Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/8/2008

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2008
"Ερώτηση Κουσελά για τις σοβαρές ζημιές
στη συκοπαραγωγή"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2008
"Ερώτηση  Δ. Κουσελά για ζημιές στα σύκα "

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2008
" Ερώτηση  στη Βουλή από τον Δ. Κουσελά για τις σοβαρές
 ζημιές στη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας "

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2008
"Ερώτηση Κουσελά για τις σοβαρές
ζημιές στη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας "

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ  28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   2008

Ερώτηση Κουσελά για τις σοβαρές ζημιές στη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων, για τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι συκοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

« Η παρατεταμένη ανομβρία και οι καύσωνες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα στο Νομό Μεσσηνίας, είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες ζημιές τα συκοχώραφα, τόσο στο φυτικό κεφάλαιο όσο και στην ηρτημένη παραγωγή.

Ιδιαίτερα στην παραγωγή, η ζημιά είναι και ποσοτική (ξεπερνά το 60%) και ποιοτική (υποβάθμιση ποιότητας, μικροκαρπία, έλλειψη μελιτώματος, εγκαύματα στον φλοιό, κ.λ.π.)

Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι παραγωγοί ανησυχούν και διαμαρτύρονται, βλέποντας τη σοδειά τους να καταστρέφεται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Επειδή, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των γεωπόνων και των ίδιων των παραγωγών και της Συνεταιριστικής τους οργάνωσης, της ΣΥΚΙΚΗΣ, το μέγεθος της ζημιάς είναι μεγάλο,

Επειδή το κόστος καλλιέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και με την προξενηθείσα ζημιά μειώνεται σοβαρά το ήδη συμπιεσμένο εισόδημα των παραγωγών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

-Προτίθεται να αποζημιώσει τους συκοπαραγωγούς για τη μεγάλη ζημιά που υπέστησαν, ανεξάρτητα από το αίτιο, ξηρασία ή καύσωνα;

-Εάν ναι, πότε προβλέπεται να στείλει ο ΕΛΓΑ κλιμάκιο γεωπόνων- εκτιμητών για την άμεση εκτίμηση της ζημιάς και την αποζημίωση των παραγωγών; »