Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/3/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

«Απάντηση και ... μη απάντηση σε
Κουσελά για την ανομβρία»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

«ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν την
έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης των
υδάτινων πόρων και μέτρων για την αντιμετώπιση
της ξηρασίας»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

«Κουσελάς κατά Μπασιάκου για την
αντιμετώπιση της ξηρασίας»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν την
έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης των
υδάτινων πόρων και μέτρων για την
αντιμετώπιση της ξηρασίας
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν την έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων

Στην Ερώτηση του   βουλευτή του ΠΑΣΟΚ  κ. Δημήτρη Κουσελά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, με την οποία ο Μεσσήνιος Βουλευτής ζητούσε  την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παρατεταμένης  ανομβρίας στην αγροτική παραγωγή, καθώς και των προβλημάτων διαχείρισης και αξιοποίησης των υδάτινων πόρων στο Νομό Μεσσηνίας, απάντησε μόνον ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος, επισυνάπτοντας έγγραφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας προς την αρμόδια για το θέμα Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας κας Αβούρη.

Σχολιάζοντας την μη απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκου, την απάντηση  του κ. Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ και τα συνημμένα σε αυτήν έγγραφα της Ν.Α. Μεσσηνίας, ο κ. Κουσελάς δήλωσε τα εξής:

« Παρά τα περί του αντιθέτου αναφερόμενα στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της 29-1-2007, για τα όσα συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. στο θέμα της ξηρασίας και των σοβαρών κινδύνων που αυτή συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή, ο �Ελληνας Υπουργός μάλλον δεν είχε τίποτα να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. Αλλιώς  δεν θα απέφευγε να απαντήσει στο σαφές ερώτημά μου  τι μέτρα πρότεινε ο ίδιος για τη στήριξη των παραγωγών  της χώρας μας!

Για τον ίδιο λόγο ο κ. Μπασιάκος δεν απαντά για  τα μέτρα αντιμετώπισης της ξηρασίας και στήριξης των παραγωγών που το Υπουργείο του προτίθεται να λάβει, ούτε βεβαίως για τα έργα υδάτινων πόρων που υλοποιούνται ή προωθούνται για ένταξη στο Δ� ΚΠΣ στο Νομό Μεσσηνίας, τα οποία  εξακολουθούν να παραμένουν « προτάσεις της Ν.Α. Μεσσηνίας προς την Περιφέρεια».

Από την απάντηση του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ προκύπτει ότι δεν υλοποιείται καμια μελέτη  ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρ� ότι αυτό προβλέπεται από το Ν. 3199/2003, ούτε βέβαια στο Νομό Μεσσηνίας, που δεν είχε ενταχθεί στο αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα του Γ� ΚΠΣ. 

Τέλος, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας στο Νομό Μεσσηνίας, ο κ. Νομάρχης κάνει λόγο για προγραμματισμένη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 15-2-2007, το οποίο θα αποφασίσει για το θέμα και θα γνωστοποιήσει  την απόφασή του στους βουλευτές του Νομού. Η συνεδρίαση όμως αυτή δεν έχει γίνει ακόμα� 

Στο μεταξύ, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς μεταθέτει τις ευθύνες της παντελούς έλλειψης μέτρων στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και εξαγγέλλει «χαράτσι υπερκατανάλωσης» για τους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν την πλήρη έλλειψη μέτρων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανομβρίας!

Με τόσο...προγραμματισμό και  σχεδιασμό της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Περιφέρεια και τη Μεσσηνία, αλλά και  με τόσες  ιδέες και μέτρα που έχει έτοιμα (!) η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και των συνεπειών της, είναι μετά να μην κάθονται οι αγρότες μας σ� αναμμένα κάρβουνα για το τι (ακόμα...)  τους περιμένει ;  »