Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/9/2008

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  04  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   2008
"Δ .Κουσελάς και ΠΑΣΟΚ"
" Επιβλαβή τα μέτρα της κυβέρνησης "

Εφημερίδα  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  04  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   2008
"Δ .Κουσελάς"
"Τα φορολογικά μέτρα βλάπτουν ...σοβαρά "

Εφημερίδα  ΦΩΝΗ   04  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   2008
"Συνέντευξη τύπου του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχει ο Δ. Κουσελάς"
"Τα μέτρα της Κυβέρνησης βλάπτουν σοβαρά την Αυτοδιοίκηση, τους νέους
 και την επιχειρηματικότητα της περιφέρειας. "

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΗΜΑΙΑ 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2008

Τα μέτρα της Κυβέρνησης βλάπτουν σοβαρά την Αυτοδιοίκηση, τους νέους και την επιχειρηματικότητα της περιφέρειας.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ η πολιτική Υπεύθυνη του Τομέα Λούκα Κατσέλη, ο Εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, ο αναπλ. Εισηγητής του ΚΤΕ Στάθης Κουτμερίδης, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟκ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκαν διεξοδικά στα νέα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης, στις προτάσεις και στις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για μια δίκαιη φορολογική πολιτική.

Στη Συνέντευξη αυτή, ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφερόμενος ειδικά στη ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου με την οποία μπαίνουν και οι ΟΤΑ σε Διϋπουργική Επιτήρηση, όπως οι ΔΕΚΟ, τόνισε ότι « πρόκειται ουσιαστικά για κατάργηση της διοικητικής αυτοτέλειας του θεσμού της Αυτοδιοίκησης Α´ και Β´ βαθμού. Και αυτό γιατί με το νομοσχέδιο ο έλεγχος της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ ουσιαστικά υπάγεται στη συνιστώμενη Διυπουργική Επιτροπή. Πρόκειται για διπλή ομολογία από την πλευρά της Κυβέρνησης: ομολογία έλλειψης συντονισμού των διαφόρων Υπουργείων μεταξύ τους και αποτυχίας του ελέγχου από κάθε Υπουργείο των εποπτευόμενων από αυτό Οργανισμών, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων κλπ. Πέρα από την κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των ΟΤΑ, υπάρχει η προκλητική απειλή, όπως τη χαρακτηρίζουν στελέχη της Αυτοδιοίκησης, της διακοπής της χρηματοδότησής της από το Κράτος και από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αν «ξεφύγει» από τα πλάνα που η διυπουργική Επιτροπή θα ορίσει. Συγκροτείται για την Αυτοδιοίκηση ένα νέο γραφειοκρατικό και πελατειακό σχήμα - το τονίζω, πελατειακό σχήμα – ελέγχου, αλλοιώνοντας έτσι τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά λειτουργίας ενός θεσμού που είναι κατ εξοχήν θεσμός έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας».

Στη συνέχεια της παρέμβασής του, ο Μεσσήνιος βουλευτής άσκησε οξύτατη κριτική στα φορολογικά μέτρα, και ιδίως στην επιβολή πρόσθετου φόρου μέχρι και 1.050 ευρώ το χρόνο στους μικρομεσαίους, στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε μεγάλο μέρος της γενιάς των 700 ευρώ που αναγκάζεται να εργαστεί με «μπλοκάκι», λόγω της κατάργησης του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ. Ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι «το επιπλέον αυτό ποσό είναι ίδιο, τόσο γι αυτούς που έχουν εισόδημα 10.500 ευρώ όσο και γι αυτούς που δηλώνουν εισόδημα 100 ή 200.000 ευρώ. Εκτός του ότι αυτό δείχνει την ταξικότητα και την κοινωνική αδικία των μέτρων, έχει άνισες και σοβαρές παρενέργειες και στους ελεύθερους επαγγελματίες με παιδιά, που τους μειώνει κατά πολύ το αφορολόγητο.

Πέραν των άλλων, τα μέτρα πλήττουν και την επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια.

Η Κυβέρνηση από τη μια λέει ότι οι αγρότες δεν φορολογούνται, από την άλλη όμως, αν ένας αγρότης, που έχει ταυτόχρονα και νοικιαζόμενα δωμάτια, παρουσιάσει μια χρονιά υψηλότερο εισόδημα από τα ενοικιαζόμενα, σε σχέση με το αγροτικό του εισόδημα, θα φορολογηθεί ως επαγγελματίας και θα θιγεί από αυτά τα μέτρα της Κυβέρνησης. Καταλαβαίνετε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην επιχειρηματικότητα των νέων, ιδιαίτερα στον αγροτουρισμό, που είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη της περιφέρειας. »