Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/1/2007

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16.»

Δεν διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος

�Εχω και στο παρελθόν τοποθετηθεί κατά της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των ιδιωτικών συμφερόντων στον κομβικό και ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, ασυδοσίας που δεν εξαρτάται, ούτε θεραπεύεται αυτόματα με την τροποποίηση ή μη του άρθρου 16 του Συντάγματος, η οποία έχει προσλάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που πραγματικά έχει.

Ούτε με την τροποποίηση, ούτε με τη διατήρηση αμετάβλητου του άρθρου 16 δεν λύνεται λ.χ. το πρόβλημα των ΙΕΚ- παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ούτε τα σοβαρά προβλήματα ανεπάρκειας πόρων και υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, της δημόσιας εκπαίδευσης γενικότερα, που βιώνουμε σήμερα. �Όλα εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς και από τον εκτελεστικό νόμο που θα υλοποιήσει την αναθεώρηση.

Η συνολική πρόταση 15 σημείων του ΠΑΣΟΚ, που έχει εγκριθεί ομόφωνα από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα,

  • προτάσσει την αναβάθμιση και την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, με ενίσχυση και αυτοτέλεια του δημόσιου πανεπιστημίου και της δημόσιας εκπαίδευσης γενικότερα.

  • βάζει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας που επικρατεί σήμερα με τα ιδιωτικά ΙΕΚ � παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, που λειτουργούν άτυπα και ανεξέλεγκτα επωφελούμενα ακριβώς της συγκεκριμένης συνταγματικής απαγόρευσης,

  • αξιοποιεί την αναθεώρηση του άρθρου 16 όχι για να παραδώσει την Παιδεία στα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά για να βάλει τάξη στην επικρατούσα σήμερα ασυδοσία και να επιτρέψει τη λειτουργία, υπό δημόσιο έλεγχο, κοινωφελών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

  • καμιά σχέση δεν έχει με την πρόταση της Ν.Δ., με την οποία δεν διασφαλίζεται ο κοινωφελής- μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας και ο δημόσιος έλεγχος των μη κρατικών πανεπιστημίων, ούτε η αναγκαία αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Αυτή την πρόταση για το σύνολο της Παιδείας θα την υλοποιήσει το ΠΑΣΟΚ ως νέα κυβέρνηση της χώρας, διασφαλίζοντας τη σωστή εφαρμογή της.