Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/9/2008

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΞΠΡΕΣ»

1. Τι οδήγησε στον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και πως κρίνετε τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης;

Προχειρότητες και παραλείψεις της Κυβέρνησης στο σκέλος των δαπανών και των εσόδων, που δεν συνδέονται με τη διεθνή κρίση, αλλά με μια  οικονομική  πολιτική που συνεχώς αφαιρεί  από τους πολλούς για να προσθέσει στους λίγους, πολλαπλασιάζοντας τα αδιέξοδα και διαιρώντας την κοινωνία.

Τα νέα μέτρα αποθεώνουν τη φορολογική αδικία. Επιβραβεύουν τους μεγαλοφοροφυγάδες, στοχοποιώντας και «χαρατσώνοντας» αδιακρίτως τους μικρομεσαίους, καθώς και μεγάλο κομμάτι εργαζόμενων «με μπλοκάκι», αντί η Κυβέρνηση να εντοπίσει -ως όφειλε- αυτούς που  πραγματικά φοροδιαφεύγουν.

2. Έχει το ΠΑΣΟΚ να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για μία δίκαιη φορολογική πολιτική;

Προτείνουμε ενιαία προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, ανατροπή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων, ουσιαστικές ελαφρύνσεις στα μικρομεσαία εισοδήματα. Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές, με συμψηφισμό των ζημιών. Αναμόρφωση του συστήματος φορολόγησης των τραπεζών και φορολόγηση των stock options. Φορολόγηση μερισμάτων με βάση τη φορλλογική κλίμακα. Μέτρα  για την αντιμετώπιση των «φορολογικών παραδείσων» και των offshore. Αποκατάσταση ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών, ειδικά κίνητρα για νέους μισθωτούς-επαγγελματίες κ.α.

3. Γιατί καμία κυβέρνηση ως τώρα δεν μπόρεσε να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή;

Δεν υπάρχει σύγκριση. Καμιά κυβέρνηση δεν αδίκησε τόσο, ούτε απέτυχε τόσο κραυγαλέα, όσο η σημερινή. Και πως να μην αποτύχει, όταν αντί να βελτιώσει διέλυσε τους μηχανισμούς ελέγχου και είσπραξης που βρήκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις; ‘Οταν συνεχώς στέλνει λάθος μήνυμα, μοιράζοντας «συγχωροχάρτια» στους φοροφυγάδες και επιβάλλοντας «κεφαλικούς φόρους»; ‘Οταν αφήνει να ανθίσουν ανεξέλεγκτα κάθε λογής «λουλούδια» της παραοικονομίας, της διαφθοράς, μαζί με ισχυρά συμφέροντα του εύκολου πλουτισμού και της αρπαχτής;