Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/4/2012

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ
Δριβελέγκας σε Κουσελά για διακίνηση πλαστών φυτοφαρμάκων

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Απάντηση Δριβελέγκα για πλαστά φυτοφάρμακα

 

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ι. Δριβελέγκας απάντησε στην 4989/25-1-2012 Ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά.

Με την Ερώτηση, ο Μεσσήνιος βουλευτής  ζητούσε να πληροφορηθεί τι ενέργειες έχουν γίνει, στην Ελλάδα και σε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε, για την αντιμετώπιση της αυξημένης, όπως προειδοποιούσε η  Europol, διακίνησης πλαστών φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων για χρήση στην αγροτική παραγωγή.

 

Το πλήρες κείμενο της Απάντησης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:

 

Το πρόβληµα διακίνησης παράνοµων φυτοφαρµάκων είναι ιδιαίτερα σύνθετο, καθώς οι εταιρείες που διακινούν τα παράνοµα φυτοφάρµακα έχουν συστήσει δίκτυα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο µε σκοπό την αποφυγή των ελέγχων. Έτσι, όπως έχει διαπιστωθεί επανειληµµένως, η εισαγωγή δραστικών ουσιών µπορεί να γίνεται πχ. από το Βέλγιο (λιµάνι Αµβέρσας), η τυποποίηση σε σκεύασµα µπορεί να γίνεται στη Γαλλία, το τελικό προϊόν µπορεί να αποθηκεύεται σε αποθήκες σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, για να αποσταλεί µε τιµολόγιο που εκδίδει π.χ, µια Αυστριακή εταιρεία, µε αποτέλεσµα να απαιτείται η συνεργασία των Κρατών - Μελών για την εξιχνίαση του δικτύου.

Γενικότερα, εκτός από τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιµετώπιση του φαινοµένου, υπάρχει άριστη συνεργασία της Γενικής Δ/νσης Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ µε τις αρµόδιες αρχές των άλλων Κρατών - Μελών και συντονισµός των ενεργειών τους για τον εντοπισµό παράνοµων φορτίων φυτοφαρµάκων.»