Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/4/2012

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Δημήτρης Κουσελάς: Η Ανάπτυξη, κρίσιμο στοίχημα για το παρόν και το μέλλον

 

 

Το μεγαλύτερο στοίχημα για το προσεχές διάστημα είναι να να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, που δεν συνδέεται μόνο με τις πολιτικές λιτότητας που επικρατούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και με το ξέσπασμα, πολύ πριν τα Μνημόνια, χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών. 

 

 

Η ανάπτυξη, όμως, δεν διατάσσεται. Δεν ευδοκιμεί με μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, ένα αναποτελεσματικό κράτος, ούτε ντοπάροντας στα τυφλά με χρήμα την αγορά. Πρέπει να ξαναδούμε τι παράγουμε, πως το παράγουμε, πως το διοχετεύουμε και τι μοντέλο κατανάλωσης έχουμε, ένα μοντέλο που συχνά πριμοδοτεί άκριτα τα εισαγόμενα. Χρειάζεται σχέδιο και συγκεκριμένες, μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο περιβάλλον και με κατάλληλη αξιοποίηση και της δημόσιας περιουσίας, που να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά. Χρειάζεται ρευστότητα και χρηματοδότηση, για την οποία θα δεσμευτούν συγκεκριμένα οι τράπεζες. Σωστή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, με έργα που να δημιουργούν τοπικές συνέργιες. Ριζική αναθεώρηση των πολιτικών λιτότητας που επιβάλλει η Ε.Ε, με στροφή στην ανάπτυξη με απασχόληση και κοινωνική συνοχή. 

Η δημιουργία ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη. Αυτό δεν σημαίνει ασυδοσία, αλλά κανόνες σταθερούς, απλούς και δίκαιους, χωρίς γκρίζες ζώνες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Εφόσον η χώρα μας θέλει να συμμετέχει ισότιμα στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη, αυτός είναι πολύ σημαντικότερος παράγοντας για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, από συνταγές που στοχοποιούν άκριτα τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις. Δεν είναι οι χαμηλοί μισθοί, η επιχειρηματική ασυδοσία, ούτε βέβαια οι κοινωνικές εντάσεις, αυτά που φέρνουν τις «καλές» επενδύσεις σε μια χώρα. Με μισθούς Βουλγαρίας, δεν πρόκειται να έχουμε επενδύσεις, όπως δεν έχει σήμερα ούτε η Βουλγαρία. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι  εταίροι μας στην Ευρώπη, που έχουν κάνει σημαία την εσωτερική υποτίμηση σε βάρος των μισθών, χωρίς μάλιστα να ακολουθούν και οι τιμές.