Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/5/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 18 ΜΑΪΟΥ  2007

«Ερώτηση Κουσελά για ψαλίδα τιμών
παραγωγού - καταναλωτή»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2007

«ΖΗΤΕΙ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ
Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση
της ψαλίδας τιμών παραγωγών - καταναλωτών»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2007

«ΖΗΤΕΙ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ
Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Μέτρα για τη μείωση της ψαλίδας
τιμών παραγωγών-καταναλωτών»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2007

«Ο Κουσελάς για την ψαλίδα τιμών»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2007

Ανησυχητικά δεδομένα
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΨΑΛΙΔΑΣ ΤΙΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΖΗΤΕΙ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκθέτοντας ανησυχητικά δεδομένα για την ψαλίδα τιμών παραγωγού-καταναλωτή στη χώρα μας και ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών και αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

« Πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ διαπιστώνει ότι για κάθε 1 ευρώ που ξοδεύει μηνιαίως ο καταναλωτής για την οικογενειακή διατροφή στη χώρα μας, ο παραγωγός εισπράττει μόλις 29 λεπτά. Μάλιστα, σε ορισμένα βασικά είδη διατροφής, οι απώλειες που υφίστανται οι παραγωγοί είναι πολύ μεγάλες : οι παραγωγοί κρασιού εισπράττουν μόλις το 14% της αντίστοιχης μηνιαίας καταναλωτικής δαπάνης, στους χυμούς το 17%, στα δημητριακά, στο αλεύρι και το ψωμί το 7%, στη ζάχαρη και στο μέλι το 24% και στα ψάρια το 29,5%.

Επίσης τα στοιχεία της έρευνας αποδεικνύουν ότι το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται διαρκώς, χωρίς να ωφελείται ο καταναλωτής.

Επειδή η κατάσταση αυτή πλήττει σοβαρά τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση,

Επειδή τα βασικά αίτια μείωσης του εισοδήματός τους αφορούν στην αύξηση του κόστους παραγωγής, στα αναποτελεσματικά μέτρα για τη λειτουργία της αγοράς, στις αθρόες ελληνοποιήσεις εισαγομένων προϊόντων και στις παράνομες πιστοποιήσεις σε μεγάλη γκάμα αγροτικών προϊόντων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν προκειμένου να μειωθεί το καλλιεργητικό κόστος;

  • Γιατί δεν έχουν επαρκώς ελεγχθεί και συνεπώς αποτραπεί μέχρι σήμερα τα παράνομα «βαφτίσια» των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων ;

  • Τι μέτρα και μηχανισμοί πρόκειται να εφαρμοστούν, ώστε να προστατευθεί το εισόδημα και του αγρότη και του καταναλωτή;»