Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/2/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«Απάντηση σε Κουσελά για FROST»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΥΣΕΛΑ
Αδικαιολόγητες οι καθυστερήσεις της
αποζημίωσης για το φυτικό κεφάλαιο στους
ελαιοπαραγωγούς που επλήγησαν από παγετό»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«Ο Κουσελάς εναντίον Μπασιάκου και Κατσαρού
για τους πάγους»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ
ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ  27ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007

ΣΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ
Κουσελάς: Αδικαιολόγητες οι καθυστερήσεις της αποζημίωσης για το φυτικό κεφάλαιο

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μπασιάκος, απάντησε, διαβιβάζοντας έγγραφο του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ν. Κατσαρού, σε Ερώτηση του κ. Δημήτρη Κουσελά, με την οποία ο Μεσσήνιος βουλευτής ζητούσε εξηγήσεις για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων για το φυτικό κεφάλαιο σε ελαιοπαραγωγούς του Νομού Μεσσηνίας.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού, ο κ. Κουσελάς δήλωσε τα εξής:

«Ο κ. Μπασιάκος επικαλείται την καθυστέρηση έγκρισης του προγράμματος από την Ε.Ε, αλλά αποσιωπά ότι αυτή οφείλεται στα ελλιπή στοιχεία που έστειλε αρχικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναγκαζόμενο στη συνέχεια να στείλει συμπληρωμαιτκά στοιχεία.

Ενώ αναφέρει ότι καταβλήθηκαν μέχρι σήμερα 6.000.000 ευρώ στη Μεσσηνία δεν απαντά στο ερώτημα πόσες από τις 7.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο νομό μας για το φυτικό κεφάλαιο έχουν ικανοποιηθεί. Επίσης, ενώ αναφέρει ότι οι παραγωγοί έχουν περιθώριο για ανασύσταση μέχρι το Φεβρουάριο 2009 (οπότε λήγει το Πρόγραμμα Frost), δεν απαντά συγκεκριμένα πότε θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί που έχουν κάνει αιτήσεις αποκατάστασης.

Ακόμα ισχυρίζεται ότι δόθηκε προτεραιότητα στις ζημιές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ (παγετός, χαλάζι κλπ) σε σχέση με τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του Frost, ενώ ο ΕΛΓΑ κάλλιστα θα μπορούσε να τις καλύψει προσλαμβάνοντας περισσότερους γεωτεχνικούς, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εκτιμητές του είναι «έκτακτο- εποχιακό προσωπικό».

Σε γενικές γραμμές, ο κ. Υπουργός και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεν βρίσκουν πειστικές απαντήσεις για την 3ετή καθυστέρηση καταβολής της αποζημίωσης για το φυτικό κεφάλαιο. Με τέτοιες δικαιολογίες, πως να πείσουν τους Μεσσήνιους αγρότες που έχουν χάσει το εισόδημά τους για μια 3ετία, ότι είναι εύλογη και δικαιολογημένη μια τόσο σοβαρή καθυστέρηση;

�Οσο για τις διευκρινίσεις τους περί της ακριβούς έννοιας των δεσμεύσεων της κυβερνώσας παράταξης για άμεση καταβολή των ενισχύσεων, καλό θα ήταν να είχαν ενημερώσει εγκαίρως γι� αυτές τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που άλλα υποσχέθηκε στους πληγέντες από τον παγετό παραγωγούς στην προεκλογική ομιλία του στην Καλαμάτα! »