Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/2/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«Κουσελάς στο Στρασβούργο για αναθεώρηση
ΚΟΑ Οίνου»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«Ο Κουσελάς στις Βρυξέλλες για τη νέα ΚΟΑ
του κρασιού»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Σύγκρουση στο Στρασβούργο για τη Νέα
ΚΟΑ Οίνου»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007

Σύγκρουση για τα ... κρασιά
ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ

Έληξε την Τετάρτη 14/2 η τριήμερη επίσκεψη του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά στο Στρασβούργο, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Κουσελάς συμμετείχε σε ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, καθώς και από εκπροσώπους συνεταιριστικών και οινοποιητικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα.

Οι παραπάνω είχαν κληθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν όψει της συζήτησης και της ψήφισης στην Ολομέλεια της �Εκθεσης για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) του αμπελοοινικού τομέα (�Εκθεση Μπατζελή).

Η έκθεση της Κατερίνας Μπατζελή, Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, τροποποιεί τη νεοφιλελεύθερη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εισηγείται την εκρίζωση 4000 εκταρίων σε 4 χρόνια, σε θετική κατεύθυνση.

Η κ. Μπατζελή, με την εισήγησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

  • άσκησε έντονη κριτική στην Επιτροπή και στην Επίτροπο Γεωργίας κυρία Μποέλ, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί μεταρρύθμιση μόνο η εκρίζωση, αλλά και η στήριξη των κρασιών ποιότητας και ονομασίας προέλευσης.

  • τάχθηκε κατά του εισαγόμενου γλεύκου για εμπλουτισμό ή παραγωγή κρασιών, λέγοντας ότι έτσι το κρασί γίνεται βιομηχανικό προϊόν και ξεκόβεται από την παράδοση και τη στήριξη της περιφερειακής και της τοπικής ανάπτυξης.

  • εισηγείται την επιδότηση των αμπελουργών, ώστε να αντισταθμίζουν τυχόν απώλειες. Μέσο για την καταβολή της επιδότησης θα είναι το αμπελουργικό μητρώο.

  • προτείνει σειρά μέτρων ουσιαστικής στήριξης της προώθησης των ευρωπαϊκών κρασιών, όπως να περιλαμβάνουν τα επιχειρηματικά προγράμματα και τη χρηματοδότηση των δικτύων διανομής.

Το πιο σημαντικό είναι ότι στις επιλέξιμες δράσεις συμπεριλαμβάνει και θέματα εθνικών καταστροφών. Έτσι, εάν εγκριθεί η πρόταση της Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, η νέα ΚΟΑ θα χρηματοδοτεί και καταστροφές από χαλάζι, παγωνιά, θεομηνίες, κλπ.

Ο κ. Κουσελάς και η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν σε εκδήλωση αφιερωμένη στα ελληνικά κρασιά και στο οδοιπορικό «Ο δρόμος των κρασιών», που περιλάμβανε επίσκεψη σε οινοποιεία της Αλσατίας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Στρασβούργο ο κ. Κουσελάς είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την κυρία Μπατζελή και με κοινοτικούς αξιωματούχους για τα άριστα μεσσηνιακά κρασιά και να προβάλει τις θέσεις των αμπελουργών της Μεσσηνίας.