Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/3/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

«Ερώτηση Κουσελά για ενεργοποίηση
των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

«ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Δεν μπορεί να ξεκινήσει η ενεργοποίηση δικαιωμάτων
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

«Ερώτηση Κουσελά για την ενεργοποίηση
των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2007
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

Εξηγήσεις για την ενεργοποίηση
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΤΟΥΣ 2007

O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας εξηγήσεις για τις εξαγγελίες του κ. Υπουργού για τη διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2007, εξαγγελίες που βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα προβλήματα που αντιμετώπισε ήδη η καταβολή των ενισχύσεων για το έτος 2006 και με τα εμπόδια και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης, που ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

« Πρόσφατα με Δελτίο Τύπου ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε ότι η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2007 αρχίζει την 1η Μαρτίου.

Τούτο όμως δεν συμβαίνει στο Ν. Μεσσηνίας και ήταν αναμενόμενο, αφού δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί από το Υπουργείο σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο που θα κινηθούν οι Ενώσεις.

Επίσης, υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις επιδοτήσεις του 2006. Δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να λάβουν το υπόλοιπο της επιδότησης μετά το Πάσχα και χιλιάδες εξ αυτών θα πληρωθούν μόνο το 75% με τη μορφή της ταμειακής διευκόλυνσης. Θα υπάρξει, ακόμα, σημαντικός αριθμός παραγωγών που θα λάβουν προκαταβολή με εξόφληση μετά το Πάσχα (ενώ έχουν καταχωρηθεί οι διορθώσεις στις ΕΑΣ, δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική επικοινωνία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ).

Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη τι θα γίνει με τις «εκπρόθεσμες αιτήσεις», δεδομένου ότι οι παραγωγοί δεν φέρουν καμία ευθύνη, αλλά ευθύνεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεν είχε θέσει το ηλεκτρονικό του σύστημα σε συνεχή λειτουργία.

Επειδή για την έναρξη της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για το 2007 θα πρέπει να έχει κοινοποιηθεί στις ΕΑΣ κατάσταση των δικαιωμάτων προς πληρωμή ανά παραγωγό,

Επειδή η δεύτερη εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ με σαφέστερες οδηγίες ακόμα αναμένεται από τις ΕΑΣ, οι οποίες ακόμα δεν έχουν παραλάβει το πρόγραμμα, ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό,

Επειδή μέχρι τις 15 Μαϊου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για το 2007,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

  • Γιατί εξήγγειλε πανηγυρικά την έναρξη ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για το 2007, ενώ γνώριζε ότι δεν πληρούντο οι προϋποθέσεις; Μήπως για να μεταθέσει τις ευθύνες στις ΕΑΣ;

  • Πότε και με ποιο τρόπο προβλέπεται να καλυφθούν οι υπάρχουσες εκκρεμότητες, που καθιστούν αδύνατη την έναρξη ενεργοποίησης;

  • Τι θα ενεργοποιήσουν οι παραγωγοί, ενώ δεν έχουν ακόμα πληρωθεί για το 2006;

  • Θα υπάρξει και πάλι ενεργοποίηση «πολλών ταχυτήτων», με τους τελευταίους παραγωγούς να κυνηγούν πανικόβλητοι τις προθεσμίες και να ταλαιπωρούνται, οι ίδιοι και οι ΕΑΣ; »