Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/4/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

«Ο Δημ. Κουσελάς για το ιδιοκτησιακό
καθεστώς Μάνης»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των
αγροτεμαχίων της Μάνης»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

«Ερώτηση Κουσελά για το ιδιοκτησιακό
καθεστώς των αγροτεμαχίων της Μάνης»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

«Ερώτηση Δ. Κουσελά για το ιδιοκτησιακό
της Μάνης»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

Ερώτηση Κουσελά για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αγροτεμαχίων της Μάνης

O βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την προστασία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των αγροτεμαχίων της Μάνης.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

« Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι το αρμόδιο Δασαρχείο Καλαμάτας κοινοποίησε Πρωτόκολλο Διοικητικής αποβολής κατά ιδιοκτήτη δασικής έκτασης στην περιοχή της Μάνης, εξέδωσε δε σε βάρος του αποβαλλόμενου ένταλμα καταβολής υπέρογκου ποσού αποζημίωσης υπέρ του Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών.

Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Πελοποννήσου κήρυξε την παραπάνω έκταση αναδασωτέα.

Είναι γνωστό ότι η Ιστορική Μάνη δεν περιήλθε ποτέ στην κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τελούσε σε ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς που δεν υπήχθη στο Ελληνικό Κράτος, ως διαδόχου του Τουρκικού, μετά την κατάλυσή του.

Κατά περίεργο, όμως, τρόπο η περιοχή της Μάνης δεν περιελήφθη, όπως συνέβη με άλλες περιοχές της χώρας (Κρήτη, Κύθηρα, Αντικύθηρα, Ιόνια Νησιά, Κυκλάδες, Λέσβος, Σάμος Και Χίος), στις εξαιρέσεις του άρθρ. 62 του Δασικού Κώδικα (Ν.998/1979), που καθιέρωσε τεκμήριο κυριότητας των δασικών εκτάσεων όλης της χώρας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, εκτός των παραπάνω περιοχών.

Το θέμα αυτό πρέπει να επιλυθεί με νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αναχαιτισθεί ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων της παραπάνω περιοχής ως δασικών και η συνεχής έκδοση Διοικητικών αποβολών, ώστε να μην πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας που θα πλήξει ανεπανόρθωτα και άδικα τις ιδιοκτησίες των κατοίκων και θα τις εμπλέξει σε ατέλειωτους δικαστικούς αγώνες με το Ελληνικό Δημόσιο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός :

  • Προτίθεται να προβεί στην τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να παύσει οριστικά η αμφισβήτηση, εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, της κυριότητας των ιδιοκτησιών των κατοίκων της περιοχής της Μάνης;

  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να παύσει η έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής από τις Υπηρεσίες του αρμόδιου Δασαρχείου και να αποκατασταθεί η ασφάλεια των συναλλαγών στην περιοχή;

  • Είναι στις προτεραιότητές του να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες, στο πλαίσιο της αναγνώρισης των ιστορικών αγώνων των κατοίκων της περιοχής και της ικανοποίησης του δίκαιου αιτήματός τους; »