Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/3/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Ερώτηση για τις παράνομες ελληνοποιήσεις
εισαγόμενης πατάτας
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

«ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΖΗΤΑ
Ελέγχους για τις παράνομες ελληνοποιήσεις
εισαγόμενης πατάτας και την προστασία
των πατατοπαραγωγών
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

«Κουσελάς και Κατσιλιέρης για την ανοιξιάτικη
πατάτα
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενης πατάτας
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

Βολές για τις εισαγωγές πατάτας
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας αποτελεσματικούς ελέγχους και προστασία των Μεσσήνιων πατατοπαραγωγών και των καταναλωτών κατά της συνεχιζόμενης απαράδεκτης πρακτικής της ελληνοποίησης εισαγόμενης Αιγυπτιακής πατάτας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Στο νομό Μεσσηνίας καλλιεργούνται 10.000 στρέμματα ανοιξιάτικης πατάτας, που, όπως είναι γνωστό, αποτελεί την πιο πρώϊμη περιοχή της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, φέτος οι φυτεύσεις ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου και οι κλιματολογικές συνθήκες (ήπιος χειμώνας) ευνόησαν την ομαλή εξέλιξη της καλλιέργειας, με αποτέλεσμα η έναρξη της συγκομιδής να αναμένεται στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου.

�Ετσι θα υπάρξει η δυνατότητα να καλυφθεί πλήρως η αγορά τις ημέρες του Πάσχα, αφού τότε θα πλησιάζει η κορύφωση της περιόδου συγκομιδής στο Νομό Μεσσηνίας και θα αρχίσει σταδιακά η συγκομιδή στο νομό Αχαϊας .

Επειδή η όλη εξέλιξη της καλλιέργειας γίνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και συνεπάγεται υψηλό κοστολόγιο με αντιπαγετική προστασία κ.λ.π, με αποτέλεσμα το κόστος να ανέρχεται στα 800 ευρώ ανά στρέμμα,

Επειδή, κατά πληροφορίες μου, ήδη έχουν εισαχθεί 50.000 τόνοι πατάτας από την Αίγυπτο, που ενδέχεται να διοχετευθεί στην αγορά με τη γνωστή πρακτική της «ελληνοποίησης», με συνέπεια την παραπλάνηση του καταναλωτή και σοβαρές απώλειες για τους αγρότες-πατατοπαραγωγούς, προς όφελος των χονδρεμπόρων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

  • Σε τι ποσότητες ανήλθαν οι εισαγωγές αιγυπτιακής πατάτας και κατά πόσον διενεργήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι κατά την εισαγωγή και τη διακίνησή της στην εγχώρια αγορά;

  • Τι μέτρα έλαβαν ή προτίθενται να λάβουν για να αποτρέψουν την παράνομη «ελληνοποίηση» της εισαγόμενης πατάτας Αιγύπτου και τη συνακόλουθη αισχροκέρδεια σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών; »