείμματα ή ανάγκες άμεσης κατανάλωσης.

Αυτό που φαίνεται, είναι πως ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει μελλοντικά να σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος από δόσεις ή ενοίκια, για να καλυφθούν τρέχουσες ταμειακές ανάγκες» .

Καταλήγοντας, ο κ. Κουσελάς δήλωσε ότι «Αυτό που ομολογείτε με αυτό το νομοσχέδιο, είναι η ανικανότητα της Κυβέρνησής σας να αξιοποιήσει την τεράστια ακίνητη περιουσία του Δημοσίου προς όφελός του και προς όφελος του ελληνικού λαού. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να το αποσύρετε! »