Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 25/7/2008

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 25  ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
"Κριτική Δ. Κουσελά για τη διαφθορά"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
" Μεθοδευμένη η καρατόμηση του Γιώργου Ζορμπά  "

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
"Ομιλία Κουσελά στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής"
" Ελλειμμα πολιτικής βούλησης για διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς"

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ  2008
"Δ. Κουσελάς"
«καρατόμηση » του Ζορμπά"

‘Ελλειμμα πολιτικής βούλησης για διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, του σ.ν. «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση, για τη μεθοδευμένη «καρατόμηση» του επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής κ. Ζορμπά, επισημαίνοντας τις μεθοδεύσεις της και τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

« Από όσα διημείφθησαν στην Επιτροπή και από όσα είπε ο κ. Ζορμπάς, φαίνεται ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος κατάθεσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ούτε η πραγματική στόχευσή του. Επί μήνες το κυοφορούμενο νομοσχέδιο που παρέδωσε ο Υπουργός Οικονομίας στους αρμόδιους φορείς για να κάνουν παρατηρήσεις προέβλεπε ότι Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, που σήμερα υποβαθμίζεται σε μια απλή Επιτροπή διορισμένων από την Κυβέρνηση υπαλλήλων, θα ήταν συνταξιούχος ανώτατος δικαστικός. Το ίδιο ακριβώς προβλέπεται στο νεότερο νομοσχέδιο, που ξαναστάλθηκε βελτιωμένο στους φορείς στο τέλος Ιουνίου. Αυτά τα επιβεβαίωσε και ο κ. Ζορμπάς.

Ακολούθησαν αλλαγές για την Αρχή, που υποβιβάζεται σε Επιτροπή και την τελευταία στιγμή προστέθηκε η διάταξη -«λαιμητόμος» για τον κ. Ζορμπά, αφού αντί του συνταξιούχου δικαστικού Προέδρου της, προβλέφθηκε εν ενεργεία ανώτατος εισαγγελέας. Αυτό έγινε μόνο και μόνο για να απομακρυνθεί ο κ. Ζορμπάς.

Η διάταξη αυτή δεν επιχειρεί να λύσει «προβλήματα έλλειψης συνεννόησης μεταξύ της Αρχής και της δικαστικής εξουσίας» . Άλλωστε, τα μεγάλα προβλήματα ήταν δομικά και λειτουργικά. Τα επισήμανε ο κ. Ζορμπάς. Θα δημιουργηθεί πλέον τεράστια σύγχυση, αφού στην Επιτροπή θα προΐσταται εν ενεργεία Δικαστικός Λειτουργός, καθώς και συνταγματική φύσης προβλήματα.

Το ερώτημα είναι τι άλλαξε από το αρχικό σχέδιο του σ.ν. μέχρι σήμερα, που αντί της Αρχής, έχουμε Επιτροπή με 7 μέλη και Πρόεδρο εν ενεργεία Ανώτατο Δικαστικό; Και τι πραγματικά άλλαξε μέσα σε 2,5 χρόνια και η «καλύτερη δυνατή πρόταση», όπως έλεγε ο κ. Ρουσσόπουλος στις 6/12/2006, για τη θέση του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος καρατομείται και φεύγει με τον τρόπο που φεύγει;

Μήπως φταίνε τα πορίσματα του κ. Ζορμπά για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων στα οποία -σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες - γινόταν λόγος για διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος προς τη Νέα Δημοκρατία; Μήπως φταίει η κίνηση του κ. Ζορμπά να ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Χριστοφοράκου και του κ. Μαυρίδη, που είναι πρόσωπα - κλειδιά στην υπόθεση της Siemens, αλλά και να διερευνήσει τον φάκελο του σκανδάλου «Γερμανός»;

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε ότι «Η Κυβέρνηση έκανε εκλογές για να αποφύγει το πόρισμα Ζορμπά και τα ομόλογα. Τώρα τον αποκεφαλίζει για να μην μπορέσει να μας πει τις ακριβείς διαδρομές του «μαύρου» πολιτικού χρήματος που εντόπισε να κατευθύνεται σε συγκεκριμένα πολιτικά ταμεία, όπως είπε. Από πουθενά δεν προκύπτει από την Οδηγία η ανάγκη κατάργησης της Αρχής και η αντικατάσταση της με Επιτροπή πλήρως ελεγχόμενη από το Υπουργείο Οικονομικών.»

Επικαλούμενος δημοσίευμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», ο κ. Κουσελάς επισήμανε ότι με την απομάκρυνση του πρώην Εισαγγελέα από την Αρχή, ο κ. Αλογοσκούφης, έχει πλέον υπό τον απόλυτο έλεγχό του σχεδόν κάθε κρατικό μηχανισμό καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος, με ότι μπορεί να συνεπάγεται η υπερσυγκέντρωση τόσο κρίσιμων εξουσιών σε ένα και μόνο πρόσωπο.

‘Οσο για τη σκλήρυνση της νομοθεσίας, στην οποία προχωρεί το σ.ν, ο κ. Κουσελάς δήλωσε πως αυτό γίνεται προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους, προκειμένου η Κυβέρνηση να «διασκεδάσει» τις διεθνείς επικρίσεις για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη διαφάνεια και το ξέπλυμα χρήματος. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι η όποια αυστηροποίηση της νομοθεσίας, αλλά η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις και χωρίς εξαρτήσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Κουσελάς, αναφερόμενος στις κριτικές που έχουν διατυπώσει στην Κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλησης στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος έγκριτοι και αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, με σαφείς αιχμές για τη μεταχείριση που είχε επιφυλάξει η Κυβέρνηση στην Αρχή Ζορμπά, τόνισε πως αυτά τα επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κ. Ζορμπάς στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Μετά τις τραγικές ελλείψεις στη στελέχωση και τη χρηματοδότηση της Αρχής που απεκάλυψε στην Επιτροπή ο κ. Ζορμπάς, ο Μεσσήνιος βουλευτής κάλεσε την Κυβέρνηση να απαντήσει «Ποιοι πόροι, μέσα και προσωπικό τέθηκαν στη διάθεση της Αρχής, από το ξεκίνημα της λειτουργίας της μέχρι σήμερα, ούτως ώστε να επιτελέσει το έργο της; Ποια είναι η ετήσια χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό; Ποια και πόσα είναι τα εξειδικευμένα στελέχη που τέθηκαν στη διάθεσή της; »

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κουσελάς σημείωσε ότι «σκόπιμα δεν αντιμετωπίστηκαν οι ελλείψεις της Αρχής, γιατί υπήρχε και υπάρχει σοβαρό έλλειμμα πολιτικής βούλησης από την Κυβέρνηση. Με αυτό το σ.ν., όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις, αλλά δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και σοβαρά ηθικά ζητήματα και για την Κυβέρνηση στο σύνολό της και για συγκεκριμένους Υπουργούς»