Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/3/2009

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ   17 ΜΑΡΤΙΟΥ   2009

Ερώτηση Κουσελά για τη θέσπιση ανώτερης ποιότητας

στο ελαιόλαδο.

                       

Εφημερίδα ΦΩΝΗ   17 ΜΑΡΤΙΟΥ   2009

Ερώτηση Κουσελά για τη θέσπιση ανώτερης ποιότητας

στο ελαιόλαδο.

 

Ερώτηση Κουσελά για τη θέσπιση ανώτερης ποιότητας

στο ελαιόλαδο.

 

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε  Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να πληροφορηθεί τι ενέργειες έχουν γίνει για τη  διασφάλιση της εξαιρετικής ποιότητας του ελληνικού ελαιόλαδου και καλύτερων τιμών για τους; Παραγωγούς  με τη θέσπιση ανώτερης κατηγορίας από το «έξτρα παρθένο».

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η χώρα μας και η Ιταλία προωθούν μια νέα κατηγορία ελαιόλαδου, ανώτερη της κατηγορίας «extra παρθένο», ώστε και να διασφαλιστεί καλύτερη και πιστοποιημένη ποιότητα για τους καταναλωτές και σημαντικά υψηλότερες τιμές για τον παραγωγό. 

 

Τούτο κρίνεται επιτακτικά αναγκαίο, αφού σήμερα στην κατηγορία «έξτρα παρθένο» χωράνε και ελαιόλαδα εξαιρετικής ποιότητας μικρών παραγωγών, όσο και χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδα μαζικής παραγωγής.

 

Αντίθετα, η Ισπανία προωθεί την καθιέρωση μιας κατηγορίας ελαιόλαδου που μοιάζει γευστικά με το παρθένο, αλλά θα είναι χαμηλότερης ποιότητας και τιμής (2 ευρώ στον παραγωγό και κοντά στα 3 ευρώ τιμή στον καταναλωτή), με στόχο να χτυπήσει τα σπορέλαια στις διεθνείς αγορές.

 

Επειδή η διασφάλιση της εξαιρετικής ποιότητας του ελληνικού ελαιόλαδου και η διεκδίκηση διακριτής ανώτερης κατηγορίας από το «έξτρα παρθένο» είναι απαραίτητη προϋπόθεση   για να βελτιωθεί το πολλαπλά συμπιεσμένο εισόδημα των μικρών παραγωγών και παράλληλα να διασφαλιστεί σωστή ποιότητα για τον καταναλωτή,

 

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Τι ενέργειες έχουν γίνει για την προώθηση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, μιας κατηγορίας ελαιόλαδου ανώτερης από το έξτρα παρθένο; »