Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/1/2012

Εφημερίδα ΦΩΝΗ

Το ζητούμενο τώρα είναι η είσπραξη των οφειλομένων δεκάδων δισ. ευρώ

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ

Συμβάλλει στη διαφάνεια ζητούμενο πλέον η είσπραξη.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ on-line

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
Μετά τα ονόματα, να εισπραχθούν τα χρέη.

Για τη δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Οικονομικών  της λίστας με  ονόματα 4.151 φυσικών προσώπων-μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, τα οποία οφείλουν συνολικά περίπου 15 δις ευρώ, που από τα τέλη του Σεπτέμβριου είχε θέσει ο Δημήτρης Κουσελάς, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αν και καθυστέρησε  επί μήνες, η δημοσιοποίηση αυτή είναι αναμφίβολα θετική:
συμβάλλει στη διαφάνεια και στην απαραίτητη ενημέρωση των πολιτών για το ποιοί είναι οι μεγαλοοφειλέτες  που επί χρόνια στέρησαν και συνεχίζουν να στερούν πολύτιμους πόρους από το Δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο.
εκφράζει, πιστεύω, την αναγκαία ισχυρή πολιτική βούληση και για την είσπραξη, το ταχύτερο, των αντίστοιχων οφειλών.  

‘Οπως έχω υποστηρίξει με αλλεπάλληλες Ερωτήσεις και παρεμβάσεις μου στη Βουλή, η δημοσιοποίηση ονομάτωνείναι το πρώτο βήμα. Το ζητούμενο είναι η είσπραξη των οφειλόμενων δεκάδων δις ευρώ.

Για να διασφαλιστεί όμως η είσπραξη, πέραν της αυτονόητης πλήρους εφαρμογής όσων νομοθετήθηκαν με το νόμο  3943/2011  είναι επείγον και επιτακτικά αναγκαίο να λυθούν δυο σημαντικά ζητήματα:

Πρώτο, πρέπει το ταχύτερο να κλείσει το «παράθυρο», που άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2011 με την τροποποίηση του Άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Μιας ρύθμισης που επιτρέπει σε αρκετούς από τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, παρ’ότι εντοπίζονται και συλλαμβάνονται, να αφήνονται στη συνέχεια ελεύθεροι από τα δικαστήρια.

Η διάταξη αυτή  ουσιαστικά παρέχει στους μεγαλοοφειλέτες πλήρη ατιμωρησία, χωρίς να θέτει περιορισμούς, ακόμα και αν τα χρέη προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υψηλά.

Δεύτερο, πρέπει επιτέλους να θεσπιστεί η επίσπευση εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων μεγαλοφειλετών, για φόρους που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ, με έκδοση και της απόφασης εντός αποκλειστικής προθεσμίας 5 μηνών. Για να μην «σέρνονται» οι αντίστοιχες υποθέσεις χρόνια ολόκληρα στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται μόνο οι συνεπείς φορολογούμενοι ή να κόβονται μισθοί και συντάξεις για να καλυφθούν τα ελλείμματα. Γι’ αυτό το θέμα συζητείται σήμερα στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτησή μουπρος τον Υπουργό Δικαιοσύνης.  

Ειδικά σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, τη στιγμή που συνεχίζουν να επιβαρύνονται και να στερούνται εκατομμύρια συμπολιτών μας, είναι αδιανόητο να λείπουν πολύτιμοι πόροι για την ανάπτυξη και το κοινωνικό Κράτος, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι επιτήδειοι αξιοποιούν νομικά παράθυρα ή παίζουν «κατενάτσιο» στα δικαστήρια σε βάρος των συνεπών.

Είναι αδιανόητο να έχουμε δεκάδες χιλιάδες σημαντικές φορολογικές υποθέσεις να περιμένουν ορισμό δικάσιμου(όχι έκδοση απόφασης, πόσο μάλλον είσπραξη των οφειλών...), μέχρι τα μέσα του...2013.

Η δημοσιοποίηση ονομάτων μεγαλοοφειλετών είναι, λοιπόν, το πρώτο βήμα. Είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο αναγκαίο, να γίνουν και τα επόμενα...»