Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/9/2008

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 12 Σεπτεμβρίου  2008
"Δήλωση Δημήτρη Κουσελά για την έναρξη
 της νέας σχολικής χρονιάς. "

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  12  Σεπτεμβρίου  2008
"Δ. Κουσελάς "
"Ευχές για τη νέα σχολική χρονιά"

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 12 Σεπτεμβρίου  2008
"Δήλωση Δημήτρη Κουσελά για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. "
"Ευχές και κριτική για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς"

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ  12 Σεπτεμβρίου   2008

Δήλωση Δημήτρη Κουσελά για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, εκφράζω τις πιο θερμές μου ευχές για καλή πρόοδο, δημιουργική δουλειά και προκοπή προς όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους. Η στήριξη και η αλληλεγγύη μου στις άοκνες προσπάθειες και στους αγώνες τους για την Εκπαίδευση ως αξία και όχι ως εμπόρευμα, για τη Μάθηση ως διαδικασία διαμόρφωσης άξιων και συνειδητών πολιτών, χρήσιμων για τον τόπο και την κοινωνία, είναι πάγια και δεδομένη.

Ακόμα μια φορά η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σημαδεύεται από σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και σε στελέχωση (λείπουν τουλάχιστον 6.000 εκπαιδευτικοί πανελλαδικά, με σημαντικότατες ελλείψεις ακόμα και στα νηπιαγωγεία), που είναι συνέπεια μιας συνειδητής πολιτικής της Κυβέρνησης να μετατρέψει την Παιδεία από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα, προσιτό και προσβάσιμο μόνο από αυτούς που έχουν –κι όσο έχουν- να το πληρώσουν.

Η Κυβέρνηση υποχρηματοδοτεί συστηματικά τη δημόσια εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της. Υπονομεύει την τεχνική εκπαίδευση, το ολοήμερο σχολείο, τα μουσικά σχολεία, κάθε καινοτόμο εκπαιδευτικό θεσμό των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Με την καθιέρωση της «βάσης του δέκα», αντί για τη δήθεν αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το μόνο που κατάφερε ήταν να πλήξει τα περιφερειακά ΤΕΙ, δημιουργώντας «πελατεία» για κάθε λογής εμπόρους της γνώσης. Παρέδωσε το πρόγραμμα σχολικής στέγης στα ιδιωτικά συμφέροντα, με πολλαπλάσιο κόστος για τον πολίτη. Παρά τις δεσμεύσεις, άφησε άλυτα τα οξυμένα προβλήματα των εκπαιδευτικών.

Παρά ταύτα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δηλώνει ικανοποιημένη, σκόπιμα αγνοώντας την έκταση και την ουσία των προβλημάτων, που μαρτυρούν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της σε ένα κρίσιμο τομέα για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Ας της το ξαναπούμε: χώρες και Κυβερνήσεις που δεν έχουν ψηλά την Εκπαίδευση και τον ‘Ανθρωπο, κινδυνεύουν να μείνουν στον πάτο της Μνήμης, της Προκοπής και της Ιστορίας. »