Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 3/4/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

«Κουσελάς: Απαράδεκτο το χαράτσι
ενεργοποίησης των δικαιωμάτων
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Απαράδεκτο το χαράτσι ενεργοποίησης
των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

«Κουσελάς: Απαράδεκτο το χαράτσι
ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας
ενίσχυσης
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Απαράδεκτο το χαράτσι ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης

O βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας εξηγήσεις για το χαράτσι που επιβάλλει στους αγρότες η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με όσα ισχύουν στις άλλες χώρες της Ε.Ε, για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας βρίσκεται σε απόγνωση, αφού για δεύτερη χρονιά καλείται να πληρώσει το χαράτσι για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης.

Μάλιστα, πολλοί παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί για την προηγούμενη χρονιά, επομένως δεν έχουν οριστικά δικαιώματα για να ενεργοποιήσουν.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θεωρείται χαώδης και οι παραγωγοί της Μεσσηνίας έχουν δικαίως αγανακτήσει και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο να μετακυλίεται στους αγρότες το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους. Το κόστος αυτό πρέπει να επιβαρύνει το Δημόσιο, όπως γίνεται στη γειτονική μας Ιταλία και στα λοιπά κράτη της Ε.Ε, όπου οι παραγωγοί δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Επειδή το κόστος ενεργοποίησης συνοδεύεται από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων και από τη σημαντική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών,

Επειδή το σύνολο των παρακρατήσεων ξεπερνά το 20% του συνολικού ποσού της ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούται ο κάθε παραγωγός,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

  • Γιατί το Δημόσιο δεν αναλαμβάνει το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ;

  • Για ποιο λόγο δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που εφαρμόζουν τα άλλα κράτη-μέλη, αλλά πρωτοτυπεί η Ελληνική Κυβέρνηση, επιβάλλοντας χαράτσι στους αγρότες;

  • Κατά πόσον θα έχει μοιρασθεί το εθνικό απόθεμα και θα έχουν ρυθμιστεί όλες οι εκκρεμότητες (μεταβολές, κληρονομιές, αγοραπωλησίες κ.λ.π.) προκειμένου να έχουν οριστικά δικαιώματα μέχρι τις 15 Μαϊου (καταληκτική ημερομηνία ενεργοποίησης) όλοι οι παραγωγοί της Μεσσηνίας; »