Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/2/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«Αβέβαιο το μέλλον συντάξεων και εισφορών
μικρομεσαίων»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Αβέβαιο το μέλλον για τις συντάξεις και τις
εισφορές των μικρομεσαίων»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ
Αβέβαιο το μέλλον συντάξεων και εισφορών»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ
ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Αβέβαιο το μέλλον για τις συντάξεις και τις εισφορές των μικρομεσαίων

Ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σάββας Τσιτουρίδης απάντησε στην Ερώτηση του κ. Δημήτρη Κουσελά, με την οποία ο Μεσσήνιος βουλευτής ζητούσε εξηγήσεις για τις προθέσεις της Κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού, ο κ. Κουσελάς δήλωσε τα εξής:

«Παρά την τρισέλιδη απάντησή του, ο κ. Υπουργός κατάφερε να μην απαντήσει σαφώς και δεσμευτικά, σε κανένα από τα ερωτήματα που του έθεσα!

Σε ότι αφορά στις διαβεβαιώσεις του ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και δεν θα αυξηθούν οι εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, ο κ. Υπουργός ανακάλυψε, εκ των υστέρων, ότι ήταν ξεπερασμένα τα δεδομένα της αναλογιστικής μελέτης, βάσει της οποίας εξεδόθη το Π.Δ. 258/2005. Τώρα παραπέμπει σε νέα αναλογιστική μελέτη, μετά την οποία θα τροποποιηθεί το Π.Δ, ώστε «να μη μειωθούν οι συντάξεις όσων θα βγουν στη σύνταξη μετά την 1-1-2009». Το ερώτημα είναι, αφού το Υπουργείο γνώριζε ότι ήταν ξεπερασμένη η μελέτη, γιατί προχώρησε στην έκδοση του Π.Δ ; �Επρεπε να ξεσηκωθούν και οι πέτρες στο χώρο των μικρομεσαίων, για να σκεφτεί, στο και πέντε, να επικαιροποιήσει τα δεδομένα;

�Οσο για την αόριστη δέσμευση του κ. Υπουργού ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, αξιοσημείωτο είναι πως αποφεύγει οποιαδήποτε νύξη για το σκέλος των εισφορών, για τις οποίες επίσης είχε δεσμευθεί ότι δεν θα αυξηθούν.

Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία εμπνέει η άποψη του κ. Υπουργού ότι η Πολιτεία είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της απέναντι στον ΟΑΕΕ. Αποσιωπά τη σαφή δέσμευση της Πολιτείας ότι θα καλύψει τα σημαντικά ελλείμματα του Ταμείου Ασφάλισης Εμπόρων (ΤΑΕ) και του Ταμείου Συντάξεων Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ), ώστε να μην υπάρξει φαλκίδευση δικαιωμάτων των ασφαλισμένων του ΤΕΒΕ και του ΤΑΕ λόγω της ενοποίησης και των τριών ταμείων στον ΟΑΕΕ.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προφανώς «ξεχνάει» αυτή την αυτονόητη δέσμευση της Πολιτείας, επιχειρώντας αντίθετα να φορτώσει τα βάρη στους ασφαλισμένους. Εκδίδει το Π.Δ. εν γνώσει της ότι αυτό βασίζεται σε δυσμενή για τους ασφαλισμένους και ξεπερασμένα στοιχεία. Μετά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις της ΓΣΕΒΕΕ, προτείνει, στα τυφλά και δήθεν «συμβιβαστικά», μικρότερες (μέχρι και 20%) μειώσεις συντάξεων για τους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ και του ΤΑΕ, σε σχέση με τις μειώσεις, μέχρι και 30%, που προέκυπταν από την εφαρμογή του Π.Δ. Τώρα, παραπέμπει σε νέα αναλογιστική μελέτη, που ασφαλώς θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές!

Αυτή η παρελκυστική τακτική της Κυβέρνησης μόνο ανησυχία μπορεί να εμπνέει στους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες που (αν πιστέψουμε την απάντηση του κ. Υπουργού) μάλλον «βλέπουν φαντάσματα» όταν διαμαρτύρονται για την άρον-άρον εκποίηση περιουσίας του ταμείου τους προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις, ή όταν ταλαιπωρούνται από την εξόφθαλμα πρόχειρη λειτουργική και οργανωτική ενοποίηση των Ταμείων τους στον ΟΑΕΕ !

Για την Κυβέρνηση, «όλα είναι καλά καμωμένα». Το ότι παραμένει αβέβαιο το μέλλον για τα Ταμεία, για τις συντάξεις και τις εισφορές των μικρομεσαίων, αυτό είναι απλώς «λεπτομέρεια», που παραπέμπεται για τακτοποίηση �όπως και τόσα άλλα σοβαρά θέματα- μετά την απομάκρυνση από το�Ταμείο των βουλευτικών εκλογών ! »