Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/2/2012

 Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ
Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των αγροτών

 

 

Εφημερίδα ΦΩΝΗ
Π. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΡΟΣ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των αγροτών

 

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Απάντηση Οικονόμου σε ερώτηση Κουσελά
Δεν υπάρχει πρόταση αλλαγής της φορολόγησης των αγροτών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου,  απάντησε στην Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, σχετικά με δημοσιεύματα για ύπαρξη σχεδιασμών του Υπουργείου να αλλάξει το ειδικό καθεστώς φορολογίας των αγροτών, τονίζοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα ούτε από την τρόϊκα, ούτε από την πολιτική ηγεσία.

Η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή, έχει αναλυτικά ως εξής  :

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: «Κύριε Υπουργέ, εδώ και μερικούς μήνες, όπως σας ανέφερα από τον Νοέμβριο του 2011 με τη σχετική Ερώτηση που είχα καταθέσει και δεν απαντήθηκε, γίνεται λόγος για σχεδιασμούς του Υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν υποδείξεων της τρόικας και ενόψει του νέου φορολογικού συστήματος, για την αλλαγή ή την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών.

Μέχρι σήμερα, όπως γνωρίζετε, οι περισσότεροι αγρότες φορολογούνται με αυτό το ειδικό καθεστώς. Φορολογούνται, δηλαδή, στη βάση του τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει, ανάλογα με τα στρέμματα που έχουν δηλώσει στον ΟΣΔΕ και τις αντικειμενικές τιμές που ισχύουν για κάθε στρέμμα και κάθε καλλιέργεια.

Το θέμα που τίθεται αφορά κυρίως στη σχεδιαζόμενη αντικατάσταση αυτού του ειδικού καθεστώτος, αφ’ενός με τη γενίκευση της υποχρέωσης τήρησης λογιστικών βιβλίων στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, αφετέρου με τη φορολόγηση με έναν ειδικό συντελεστή, που απ’ ό,τι γράφεται, θα κυμαίνεται από 20% έως 25% στο εισόδημα των παραγωγών, όπως αυτό θα προκύπτει από την αφαίρεση των δαπανών από τα έσοδα, χωρίς αφορολόγητο αποθεματικό ή ειδικές εκπτώσεις.

Το ενδεχόμενο αυτό, όπως καταλαβαίνετε, ανησυχεί ιδιαίτερα τους αγρότες και γενικά, αλλά και ειδικά στη Μεσσηνία. Γι’ αυτό, παρακαλώ να μου απαντήσετε εάν όντως έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα και αν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών και η γενικευμένη αντικατάστασή του με το καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, που θα επιφέρει, όπως καταλαβαίνετε, πρόσθετη και μεγάλη επιβάρυνσή τους.

Θέλω, κύριε Υπουργέ, γι’ αυτό το ζήτημα να υπάρξει μία πολύ συγκεκριμένη απάντηση και να μας πείτε κατά πόσο, στα πλαίσια αυτά, εάν επιχειρήσετε κάτι τέτοιο, θα καταργηθεί και το ισχύον καθεστώς επιστροφής του ΦΠΑ.»

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ(Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): «Ασφαλώς, θα είναι συγκεκριμένη η απάντηση που θα δώσω. Πριν από αυτό, όμως, όπως οφείλω, θα σας ζητήσω συγγνώμη για την καθυστέρηση, για τη μη απάντηση στην γραπτή ερώτησή σας, η οποία πράγματι, όπως διαπίστωσα, είχε υποβληθεί από το Νοέμβριο και για κάποιο λόγο, που δεν είμαι σε θέση να σας πω τώρα και γι’ αυτό σας ζητώ συγγνώμη, δεν απαντήθηκε, διότι δεν περιήλθε εις γνώση μου, ούτως ώστε να απαντήσω.

Αυτή, όμως, η καθυστέρηση ουσιαστικά απάντησε και στο ερώτημα σας. Εάν το Νοέμβριο το ερέθισμα για την ερώτησή σας ήταν δημοσιεύματα και δεν έχει γίνει τίποτα έκτοτε, τα δημοσιεύματα είναι τουλάχιστον αμφίβολης αξιοπιστίας, διότι εάν από τότε υπήρχαν συζητήσεις, κάτι θα είχε γίνει.

Οι αγρότες, πράγματι, με το άρθρο 41 του Κώδικα ΦΠΑ απαλλάσσονται από μία σειρά από διαδικασίες που θα τους επιβάρυναν με περαιτέρω διαδικαστικές δυσχέρειες διοικητικής φύσεως, πράγμα που θα συνέβαινε εάν υπάγονταν στο κανονικό καθεστώς. Έχω να σας πω ότι από την εποχή που βρισκόσασταν στη θέση του Υφυπουργού στο Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει υπάρξει καμία καινούργια σκέψη επί του θέματος. Αυτό σας το λέω ως περαιτέρω καθησυχαστικό στοιχείο.

Το επόμενο, επίσης καθησυχαστικό, στοιχείο είναι το εξής. Βεβαίως, διεξάγεται διάλογος για τη διαμόρφωση ενός εθνικού φορολογικού συστήματος. Βεβαίως, όπως θα έχετε καταλάβει, τα αποτελέσματα του έτους 2011 οδήγησαν στο συμπέρασμα και ημών και των πιστωτών της χώρας ότι πρόσθετα φορολογικά βάρη οποιασδήποτε μορφής δεν θα είχαν να προσφέρουν τίποτα.

Αυτός είναι ο τελευταίος και ίσως ισχυρότερος λόγος που θα μπορούσε να καθησυχάσει και εσάς και περισσότερο και από εσάς –αυτό δεν είναι ένδειξη έλλειψης σεβασμού προς το πρόσωπό σας, αλλά είναι ένδειξη μεγαλύτερου σεβασμού προς τους αγρότες- τους αγρότες που θα αξιολογήσουν την απάντηση την οποία σας δίνω.

Αυτή τη στιγμή, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει από πουθενά καμία πρόταση που θα επιβάρυνε φορολογικά τους αγρότες και δεν θα τους επιβάρυνε και διαδικαστικά. Σε αυτήν την κατάσταση βρισκόμαστε. Σε ό,τι αφορά το εθνικό φορολογικό σύστημα, πάρα πολλές αλλαγές συζητούνται, με βάση όμως μία αρχή που έχω πει κατ’ επανάληψη, να είναι απλούστερες, διαφανέστερες και ελαφρύτερες για τον φορολογούμενο και όχι επιβαρυντικές.