Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/7/2008

Εφημερίδα  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  10  ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
" Ο Δ. Κουσελάς σε συνέντευξη για την πορεία της Οικονομίας   "

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
"Συνέντευξη τύπου Λούκας Κατσέλη, Δημήτρη Κουσελά και Στάθη Κουτμερίδη"
" Η πορεία της Οικονομίας και οι  προτάσεις του ΠΑΣΟΚ "
"Βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των πλουσίων επί ημερών Ν.Δ"

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
"Συνέντευξη τύπου από  Λούκα Κατσέλη, Δημήτρη Κουσελά και Στάθη Κουτμερίδη"
"Κακή η  πορεία της Οικονομίας κατά το  ΠΑΣΟΚ "

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
"Ο Κουσελάς για την πορεία της Οικονομίας"

Εφημερίδα ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
"Με υπεύθυνες προτάσεις ,κοινή συνέντευξη Βουλευτών
για θέματα της οικονομίας από Κατσέλη ,Κουσελά και Κουτμερίδη"

Συνέντευξη τύπου Λούκας Κατσέλη, Δημήτρη Κουσελά και Στάθη Κουτμερίδη για την πορεία της Οικονομίας και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την Οικονομία κ. Λούκα Κατσέλη, ο Εισηγητής του Κ.Τ.Ε. Οικονομίας & Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς και ο αναπληρωτής Εισηγητής κ. Στάθης Κουτμερίδης, έδωσαν χθες Συνέντευξη Τύπου για την πορεία της Οικονομίας στα κεντρικά γραφεία του κινήματος (Χαρ. Τρικούπη 50).

Η κ. Κατσέλη τόνισε μεταξύ άλλων ότι η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα των αδιέξοδων οικονομικών επιλογών της Κυβέρνησης, μιας βαθύτατα ταξικής οικονομικής πολιτικής, που παίρνει από τους πολλούς και δίνει στους λίγους, μιας αντιαναπτυξιακής πολιτικής, που πορεύεται χωρίς στόχευση, με πλήρη ανυπαρξία επενδυτικής πολιτικής, αλλά και της απαξίωσης βασικών θεσμών διακυβέρνησης. Η οικονομική κρίση βαθαίνει και τούτο προκύπτει από όλους τους οικονομικούς δείκτες, που αναλυτικά παρέθεσε ο Τομέας, καταθέτοντας και αντίστοιχα ενημερωτικά σημειώματα.

Μπροστά σε ένα τέτοιο νοσηρό κλίμα διακυβέρνησης, ο φορολογούμενος φοροαποφεύγει, ο επιχειρηματίας αναβάλλει τις επενδυτικές του πρωτοβουλίες και ο κάθε συναλλασσόμενος στην αγορά προσπαθεί να βελτιώσει τις δικές του αποδόσεις, μερικές φορές εις βάρος άλλων συναλλασσόμενων.

‘Όπως τόνισε η κ. Κατσέλη, αυτή η οικονομική πολιτική δεν είναι μονόδρομος και το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένες προτάσεις. Το τρίπτυχο της οικονομικής του πολιτικής μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις μεγάλες ενότητες:

- Στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μέτρα για τόνωση της αγοράς και στήριξη του πραγματικού εισοδήματος.

- Μέτρα και πολιτικές για μια βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και

- Μέτρα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, λογοδοσία και στήριξη της εποπτείας των αγορών.

Για την κάθε ενότητα πολιτικής και προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Τομέας επεξεργάστηκε και διένειμε αναλυτικά ενημερωτικά σημειώματα.

Ειδικότερα, για τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης και την τόνωση της αγοράς το ΠΑΣΟΚ ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει αμέσως μέτρα για τη μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, για ετήσια εισοδηματική αύξηση -τουλάχιστον το 2009- που θα καλύπτει τον πληθωρισμό, για κατάρτιση νέου μισθολογίου για τους δημόσιους υπαλλήλους, για χρήση των υπερεσόδων από το φόρο πετρελαίου -που υπολογίζεται μεταξύ 400 και 500 εκατομμυρίων €- για στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί την Κυβέρνηση:

- να καταβάλει το επίδομα θέρμανσης από το Σεπτέμβριο και μετά και να προωθήσει ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

- να εφαρμόσει επιτέλους τη νομοθεσία περί καταπολέμησης των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και να πάρει μέτρα για τη στήριξη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την εξυγίανση της αγοράς από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.

