Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/6/2008

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  05  ΙΟΥΝΙΟΥ 2008
¨Δ. Κουσελάς"
"Ανεξέλεγκτα τα καρτέλ τροφίμων "

Εφημερίδα  ΦΩΝΗ 05  ΙΟΥΝΙΟΥ 2008
" Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ  ο Δ. Κουσελάς"
"Κριτική «εφ’ όλης της ύλης»  στη Βουλή για  
 
την εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης."

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008

Κριτική «εφ’ όλης της ύλης» από τον Δ. Κουσελά, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, στην εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης.

Στην αγόρευσή του, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. «Αύξηση συντάξεων Δημοσίου, εισοδηματική πολιτική έτους 2008 κ.α. διατάξεις», ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση, επισημαίνοντας τις βαρύτατες ευθύνες της, «γιατί άφησε τα καρτέλ να λειτουργούν ανενόχλητα, ανεξέλεγκτα τα κυκλώματα που λυμαίνονται την αγορά στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο και στα φάρμακα. Γιατί η ίδια πυροδότησε την ακρίβεια, με τις απανωτές αυξήσεις των τιμολογίων των Δ.Ε.Κ.Ο, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό, με τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων».

Τόνισε πως η Κυβέρνηση, διαμόρφωσε την εισοδηματική πολιτική όταν κατάρτιζε τον Προϋπολογισμό. « Τότε, όμως, υπολόγισαν με πληθωρισμό 3, το πολύ 3,5%, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει σήμερα με πάνω από 4,5% και η ΕΣΥΕ δεν ξέρει που θα φθάσει! Μιλάμε για τον επίσημο πληθωρισμό, όχι για τον πραγματικό, που πλήττει τους ασθενέστερους. ‘Οπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο πραγματικός πληθωρισμός ξεπερνά το 6,2%. για τις λαϊκές τάξεις!»!

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μεσσήνιος Βουλευτής κάλεσε τον Πρωθυπουργό, που «…εμφανίζεται «θυμωμένος» γι’ αυτή την κατάσταση και κρύβεται πίσω από τους Υπουργούς του, να πάρει πραγματικά μέτρα, όχι μέτρα «για τα μάτια» των Ελλήνων πολιτών! Να σταματήσει να… πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, με την επιστολή του στον κ. Μπαρόζο, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει μέτρα, που ο ίδιος, στη χώρα μας, δεν τα έχει πάρει!

Το πρώτο που θα έπρεπε να τολμήσει, είναι να μειώσει τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Όμως βλέπουμε διοικητές μεγάλων επιχειρήσεων, όπως ο Διοικητής της ΔΕΗ, που αντί να μειώσουν τα τιμολόγια, διεκδικούν αυτή τη στιγμή να αφεθεί ελεύθερη! Το δεύτερο, να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με στενή παρακολούθηση και έλεγχο της αγοράς, να ενεργοποιήσει τη νομοθεσία για το σπάσιμο των ολιγοπωλιακών καταστάσεων και των καρτέλ, που κυριολεκτικά λυμαίνονται την αγορά, να προστατεύσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στους δανειολήπτες. Ήδη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει υποβάλει πρόταση πέντε σημείων για το ζήτημα αυτό, δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα κωφεύει και την αγνοεί. Τέλος, να αλλάξει εισοδηματική πολιτική, μία πολιτική που διαμορφώθηκε κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες, ώστε να παρέχει αυξήσεις και όχι μειώσεις!»

Αναφερόμενος στις «αυξήσεις» των συντάξεων, ο κ. Κουσελάς έδειξε πως η αύξηση από την ενσωμάτωση του 1/3 του κινήτρου απόδοσης στους βασικούς μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων, αφαιρείται στους συνταξιούχους, με την ισόποση μείωση του επιδόματος εξομάλυνσης, οδηγώντας συνολικά σε μεσοσταθμική αύξηση συντάξεων μόλις 3,3%, μικρότερη κατά 1,3% και αυτού του πληθωρισμού! «Αυτή τη μεταχείριση επιφυλάσσει η Κυβέρνηση σε συνταξιούχους, από τους οποίους οι εφτά στους δέκα παίρνουν συντάξεις κάτω από 600 ευρώ το μήνα», είπε.

