Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/8/2008

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2008
"Κατά την τοποθέτηση του στην Βουλή για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ "
"Παρέμβαση Κουσελά στη Βουλή για την ολοκληρωμένη
 ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. "

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2008
"Δημήτρης Κουσελάς"
"Πρωτοφανής εμπαιγμός για τους πυρόπληκτους"

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  29  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2008
"Παρέμβαση του Βουλευτή Δημήτρη Κουσελά στη Βουλή "
"Απαιτείται τώρα η ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών"

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ  29  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   2008

Παρέμβαση Κουσελά στη Βουλή για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Πρότασης Νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ «Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών και Δομές Διαχείρισης», άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για τον πρωτοφανή εμπαιγμό των πυρόπληκτων και για την εγκατάλειψη ολόκληρων περιοχών στην τύχη τους. Αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στην πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ, που εγγυάται ουσιαστική στήριξη και ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Ο κ. Κουσελάς, αφού περιέγραψε την οδυνηρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας, αναφέρθηκε ειδικά στις εξευτελιστικά χαμηλές αποζημιώσεις που θέσπισε η Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι:

- η συνολική αποζημίωση για τις εργασίες ανασύστασης – εκρίζωσης-επαναφύτευσης ενός ελαιόδεντρου μετά την αφαίρεση του 20%, υπολογίζεται σε 17,6 ευρώ, ποσό που δεν φτάνει ούτε για την αγορά του δενδρυλλίου. Στους πίνακες της ΚΥΑ η αγορά δενδρυλλίων υπολογίζεται στα 7,5 ευρώ ανά δενδρύλλιο, μαζί με τον ΦΠΑ.

- η απώλεια παραγωγής υπολογίζεται σε 40 ευρώ για 4 χρόνια. Δηλαδή, ακόμα και με την εξευτελιστική τιμή των 3 ευρώ ανά κιλό, ο αγρότης πληρώνεται για 13 κιλά λάδι, ποσότητα παραγωγής δύο μόλις χρόνων και όχι τεσσάρων! ‘Ολοι οι αγρότες γνωρίζουν ότι ένα ελαιόδεντρο θέλει τουλάχιστον 8-10 χρόνια για να αρχίσει να αποδίδει καρπούς, επομένως θα έπρεπε η αποζημίωση να καλύπτει το διάστημα αυτό.

- είναι τουλάχιστον προκλητικό για τους πυρόπληκτους, όταν πάνε να εισπράξουν ακόμα και αυτές τις εξευτελιστικές αποζημιώσεις από την ΑΤΕ, να τους παρακρατείται, με εντολή της Κυβέρνησης, η ταμιακή διευκόλυνση που τους δόθηκε ως προκαταβολή. Μήπως επειδή απέκτησαν … εισόδημα από τα καμένα το χρόνο που πέρασε, ή μήπως επειδή δεν είμαστε σε…προεκλογική περίοδο;

- για να δώσουν αποζημίωση στους πυρόπληκτους του Ταϋγέτου, τους ζητούν τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ είναι γνωστά στην Κυβέρνηση τα ιδιαίτερα προβλήματα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον Ταϋγετο και στη Μάνη, κι ας μην ασχολήθηκε να τα λύσει!

Ο κ. Κουσελάς τόνισε πως «η Κυβέρνηση, αντί να στηρίξει ουσιαστικά τους κατεστραμμένους πυρόπληκτους αγρότες, που ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, τους εξαπατά, όπως εξαπατά τους κτηνοτρόφους, στους οποίους υποσχέθηκε ζωοτροφές. Οδηγεί σε απόγνωση τους πυρόπληκτους ολόκληρων περιοχών, όπως του Ταϋγέτου στη Μεσσηνία, που ακόμα δεν έχουν ούτε κατάλληλο νερό να πιούν! Δεν υπάρχει μέριμνα για τα δάση «ώστε να ξαναγίνουν δάση», όπως χαρακτηριστικά είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, η δε ανέγερση των κατεστραμμένων κατοικιών ένας Θεός ξέρει πότε και αν θα γίνει. Συνέπεια όλων αυτών είναι ότι και οι λιγοστοί κάτοικοι των πυρόπληκτων χωριών, θα πάψουν, πλέον, να «φυλάττουν Θερμοπύλες» και ο τόπος τους θα ερημώσει »

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην Πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουσελάς επισήμανε πως «Βασικός στόχος της είναι να μείνουν οι πληγέντες στον τόπο τους και να υπάρξουν προοπτικές βελτίωσης της ζωής και της δραστηριότητάς τους, με γενικότερη διασφάλιση των προϋποθέσεων και των συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Γι’ αυτό τα μέτρα που προτείνουμε επικεντρώνονται στην αναγέννηση της αγροτικής οικονομίας, στη στήριξη της απασχόλησης, στην χωροταξική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση, στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην επιτάχυνση της κατασκευής των μεγάλων έργων.

Ο Εισηγητής μας αναφέρθηκε στις προτάσεις μας για τη διασφάλιση του εγγυημένου εισοδήματος, 1.000 ευρώ μηνιαίως για μια διετία στους αγρότες, και ειδικότερα στους ελαιοπαραγωγούς για 7 χρόνια. Στη χορήγηση ζωοτροφών για μία 3ετία τουλάχιστον. Στην ανάληψη του κόστους του ΟΣΔΕ από το κράτος. Στην επιμήκυνση για ένα ακόμα χρόνο της μη καταβολής των οφειλών προς τις τράπεζες. Στη στήριξη των νέων αγροτών στις πυρόπληκτες περιοχές. Και τέλος, στον κατάλληλο συντονισμό της εποπτείας, με την ίδρυση εθνικού φορέα ανασυγκρότησης.

Η πρότασή μας θέλει να βοηθήσει και τους πληγέντες και τις πυρόπληκτες περιοχές, μακριά από διαχωρισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μεσσήνιος βουλευτής κάλεσε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει έστω και τώρα την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ, «που σηματοδοτεί μία ολοκληρωμένη και ουσιαστική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, μία πρόταση -πρότυπο για την ανασυγκρότηση γενικότερα της περιφέρειας, με σύγχρονη και βιώσιμη προοπτική για τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες και τους κατοίκους. »