- να εφαρμόσει την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση και να εισάγει πτωχευτικό δίκαιο για τους καταναλωτές, έτσι ώστε να δοθεί στους δανειολήπτες η δυνατότητα - σ αυτούς οι οποίοι δεν έχουν άλλη δυνατότητα- να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα, όπως:

- Εφαρμογή μιας ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας, που θα στηρίζει τη δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος χωρίς να δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία.

- Αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας και επαναφορά του κατώτατου φορολογικού συντελεστή στο 15%, από το 25%.

- Φορολόγηση της υπεραξίας που πραγματοποιείται από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές, με δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών και με κατάργηση του υπάρχοντος φόρου.

- Πλήρη αναμόρφωση του συστήματος φορολόγησης των τραπεζών αντί του απαράδεκτου σημερινού φαινομένου παράτασης των διατάξεων προσωρινού χαρακτήρα.

- Νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση μεγάλων ζητημάτων που έχουν προκύψει από φορολογικούς παραδείσους και εξωχώριες εταιρείες.

Για τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη στην ελληνική περιφέρεια, το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα αναπτύξει τις προτάσεις του για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 5% του ΑΕΠ, για αναδιάρθρωση των δαπανών, προώθηση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων με συγκεκριμένες στοχευμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες στην ελληνική περιφέρεια, εξειδίκευση των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, με προστασία του περιβάλλοντος, ανάδειξη της ιδιαιτερότητας κάθε περιοχής και προώθηση των προϊόντων ονομασίας προέλευσης και σειρά μέτρων για την προσέλκυση των επενδύσεων, για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κ. Κατσέλη προειδοποίησε πως εάν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα, θα έχουμε κοινωνική έκρηξη και τέτοιο βάθεμα της κρίσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, που θα το βρούμε μπροστά μας για τα επόμενα 10 χρόνια.

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην παρέμβασή του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι :

« Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, που ξεκίνησε με την εγκληματική ενέργεια της απογραφής, όχι μόνο δεν οδήγησε στην οικονομική εξυγίανση, στην οικονομική ανάπτυξη και στην πραγματική σύγκλιση, όπως προσωπικά είχε υποσχεθεί και δεσμευτεί ο κ. Πρωθυπουργός, αλλά σε τεράστια οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Ο προϋπολογισμός είναι κυριολεκτικά στον αέρα και, προχθές, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Αλογοσκούφης παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για το ποια θα είναι η πορεία του προϋπολογισμού κατά το επόμενο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα κατά το Σεπτέμβριο.

Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν, φαίνεται ότι όλα τα οικονομικά μεγέθη επιδεινώνονται. Η Περιφέρεια, που περίμενε να δει καλύτερες μέρες , μαραζώνει, το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται σε αναντιστοιχία με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος που παρατηρείται, ιδιαίτερα στις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συντελείται μια βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου, η μεσαία τάξη συρρικνώνεται, ενώ διευρύνονται τα δύο άκρα, οι πολύ πλούσιοι και οι φτωχοί. ‘Οσοι διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας έχουν ξεπεράσει το 1/4 του πληθυσμού και με την πολιτική που ασκείται, πάμε σε μια κοινωνία των 2/3, με το 1/3 κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει την πολιτική της. Έλεγε μέχρι σήμερα ότι έχουμε μια «θωρακισμένη οικονομία», τώρα όμως αποδίδει την κατάσταση στη χώρα μας στην «εισαγόμενη κρίση». ‘Όμως η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της οικονομικής της πολιτικής. Η διεθνής οικονομική κρίση απλώς εντείνει τα φαινόμενα.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην έχει κανένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει αυτά τα αδιέξοδα. Ο κ. Αλογοσκούφης ούτε λίγο, ούτε πολύ, μας είπε πως και αποτύχαμε, και συνεχίζουμε! »

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο κ. Κουσελάς τόνισε πως «Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Είναι χρέος όλων, και του ΠΑΣΟΚ, και των φορέων αλλά και κάθε πολίτη χωριστά - γιατί κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ήσυχος μπροστά σ αυτή την κατάσταση- να ανατραπεί η πολιτική της Κυβέρνησης και να ακολουθηθεί η πολιτική που προτείνουμε, βασικά σημεία της οποίας ήδη ανέπτυξε η κ. Κατσέλη»