Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/8/2008

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2008
" Δ. Κουσελάς για τροπολογία ΔΕΚΟ  "
" Αντισυνταγματική εκτροπή στις εργασιακές σχέσεις"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2008
"Δ. Κουσελάς "
"Αντισυνταγματική εκτροπή στις εργασιακές σχέσεις"

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2008
"«Λάδι στη φωτιά» η τροπολογία  "
" Ο Δημήτρης Κουσελάς σε ομιλία του στη Βουλή κάλεσε
 τη Κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ "

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ  01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   2008

Αντισυνταγματική εκτροπή στις εργασιακές σχέσεις.

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σ.ν. «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», ο βουλευτής Μεσσηνίας και Εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς αναφέρθηκε ειδικά στην τροπολογία της Κυβέρνησης που βάζει στο γύψο συνταγματικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα στις ΔΕΚΟ.

Αφού κατέθεσε επίσημα στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως η προβληματικότητα των ΔΕΚΟ είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κουσελάς κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι με την τροπολογία αυτή ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τους Κανονισμούς Εργασίας σε ΔΕΚΟ που από τη φύση τους είναι επιδοτούμενες, αφού παρέχουν κοινωνικά αγαθά, όπως οι μεταφορές. Τόνισε επίσης ότι οι αυξήσεις θα καθορίζονται πλέον μονομερώς, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ενω για τους νέους εργαζόμενους θεσπίζεται ένα άλλο, υποβαθμισμένο καθεστώς. Επομένως, όταν ο κ. Αλογοσκούφης λέει πως «δεν μπορεί να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των εργαζόμενων», εννοεί ισοπέδωση μισθών και δικαιωμάτων για όλους και προς τα κάτω!

Ο Μεσσήνιος βουλευτής σημείωσε χαρακτηριστικά πως «με την τροπολογία αυτή, η Κυβέρνηση διευρύνει το χάσμα μεταξύ των παλαιών και των νέων εργαζόμενων, με τους νέους να χάνουν κάθε ίχνος προστασίας. Δημιουργεί δηλαδή μία νέα «γενιά των 700 ευρώ», αυτή τη φορά στο χώρο των ΔΕΚΟ. Επεκτείνει αυτόματα σε όλες τις ζημιογόνες και τις επιχορηγούμενες ΔΕΚΟ -ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ κ.α.- το καθεστώς που τέθηκε σε ισχύ στον Ο.Τ.Ε. για να ξεπουληθούν και αυτές, όπως με ταχύρρυθμες διαδικασίες ξεπουλήθηκε ο Ο.Τ.Ε. Ακόμα, η τροπολογία καταργεί για όλους τους εργαζόμενους σε αυτές τις ΔΕΚΟ το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους προσφυγής στην εκούσια διαιτησία του ΟΜΕΔ, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον γι’ αυτό και οι εργοδότες, αλλά και η Διϋπουργική επιτροπή, δηλαδή ο κ. Αλογοσκούφης. Ειδικά αυτή η τελευταία διάταξη και τα όσα γράφονται στην Εισηγητική ‘Εκθεση, είναι μνημείο αντισυνταγματικότητας, διαστρέβλωσης της αλήθειας και παραπλάνησης του Εθνικού Κοινοβουλίου.»

Προσκομίζοντας έγγραφα, ο Μεσσήνιος βουλευτής εγκάλεσε την Κυβέρνηση, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «επικαλείται συστάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για δήθεν υποχρεωτική Διαιτησία του ν. 1876/90 και πάει να μας πουλήσει από πάνω και «εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση» του θεσμικού πλαισίου, ενώ υπάρχει μεταγενέστερη των όσων επικαλείται και σαφέστατη Απόφαση (η 25/2004) της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία η Διαιτησία είναι εκούσια και εναρμονίζεται πλήρως με το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας που έχει κυρώσει η Ελλάδα.

Απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση, που «σκόπιμα διαστρεβλώνει» τις συστάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την προσφυγή στη Διαιτησία» και προσκοπίζοντας το πλήρες κείμενο αυτών των συστάσεων, που είναι αναντίστοιχο με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ο κ. Κουσελάς σημείωσε πως «Επικαλείσθε τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, όταν γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας άλλες συστάσεις που σας έχει κάνει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, όπως τις συστάσεις για την απροκάλυπτη και ωμή επέμβαση που κάνατε στα ασφαλιστικά ταμεία της Εμπορικής Τράπεζας, όπου παραβιάσατε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Λαμβάνετε όμως σοβαρά υπόψη όσα σας «σφυρίζουν» οι επίδοξοι αγοραστές των ΔΕΚΟ, αλλά και οι φίλοι σας τραπεζίτες και εργοδότες που εξοργίζονται και φρίττουν στην ιδέα της παραμικρής συλλογικής δέσμευσης, της Διαπραγμάτευσης και της Μεσολάβησης και Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, με επιχειρήματα και με συγκεκριμένους κανόνες.»

Ο κ. Κουσελάς προειδοποίησε την Κυβέρνηση πως με αυτήν την τροπολογία ρίχνει λάδι στην φωτιά των εργασιακών συγκρούσεων στις Δ.Ε.Κ.Ο, επιχειρώντας να φορτώσει στους εργαζόμενους τα δικά της αδιέξοδα και τις δικές της πελατειακές επιλογές, αλλά και το πλήρες οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει τον κρατικό Προϋπολογισμό και συνολικότερα την οικονομική και την κοινωνική πορεία της χώρας. Τόνισε πως « η Κυβέρνηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι ακολουθήσει αυτήν την εμπρηστική παρέμβασή της στις εργασιακές σχέσεις, διότι συνεχίζει στον ολισθηρό κατήφορο μιας αντιδημοκρατικής πλειοψηφίας, που νέμεται την εξουσία χωρίς να λογοδοτεί. Ξεπληρώνει εργασιακά γραμμάτια στους επιδόξους αγοραστές των Δ.Ε.Κ.Ο, παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Σύνταγμα, τα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες, συκοφαντώντας, σπιλώνοντας και καταργώντας πραξικοπηματικά όσους θεσμούς δεν ελέγχει».

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Μεσσήνιος βουλευτής κάλεσε την Κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη, αντισυνταγματική και πραξικοπηματική τροπολογία, τονίζοντας ότι αυτό «θα ήταν η μεγαλύτερη προσφορά που θα μπορούσε να κάνει, για να διασώσει την τιμή της Πολιτείας, την αξιοπιστία της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών.»