Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/1/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«Κουσελάς για απεργία γιατρών»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Στηρίξτε, επιτέλους τη Δημόσια Υγεία
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 17 ΙΑΝΥΑΡΙΟΥ 2007

«Δημ. Κουσελάς:Στηρίξτε, επιτέλους,
τη Δημόσια Υγεία»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«Κουσελάς: Στηρίξτε, επιτέλους, τη Δημόσια Υγεία»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Προβληματική κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφερόμενος στην 48ωρη πανελλαδική απεργία των Νοσοκομειακών γιατρών, στις 18-19 Ιανουαρίου, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Με δεδομένες τις οξυμένες ανάγκες και τα σοβαρά προβλήματα της Δημόσιας υγείας, είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση των νοσοκομειακών γιατρών, μετά την 18μηνη καθυστέρηση και την προκλητική ολιγωρία της Κυβέρνησης να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην κοινοτική νομοθεσία (Οδηγία 2000/34/ΕΚ) και να εφαρμόσει το Π.Δ. 76/19-5-2005 για τον μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των ειδικευμένων και ειδικευόμενων νοσοκομειακών γιατρών.

�Όταν πανελλαδικά παραμένουν ακόμα κενές περίπου 3.000 θέσεις ειδικευμένων ιατρών και 1.000 ειδικευόμενων, η εφαρμογή του νέου ωραρίου είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε περικοπή των εφημεριών κατά 50-80% , με κίνδυνο ακόμα και να κλείσουν τμήματα και κλινικές.

Στην περιφέρεια και ειδικότερα στη Μεσσηνία το πρόβλημα είναι ακόμα οξύτερο : Για παράδειγμα, η καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, εφημερεύει καθημερινά εξυπηρετώντας μέχρι και 200 περιστατικά ημερησίως, με 6 γιατρούς. Μετά τη μείωση του ωραρίου, οι γιατροί αυτοί δεν θα μπορούν να καλύψουν τις αναγκαίες εφημερίες όλο το μήνα, με συνέπεια σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στην εξυπηρέτηση ακόμα και επειγουσών αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών της Μεσσηνίας. Ανάλογα προβλήματα δημιουργούνται και στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, στην Παιδιατρική κλινική του οποίου απασχολούνται 2 γιατροί, που καλύπτουν με εφημερίες 15 ημέρες ο καθένας το μήνα. Με το νέο καθεστώς, θα καλύπτουν και οι δυο μόνο 4 ημέρες το μήνα! Στην καρδιολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου, ο ένας γιατρός που καλύπτει με εφημερίες 15 ημέρες, θα μπορεί πλέον να καλύπτει μόνο 2 ημέρες το μήνα!

Η Κυβέρνηση

  • αγνόησε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΠΑΣΟΚ και απαξίωσε να απαντήσει σε Ερωτήσεις μου στη Βουλή για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία του Νομού μας και για τις συνέπειες εφαρμογής του νέου ωραρίου. �Εφτασε ο κόμπος στο χτένι για να αναγκαστεί να εξετάσει, στις 31-12-2006, 6μηνη παράταση και να καταθέσει, πρόσφατα, τροπολογία ακόμα και για 12μηνη παράταση εφαρμογής του Π.Δ 76/2005.

  • παραπέμπει στις Ελληνικές καλένδες την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος, επιμελώς αποφεύγοντας να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της Υγείας και με τις εύλογες διεκδικήσεις των γιατρών για ανθρώπινο ωράριο εργασίας, αξιοπρεπείς αμοιβές και προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες.

  • συνεχίζει να απαξιώνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, προτιμώντας να προσλάβει αγροφύλακες και να κερδίσει «πολιτικό χρόνο» μέχρι τις εκλογές, παρά να ανταποκριθεί στις οξυμένες ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας.

Η Κυβέρνηση επέλεξε το 2007 να είναι ακόμα μια χαμένη χρονιά για τη δημόσια υγεία, με μοναδικούς κερδισμένους τους ιδιώτες και με χαμένους �ακόμα μια φορά- τους πολίτες, την κοινωνία και τους εργαζόμενους στο Ε.Σ.Υ ! »