Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/2/2009

 

 
Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης στον Τουρισμό.
 
Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Φόβοι για πτώση κατά 30% της τουριστικής κίνησης.
Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης στο τουρισμό.
 
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Ο Κουσελάς στην παρουσίαση θέσεων του ΠΑΣΟΚ για τουρισμό.
 
Εφημερίδα ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης στο τουρισμό.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Βουλευτής Δ.Κουσελάς.
 
Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης στο τουρισμό.
 
Εφημερίδα ΦΩΝΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Διαβούλευση με τους φορείς του τουρισμού από το ΠΑΣΟΚ.
Δωδεκάλογος Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της κρίσης στον Τουρισμό.
 
Ο Κουσελάς στην παρουσίαση
θέσεων του ΠΑΣΟΚ για τουρισμό
 
            Στη διαβούλευση με τους φορείς τού Τουρισμού που έγινε χθες με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο συμμετείχε ως εισηγητής ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς.
            Στη διαβούλευση αυτή, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων του προέδρου και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τους φορείς του Τουρισμού. Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων επεσήμαναν ότι η μείωση στην τουριστική κίνηση θα αγγίξει το 30%, με συνέπεια να πληγεί η απασχόληση στις επιχειρήσεις του κλάδου.
            Σύμφωνα με δήλωση του κ. Κουσελά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε δώδεκα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί σοβαρά η μείωση έως 2% του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις.
            Οι 12 προτάσεις που ανέπτυξε ο Γ. Παπανδρέου είναι οι ακόλουθες:
1. Να παγώσουν οι δανειακές υποχρεώσεις και η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των δανειοληπτών μέχρι τον Ιούλιο του 2010.
2. Αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις. Θα παρέχεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μέχρι 30 Ιουλίου 2010.
3. Αύξηση στο τριπλάσιο του ποσού που θα διατεθεί στο ΤΕΜΠΜΕ για την κάλυψη περισσότερων επιχειρήσεων και σύνδεση του πακέτου στήριξης των Τραπεζών με το πρόγραμμα ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με συγκεκριμένο προγραμματισμό για τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων, με μείωση των απαιτούμενων περιορισμών.
4. Αναστολή καταβολής, μέχρι τον Ιούλιο του 2010, της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75.
5. Κατάργηση του ΕΤΑΚ, με επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.
6. Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και ενίσχυση των τουριστικών υποδομών, με πλήρη αξιοποίηση των υπολοίπων πόρων του Γ’ ΚΠΣ, ώστε να μη χαθούν κονδύλια. Αμεση έναρξη του ΕΣΠΑ και εκπόνηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και δημιουργίας υποδομών στις τουριστικές περιοχές. Αμεση καταβολή από το υπουργείο Οικονομίας των οφειλόμενων ποσών των επιχορηγήσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες ρυθμίσεις.
7. Μείωση των τελών προσγείωσης στα περιφερειακά αεροδρόμια κατά 50%.
8. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, με σύνδεση με το πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας και επανακατάρτισης, καθώς και αναστολή εφαρμογής της διάταξης για συμπλήρωση 100 ενσήμων ως προϋπόθεση για υγειονομική περίθαλψη, αντί των 50 ενσήμων που ίσχυαν πριν.
9. Αύξηση των δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού από 370.000 σε 500.000 και πριμοδότηση των πενθήμερων σχολικών εκδρομών κατά δύο ημέρες μόνο για τους προορισμούς εσωτερικού. Παράλληλη ενίσχυση του εισαγόμενου φοιτητικού και μαθητικού τουρισμού στη χώρα μας, με παροχή ειδικών κινήτρων (π.χ. δωρεάν είσοδος σε όλους τους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος).
10. Μείωση των ακτοπλοϊκών ναύλων, επαναφορά του υποχρεωτικού ανώτατου ορίου στην οικονομική θέση σε επίπεδα που μπορεί να πλησιάσουν μείωση μέχρι και 20% και επαναφορά του παγώματος για τα εισιτήρια των γραμμών των δημόσιων υπηρεσιών (άγονες γραμμές).
11. Αύξηση, μέσω της προβολής, της συγχρηματοδότησης των tour operators που προβάλλουν τη χώρα, έτσι ώστε και η προβολή να διασφαλιστεί και να ενισχυθούν οι μικρότεροι και μεσαίοι ανεξάρτητοι tour operators.
12. Ειδικά στοχευμένα μέτρα για την προβολή της Αθήνας, η εικόνα της οποίας έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου. Αμεση ενεργοποίηση του κονδυλίου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο υπάρχει για το σκοπό αυτό και, παρά την υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ των φορέων και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, παραμένει ανενεργό.