Για τις αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, ο κ. Κουσελάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως οι υποσχέσεις του κ. Καραμανλή για νέο Μισθολόγιο του Δημοσίου έμειναν για τρίτη χρονιά στα αζήτητα. Ότι η δήθεν αύξηση του 4,5% δεν ξεπερνά, μεσοσταθμικά, το 3%, πέφτει όμως στο 2,5% για το σύνολο των αποδοχών, αφού δίνεται μόνο στον βασικό μισθό και αφήνει απέξω πολλά επιδόματα. ‘Αλλωστε, όπως σημείωσε, «ο τρόπος ενσωμάτωσης του 1/3 του κινήτρου απόδοσης, όχι μόνο δεν αυξάνει τις καταβαλλόμενες αποδοχές στους δημοσίους υπαλλήλους, αντίθετα τις μειώνει, τη στιγμή που το όφελος είναι μόλις 58 ευρώ, ενώ η αύξηση των κρατήσεων ανέρχεται σε 72 ευρώ! » Αυτά, χωρίς να υπολογίσουμε τη φορο-αφαίμαξη, από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, τα τέλη ακίνητης περιουσίας και την αύξηση των έμμεσων φόρων.

Ο κ. Κουσελάς αμφισβήτησε τη θέση της Κυβέρνησης, ότι με αυτά

-δήθεν- εξαντλεί τα περιθώρια του Προϋπολογισμού, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις του. ‘Όπως τόνισε, «τον Προϋπολογισμό εσείς τον διαμορφώνετε και εσείς τον εκτελείτε. Εσείς δεν επιλέξατε να αφαιρέσετε από τα έσοδα του Προϋπολογισμού ένα ακόμα δισεκατομμύριο έσοδα το χρόνο, μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές σε 37.000 μεγάλες επιχειρήσεις; Εσείς δεν αποφασίσατε να αυξήσετε τα περιθώρια των καθαρών κερδών για τους μερισματούχους και τους μεγαλομετόχους, μειώνοντας και πάλι τα έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού; Εσείς δεν αφήσατε να υπάρξει καθίζηση στα έσοδα από την είσπραξη του Φ.Π.Α. στο πρώτο κιόλας τετράμηνο του 2008, όταν υπολογίζατε 12% αύξηση των εσόδων από Φ.Π.Α. και η είσπραξη έπεσε στο 6%; Για ποιες, λοιπόν, αντοχές του Προϋπολογισμού μιλάμε; Τις αντοχές και τις επιλογές εσείς τις κάνετε ! Κι εάν σήμερα, καθώς λέτε, δεν υπάρχουν περιθώρια να πάρουν οι εργαζόμενοι πραγματικές αυξήσεις, την ίδια στιγμή που ισχυρίζεστε πως έχουμε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε πότε επιτέλους θα τις πάρουν;»

Στο κλείσιμο της ομιλίας του και απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση, ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε πως «Εσείς επιβάλατε θυσίες χωρίς στόχο και χωρίς αποτέλεσμα. Μόνοι ευνοημένοι, οι οικονομικά ισχυροί, μόνιμα ριγμένοι οι οικονομικά ασθενέστεροι ! Αυτά τα βλέπει και τα καταλαβαίνει κάθε Έλληνας πολίτης. Μόνο όσοι έχουν πολιτική αχρωματοψία δεν τα καταλαβαίνουν. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Είναι ένα νομοσχέδιο ταξικό, μια πολιτική ξένη με τη δική μας φιλοσοφία για δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, φιλοσοφία που εγγυάται όχι μόνο την κάλυψη του πληθωρισμού, αλλά και την απόδοση στους εργαζόμενους μεγάλου μέρους από την αύξηση της παραγωγικότητας.»