Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/3/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

«Ο Δ. Κουσελάς για το "Ταμείο
Κοινωνικής Αλληλεγγύης"
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

«ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
"Σύσταση Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής
Αλληλεγγύης" με προεκλογική στόχευση
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
"Κοινωνικό φύλλο συκής" για παραπλάνηση
ανέργων
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Σύσταση Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής
Αλληλεγγύης
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

Ο Δ. Κουσελάς για τη σύσταση ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου, που αφορά στη σύσταση ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Δ. Κουσελάς.

Ο κ. Κουσελάς στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων αναφέρει: Με προμετωπίδα τον επικοινωνιακά ελκυστικό τίτλο του «Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης», αυτό το νομοσχέδιο έχει σαφέστατη προεκλογική στόχευση, φουσκώνει τις προσδοκίες αλλά μοιράζει ψίχουλα, εμπαίζει και παραπλανά τους ανέργους επιχειρώντας να αξιοποιήσει πελατειακά τα δραματικά προβλήματά τους.

Και εξηγούμαι:

- Το σ.ν. αποκλείει από τις παροχές του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης την πλειοψηφία των ανέργων στις θιγόμενες περιοχές, αφού ελάχιστοι θα μπορούν να καλύψουν σωρευτικά τις προϋποθέσεις που θέτει και μάλιστα σε περιοχές με διπλάσιο ποσοστό ανεργίας από τον μέσο όρο της χώρας, κάτι που αποκλείει όλες τις παρεμβάσεις σε επίπεδο Νομού!

- Ποιά είναι η γεωγραφική διάσταση των παρεμβάσεων; Άγνωστη! Πως ορίζονται οι φθίνοντες κλάδοι; Απροσδιόριστο. Ποιοί θα είναι οι δικαιούχοι; Θα δείξει !!! Πόσα τελικά θα παίρνουν; Θα δούμε!!!

- Αυτό το νομοσχέδιο δεν ακουμπάει και δεν αντιμετωπίζει τα οξυμένα προβλήματα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στο Νομό Μεσσηνίας

- Η Κυβέρνηση δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε πρόταση για όλα αυτά. Όπως δεν έχει σχέδιο ούτε νοιάζεται για την ανασυγκρότηση των φθινουσών περιοχών. Γι� αυτό το συγκεκριμένο σ/ν δεν δημιουργεί προοπτικές, ούτε σχεδιάζει την τόνωση των αντίστοιχων αγορών εργασίας με εναλλακτικές δραστηριότητες, συνδυασμένες επενδύσεις κλπ.

- Δεν είναι, με άλλα λόγια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τοπικής ανάκαμψης, με ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, είναι ένα εργαλείο επιλεκτικής, πρόσκαιρης και αποσπασματικής πελατειακής παρέμβασης, παρά τα περί του αντιθέτου αναφερόμενα στην Εισηγητική του Έκθεση.

- Το ΕΤΚΑ είναι ένα Ταμείο στον αέρα, χωρίς εξασφαλισμένη επάρκεια πόρων, αφού η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε να εξασφαλίσει πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, η δε συμμετοχή του Προϋπολογισμού στη χρηματοδότησή του (αναφέρονται στην έκθεση του ΓΛΚ ως ανώτατο πιθανό ποσό τα 20.000.000 ευρώ) δεν είναι δεσμευτική, αλλά ενδεικτική, χωρίς να γνωρίζουμε από που η Κυβέρνηση θα αντλήσει (αν αντλήσει...) αυτούς τους πόρους και από ποιες άλλες κοινωνικές δαπάνες θα τους αφαιρέσει!

- Τα μόνα σίγουρα είναι τα 15.000.000 ευρώ των εισφορών εργοδοτών-εργαζομένων, οι οποίοι ελάχιστο ρόλο και λόγο έχουν στην Επιτροπή διαχείρισης αυτού του λογαριασμού! Την πλειοψηφία (5 μέλη στα 9) την έχει η Κυβέρνηση, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός θα μπορεί με απόφασή του να ανατρέψει τον ίδιο το νόμο που μας καλεί να ψηφίσουμε εδώ, να αλλάξει κατά την κρίση του τα κριτήρια ένταξης ανέργων, να ορίσει φθίνουσες περιοχές, ομάδες ανέργων για ενίσχυση, ποσά ενισχύσεων...

- Είναι απαράδεκτο να επιτρέπει η Βουλή στην Εκτελεστική εξουσία να ανατρέπει κατά την κρίση της τα όσα εδώ νομοθετούμε. Όλα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο ως κριτήρια, δράσεις και σκοποί του Ταμείου είναι αόριστα και στον αέρα, όχι μόνο γιατί λείπει ακόμα και ο πιο στοιχειώδης σχεδιασμός, αλλά και προς σκόπιμη δημιουργία εντυπώσεων και άγρα ψήφων, κατά περίπτωση.

- Επί της ουσίας, πρόκειται για ευκαιριακές παρεμβάσεις -τσιρότα στο μεγάλο πρόβλημα των φθινουσών περιοχών, για επικοινωνιακά τρυκ σε βάρος των ανέργων, με παντελή έλλειψη σχεδίου και κριτηρίων.

- Τέλος, ακόμα και ο κατά παράβαση του Ν. 1545/85 προβλεπόμενος αποκλεισμός ανέργου από τις παροχές του Ταμείου, αν αρνηθεί οποιαδήποτε εργασία (και όχι εργασία εκτός του επαγγελματικού του κύκλου, όπως ορίζει αυτός ο νόμος), είναι εκ του πονηρού.

Κύριοι της Κυβέρνησης, συγκροτείτε ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως «κοινωνικό φύλλο συκής», � στάχτη� στα μάτια της κοινωνίας και των ανέργων!