Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 11/7/2008

Εφημερίδα  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  11  ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
" Αγόρευση  Δ. Κουσελά  "
"
Από έθνος αποταμιευτών γινόμαστε έθνος δανειοληπτών. "

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
"Ο Δ. Κουσελάς στην Βουλή   "
"
Από έθνος αποταμιευτών γινόμαστε έθνος δανειοληπτών. "

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
"Δ. Κουσελάς  "
"
Από έθνος αποταμιευτών γινόμαστε έθνος δανειοληπτών. "

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
"Μέτρα κατά της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών ζητά ο Δ. Κουσελάς"

 Από έθνος αποταμιευτών γινόμαστε έθνος δανειοληπτών.

Στην αγόρευσή του, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ελάφρυνση των νοικοκυριών και την προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση, επισημαίνοντας τις βαρύτατες ευθύνες της, για τη σημερινή κατάσταση που βιώνει ο κάθε πολίτης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουσελάς είπε τα εξής :

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η υπερχρέωση των νοικοκυριών στις Τράπεζες, αποτελεί πλέον μάστιγα για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία. Τα χρέη προς τις Τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ και ο ρυθμός αύξησής τους είναι σήμερα ο υψηλότερος στην ευρωζώνη, με εξαίρεση τη Σλοβενία. To χρέος των νοικοκυριών υπερ-διπλασιάστηκε τα τελευταία 4 χρόνια.

Έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας για τον δανεισμό αποδεικνύει ότι το 51,4% των νοικοκυριών οφείλουν κάποιο δάνειο. Η «μεσαία τάξη» δίνει έως και το ένα τρίτο του μηνιαίου οικογενειακού της εισοδήματος στην τράπεζα.

Από έθνος αποταμιευτών γινόμαστε, όλο και περισσότερο, έθνος δανειοληπτών.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πρωταθλήτριες στα επιτόκια της καταναλωτικής πίστης. Έτσι, εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά που αγοράζουν με χρήση της πιστωτικής τους κάρτας ή με χρήματα από καταναλωτικό δάνειο επιβαρύνονται περισσότερο από τον μέσο ευρωπαίο πολίτη.

Συνολικά, το «καπέλο» που εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες συγκριτικά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, λόγω του υψηλότερου επιτοκίου, κοστίζει τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ ετησίως στον έλληνα καταναλωτή.

Η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο σε μια περίοδο έξαρσης του πληθωρισμού και της ακρίβειας, αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης και περαιτέρω μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Είχαμε προχθές την 9η συνεχόμενη άνοδο του ευρωπαϊκού επιτοκίου που έφτασε στο 4,25%. Αυτή ισοδυναμεί με μηνιαία αφαίρεση επιπλέον 20-50 ευρώ από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς οι τράπεζες θα τους τη χρεώσουν και με το παραπάνω.

Έχουμε τα υψηλότερα υπερκέρδη στις Τράπεζες από όλο το τραπεζικό σύστημα στην Ευρωζώνη και ταυτόχρονα τις περισσότερες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

30.000 στεγαστικά δάνεια που εκταμιεύθηκαν την τελευταία εξαετία έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται. Ήδη οι αιτήσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ξεπέρασαν τις 100.000 το 2007, αυξημένες κατά 22% έναντι του 2006.

Σε μια κοινωνία ισονομίας, σε μια ώριμη οικονομικά και παραγωγικά χώρα, δεν μπορεί να μένουμε απαθείς μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα. Εμείς θέλουμε τις Τράπεζες να επενδύουν στο επαγγελματικό ρίσκο, όχι να το μεταθέτουν με το παραπάνω στους δανειολήπτες, όχι να επενδύουν στις κατασχέσεις!

Πέρα από τους μέσους όρους, η υπερχρέωση αποτελεί πλέον ένα εκρηκτικό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, που επιβαρύνει κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Γι αυτό το λόγο, το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στο θέμα με την κατάθεση και νέας πρότασης νόμου στη Βουλή. Το 2006 καταθέσαμε πρόταση νόμου -για τη θέσπιση ανώτατου θεμιτού επιτοκίου στα καταναλωτικά δάνεια, -για την επιβολή απαγορεύσεων στις εισπρακτικές εταιρίες, -για την επιβολή διαφάνειας στις συναλλαγές. Η Κυβέρνηση την απέρριψε και συνειδητά την υποβάθμισε.

Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικογένειας.

Τα βασικά μέτρα που προτείνουμε αφορούν στις κατασχέσεις, στους πλειστηριασμούς και στο χτύπημα των αντίστοιχων νοσηρών κυκλωμάτων, στο ύψος των οφειλών και στα πανωτόκια, στις μειώσεις των επιτοκίων των δανείων και των πιστωτικών καρτών, στην επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση και στην παραπλανητική διαφήμιση από τις Τράπεζες.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κωλυσιεργεί άλλο! Έχει υποχρέωση αφ’ ενός να στηρίξει τα εισοδήματα που πλήττονται από την ακρίβεια, από τις παραλείψεις και τις πολιτικές της, αφ’ ετέρου να ελέγξει τη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού, τις πρακτικές των επιχειρήσεων που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, όπως οι τράπεζες.

Αν δεν παρθούν σήμερα μέτρα, σε λίγο οι μισθοί της επόμενης 10ετίας, και τουλάχιστον η μισή περιουσία του ελληνικού λαού θα είναι υποθηκευμένα στο τραπεζικό σύστημα. Απαιτούνται, λοιπόν, άμεσες λύσεις και αυτές που εδώ προτείναμε είναι ένα πρώτο «πακέτο». Υπάρχουν και άλλα θέματα, για τον «Τειρεσία», τις εταιρείες είσπραξης, την αποτελεσματική εποπτεία των όρων ανταγωνισμού στο Τ.Σ, στα οποία θα επανέλθουμε.

Φαίνεται, όμως, ότι ζητούμενο για την Κυβέρνηση δεν είναι η λύση του προβλήματος, αλλά η αποκόμιση επικοινωνιακών εντυπώσεων, εμφανίζοντας εκ των υστέρων κάποιες από τις προτάσεις μας «ως δικές της» , στο επικείμενο «δικό της» νομοσχέδιο, που καιρό το ακούμε αλλά δεν το βλέπουμε.

Με ποιους είστε, τελικά, Κύριοι της Κυβέρνησης; Θέλετε λύσεις σε ένα συνεχώς διογκούμενο και εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα ή αρκείσθε σε εξαγγελίες για επιδόματα ελεημοσύνης στους πιο εξαθλιωμένους φτωχούς συμπολίτες μας, ως φύλλο συκής για πολιτικές, δήθεν, κοινωνικού Κράτους; Θέλετε ευνομία, ή ασυδοσία των ισχυρών της αγοράς; Θέλετε να προστατέψετε τους πολίτες, ή τα υπερκέρδη και τα συμφέροντα των Τραπεζών;

Γι’ ακόμα μια φορά, οι πολίτες σας κρίνουν όχι από τα λόγια –από αυτά προ πολλού χόρτασαν...- αλλά από τις πράξεις και -στο συγκεκριμένο θέμα- από τις κωλυσιεργίες και τις παραλείψεις σας!