Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/1/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«Σκληρή κριτική Κουσελά για πληρωμή επιδότησης»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«Κουσελάς: Χάος με την πληρωμή επιδοτήσεων
και καρτέλ στο λάδι
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Επίθεση Κουσελά σε Μπασιάκο
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007

«Αιχμές Κουσελά για την επιδότηση»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007

Τραγελαφική η κατάσταση με τις επιδοτήσεις ελαιολάδου
ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ

Τραγελαφική περιέγραψε ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς την κατάσταση που επικρατεί ως προς την καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες, επικρίνοντας την ανεπάρκεια της κυβέρνησης η οποία -όπως είπε- στάθηκε ανίκανη να αξιοποιήσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνει η νέα ΚΑΠ με συνέπεια να την καταστήσει «βαρίδι για την ελληνική γεωργία».

Ο βουλευτής, σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Ρεξ» στην Καλαμάτα, κατήγγειλε ταυτόχρονα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «κλείνει τα μάτια στην ασυδοσία με την οποία λειτουργεί η αγορά» δηλώνοντας ότι έχει πάψει να λειτουργεί σωστά η επιτροπή ανταγωνισμού.

«Κάποιοι έχουν ξεσαλώσει, με συνέπεια η αγορά να λειτουργεί ασύδοτα» είπε ο Δ. Κουσελάς, κάνοντας λόγο για «καρτέλ» που λειτουργούν χωρίς να αντιδρά η κυβέρνηση για να σημειώσει ότι η ψαλίδα των τιμών των αγροτικών προϊόντων από τον παραγωγό ώς τον καταναλωτή έχει λόγο 1 προς 7.

Στο καυτό θέμα της καταβολής της επιδότησης, ο βουλευτής κατηγόρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση γενικότερα ότι έχουν δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο με τις αλληλοαναιρούμενες οδηγίες του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, υποχρεώνοντας τελικά τους αγρότες -όπως είπε- να πληρώνουν για λάθη άλλων.

Μάλιστα, ο Δ. Κουσελάς σημείωσε ότι ο τραγέλαφος που -με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως είπε- προέκυψε στην καταβολή της επιδότησης και των δικαιωμάτων, έχει συνέπεια στην απομείωση της αξίας του ελαιολάδου, που από �4 το κιλό έφθασε να πωλείται από τους απελπισμένους παραγωγούς στα �2,4 και μάλιστα χύμα.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

Ούτε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε ο Δ. Κουσελάς, δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε θα εισπράξουν οι δικαιούχοι το υπόλοιπο της επιδότησης, η οποία όμως -σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία- πρέπει να έχει καταβληθεί στο σύνολό της μέχρι τις 30 Ιουνίου 2007.

Ο βουλευτής δήλωσε ότι στη Μεσσηνία, μέχρι τις 4 του περασμένου Δεκεμβρίου, 41.991 παραγωγοί είχαν εισπράξει το 50% των δικαιωμάτων που ενεργοποίησαν, μαζί με το 25% της επιδότησης. Οι καταβολές αυτές αφορούσαν, είπε ο Δ. Κουσελάς, στα σωστά δηλωμένα αγροτεμάχια. Στις 18 του ίδιου μήνα άλλοι 9.958 έλαβαν το 75% της επιδότησης, επί των σωστών αγροτεμαχίων.

«Στη Μεσσηνία συμβαίνει το περίεργο, άλλον αριθμό παραγωγών να εμφανίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλον η ΕΑΣ, με τον πρώτο να δηλώνει 55.741 παραγωγούς και τη δεύτερη να τους ανεβάζει σε 60.500. Αυτό σημαίνει ότι 8.551 παραγωγοί δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ» παρατήρησε ο βουλευτής. Οπως εξήγησε, οι συγκεκριμένοι είναι προφανώς αυτοί που έκαναν αίτηση επαλήθευσης των δικαιωμάτων, που δεν έχουν σωστά δηλωμένο αγροτεμάχιο, που έκαναν τα χαρτιά τους μετά τις 15 Ιουνίου 2006 και αυτοί που δεν έκαναν αίτηση ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους.

ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ

Μιλώντας ειδικότερα για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία ο Δ. Κουσελάς δήλωσε ότι στο γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Καλαμάτα επικρατεί χάος, καθώς -όπως είπε- ενώ υπάρχουν 17 υπάλληλοι, δεν υπάρχει προϊστάμενος από τον περασμένο Μάιο, όπως επίσης δεν υφίσταται και η δυνατότητα πρωτοκόλλου το οποίο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να παίρνουν από την Τρίπολη. Επιπλέον δεν υφίσταται και η δυνατότητα διασύνδεσης του γραφείου του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και της ΕΑΣ Μεσσηνίας, με τα κεντρικά αρχεία.

«Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη Μεσσηνία δεν είναι σε θέση να γνωστοποιήσει ούτε τον τελικό αριθμό των δικαιούχων επιδότησης στο νομό μας, ούτε το συνολικό ποσό που οφείλεται ακόμα, αλλά ούτε και να κατηγοριοποιήσει τους δικαιούχους των ενισχύσεων» συνέχισε ο βουλευτής. Ο Δ.Κουσελάς σημείωσε ακόμα ότι οι έλεγχοι καθυστερούν απελπιστικά, καθώς στη Μεσσηνία που πρέπει να ελεγχθούν 3.200 παραγωγοί απασχολούνται μόλις 5 διμελείς επιτροπές που επιτυγχάνουν -στην καλύτερη περίπτωση- να ελέγχουν δύο παραγωγούς την ημέρα. «Με το ρυθμό αυτό οι έλεγχοι θα διαρκέσουν 266 ημέρες» είπε χαρακτηριστικά ο Μεσσήνιος βουλευτής.

Επικαλούμενος επικοινωνία του με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Δ. Κουσελάς γνωστοποίησε ότι ο οργανισμός προγραμματίζει το επόμενο χρονικό διάστημα να προσλάβει -με δίμηνες συμβάσεις- 45 πτυχιούχους ΑΕΙ, 25 πτυχιούχους ΤΕΙ και 15 διοικητικούς, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» κάπως η κατάσταση.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Καταλήγοντας ο βουλευτής αναφέρθηκε στις επανειλημμένες παρεμβάσεις και ερωτήσεις του στη Βουλή -ανήγγειλε δε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το θέμα στο Κοινοβούλιο. Ανακοίνωσε επίσης ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης των αγροτών, με τους οποίους -όπως είπε- θα συμπαραταχθεί σε κοινό αγώνα για να ανατραπεί η άσχημη γι� αυτούς κατάσταση.

Ο Δ. Κουσελάς, πάντως, παραδέχθηκε ότι ούτε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ λειτουργούσε σωστά το σύστημα των επιδοτήσεων -όμως κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι αν και ως αντιπολίτευση κριτίκαρε δριμύτατα τα κακώς κείμενα, ως κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε, παρά τα υπεσχημένα, να λάβει μέτρα για να τα διορθώσει.