Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/3/2012

Εφημερίδα ΦΩΝΗ


Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Πως ο Μανιάτης έβαλε οριστικά φρένο στο θέμα του λιγνίτη στην Κορώνη

 

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΣΕ ΚΟΥΣΕΛΑ
Δεν πληροί τις προυποθέσεις η επένδυση για το λιγνίτη

 

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κατηγορηματικό όχι στο λιγνιτωρυχείοΜε τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης απέκλεισε από την πλευρά της κυβέρνησης τη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κορώνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Δ. Κουσελά. Ο κ. Μανιάτης ξεκαθάρισε ότι κυβερνητική επιλογή είναι οποιαδήποτε επενδυτική δράση πρέπει να γίνεται αποδεκτή από θεσμικά όργανα της τοπικής κοινωνίας αλλά εν προκειμένω όλες οι αντιδράσεις δείχνουν ότι η τοπική κοινωνία δεν το θέλει. Δηλώνοντας ότι η ΔΕΗ δεν γνωρίζει τίποτε για την επένδυση, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία ούτε και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ειδικότερα ο κ. Μανιάτης κατά την πρωτολογία του τόνισε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατατέθηκε έχει σοβαρά κενά και ελλείψεις και αναφέρθηεκ αναλυτικά σε ορισμένα σημεία από τις παρατηρήσεις που έχει κάνει η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Καταλήγοντας σημείωσε ότι ζητήθηκε η γνώμη της ΔΕΗ η οποία απάντησε τα εξής: Πρώτον, δεν έχει απολύτως καμία επίσημη επαφή με κανέναν επενδυτή, άρα η Δ.Ε.Η. επισήμως αγνοεί απολύτως τη συγκεκριμένη δράση. Δεύτερον, ο λιγνίτης του συγκεκριμένου λιγνιτωρυχείου είναι υψηλής θερμογόνου δύναμης και ως έχει είναι απολύτως ακατάλληλος για τα συγκεκριμένα καζάνια των μονάδων της Μεγαλόπολης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μέγιστο σε πρόσμειξη της τάξης του 5%. Τρίτον, ο λιγνίτης όπως είναι τώρα και το μείγμα το οποίο χρησιμοποιείται δεν χρειάζεται κάποιο ενισχυτικό καύσιμο σε μόνιμη βάση. Τέταρτον, πιθανόν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ύλη του συγκεκριμένου λιγνιτωρυχείου ως ενισχυτικό καύσιμο λίγες ώρες κατά τη θερινή περίοδο, όμως μία τέτοια κατανάλωση δεν θα δικαιολογούσε τη διάνοιξη του λιγνιτωρυχείου. Πέμπτον, η μοναδική χρησιμότητα, σύμφωνα με τη Δ.Ε.Η., του ανοίγματος ενός τέτοιου λιγνιτωρυχείου θα ήταν μόνο για να μεταφερθεί ο λιγνίτης στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Μελίτης, δηλαδή στη Φλώρινα. Στο σημείο αυτό ο κ. Μανιάτης δήλωσε με… νόημα: "και ο νοών νοείτο".
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μανιάτης ήταν κατηγορηματικός στις τοποθετήσεις του αναφέροντας τα εξής: "Σας δηλώνω ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση. Ο όρος που χρησιμοποιώ είναι ο ισχυρότερος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, δεδομένου ότι το Υπουργείο προς το παρόν δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αξιολογήσει και να εκτιμήσει περιβαλλοντικά τη συγκεκριμένη δράση. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί.
Δεύτερη παρατήρηση. Πρέπει να σας πω ότι δημοσίως έχουμε δηλώσει και από το Βήμα της Βουλής ότι για τη δική μας πολιτική προσέγγιση της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου υπάρχει μία βασική προϋπόθεση. Αυτή η προϋπόθεση είναι η οποιαδήποτε επενδυτική δράση να γίνει αποδεκτή από θεσμικά όργανα της τοπικής κοινωνίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση να γίνει αποδεκτή από το δημοτικό συμβούλιο.
Όταν, λοιπόν, οι Βουλευτές του νομού και το δημοτικό συμβούλιο είναι απέναντι, αυτό για μας αποτελεί μία απόδειξη ότι η τοπική κοινωνία δεν το θέλει, άρα δεν ισχύει μία πολύ ουσιαστική στρατηγικής σημασίας προϋπόθεση, προκειμένου από την πλευρά της Κυβέρνησης να μπορούσε να γίνει πιθανόν αποδεκτή μία τέτοια επένδυση.
Τέλος, πρέπει να σας πω ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί μέχρι τώρα το άνοιγμα κανενός νέου λιγνιτορυχείου. Πιο συγκεκριμένα με βάση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2008 και 2009, η ελληνική πολιτεία ήταν υποχρεωμένη να ανοίξει τρία καινούργια λιγνιτορυχεία στη Βεγόρα, την Ελασσόνα και τη Δράμα.
Η ελληνική Κυβέρνηση, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποφάσισε να μην ανοίξει κανένα νέο λιγνιτορυχείο και έναντι αυτού να εισηγηθεί τη λήψη άλλων ισοδύναμων μέτρων. Όταν, λοιπόν, σε μία δράση, που επιβάλλεται με απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ανοίξουμε λιγνιτορυχεία και η Κυβέρνηση λέει όχι, τότε αντιλαμβάνεσθε ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης στη συγκεκριμένη περίπτωση που συζητούμε".