Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/5/2008

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 30 ΜΑΪΟΥ 2008
¨Δ. Κουσελάς για συντάξεις Δημοσίου  "
" Μειώσεις αντί για αυξήσεις δίνει το νέο νομοσχέδιο "

Εφημερίδα  ΦΩΝΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2008
"Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής "
"Μειώσεις μισθών αντί για αυξήσεις κατήγγειλε χθες ο Δ. Κουσελάς"

Εφημερίδα  ΘΑΡΡΟΣ  30 ΜΑΪΟΥ 2008
"Αρνητικές αυξήσεις δίνει η Κυβέρνηση , λέει ο  Δ. Κουσελάς  "

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 30 ΜΑΪΟΥ 2008
"Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουσελά "
"Μειώσεις αντί για αυξήσεις δίνει η εισοδηματική πολιτική της
κυβέρνησης στους μισθωτούς και στους  συνταξιούχους "

Μειώσεις αντί για αυξήσεις δίνει η εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους!

Στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του σ.ν. «Αύξηση συντάξεων του Δημοσίου, εισοδηματική πολιτική έτους 2008 και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, επέκρινε την Κυβέρνηση για την τυπική κατάθεση και ψήφιση του σ.ν, ενώ ήδη έχει κυκλοφορήσει την Εγκύκλιο εφαρμογής του, κάτι που δείχνει πόσο λίγο υπολογίζει τη συζήτηση και την ψήφιση των νομοσχεδίων της από τη Βουλή.

Στη συνέχεια, ο Μεσσήνιος βουλευτής άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για τη σοβαρή της (πλέον του πενταμήνου) καθυστέρηση να καταθέσει στη Βουλή την εισοδηματική πολιτική έτους 2008. Αυτό, τη στιγμή που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός διαμορφώνονται σε πρωτοφανή επίπεδα πλήττοντας καθημερινά τα νοικοκυριά και το κόστος ζωής ξεπέρασε για πρώτη φορά το 90% του μέσου όρου της Ευρωζώνης, ενώ οι μισθοί παραμένουν πολύ χαμηλότεροι, αποκλίνοντας αντί να συγκλίνουν.

Ο κ. Κουσελάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

«Το 26% (πάνω από 2,5 εκατ. πολίτες) των συμπολιτών μας ζει με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ, δηλαδή με λιγότερα από 22 ευρώ την ημέρα. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για το 4,4% του ελληνικού πληθυσμού το οποίο ζει με κάτω από 10 ευρώ την ημέρα και για το 1,6% που ζει με λιγότερα από 5 ευρώ την ημέρα!

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 4,7%, γυρίσαμε δηλαδή 11 χρόνια πίσω! Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια είναι ανεξέλεγκτες. Τα καρτέλ αλωνίζουν, από τη στιγμή που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί διαλύθηκαν. Τα προβλήματα ακρίβειας και αισχροκέρδειας πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα, παρά τα 41 επικοινωνιακά μέτρα που πήρε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Και ενώ στη χώρα μας 7 στους 10 συνταξιούχους παίρνουν συντάξεις κάτω των 600 ευρώ, το νομοσχέδιο προβλέπει αυξήσεις συντάξεων για το 2008 0,50 έως 1 ευρώ την ημέρα, τη στιγμή που εκατοντάδες αγαθά πρώτης ανάγκης έχουν αυξηθεί έως και 50% από την αρχή του χρόνου.

Σε ότι αφορά στις αυξήσεις για τους Δημοσίους υπαλλήλους, γι’ ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση «ξέχασε» τις εξαγγελίες της για Νέο Μισθολόγιο, που να τους διασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές.

Οι αυξήσεις που δίνονται στους δημοσίους υπαλλήλους στην πραγματικότητα δεν είναι αυξήσεις, αλλά μειώσεις:

- Για πρώτη φορά από τότε που εφαρμόζεται το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο, δίνονται αυξήσεις σε δυο δόσεις, με μεσοσταθμική αύξηση όχι βέβαια 4,5%, που λέει η Κυβέρνηση, αλλά 3%.

- Οι αυξήσεις αφορούν μόνο στον βασικό μισθό και όχι στο σύνολο των αποδοχών. Ο βασικός μισθός, που θα αυξηθεί, είναι ένα μέρος μόνο του συνολικού μηνιαίου μισθού. Η αύξηση δεν αφορά τα επιδόματα σε ευρώ (λ.χ. οικογενειακό, κίνητρο απόδοσης κλπ) που για τις περισσότερες κατηγορίες Δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν καθηλωμένα. Δηλαδή η αύξηση υπολογίζεται σε μέρος μόνο των συνολικών αποδοχών, γεγονός που οδηγεί σε συνολική αύξηση γύρω στο 2-2,5% στην καλύτερη περίπτωση για το 2008. Ενδεικτικά, οι συνδικαλιστικοί φορείς του Λιμενικού Σώματος, υπολογίζουν πως η αύξηση εξαιρεί περίπου το 40% των συνολικών τους αποδοχών!

- Οι ονομαστικές αυξήσεις που θα απομείνουν, ροκανίζονται ακόμα περισσότερο από τη φορολογική πολιτική, μία πολιτική χωρίς τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να μηδενίζονται τελείως. Αν λάβουμε υπόψη και τον πληθωρισμό που αυτή τη στιγμή τρέχει με ρυθμούς 4,7%, στην ουσία μιλάμε για αρνητικές αυξήσεις.

- Εξ’άλλου, η ενσωμάτωση σε τρεις δόσεις του κινήτρου απόδοσης στο βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, με την ισόποση μείωση του επιδόματος εξομάλυνσης, ελάχιστους θα ωφελήσει.

Κλείνοντας την ομιλία του και αφού καταφέρθηκε κατά της πρωτοφανούς ενέργειας των Τραπεζών να αρνούνται τον κοινωνικό διάλογο, επιχειρώντας, με την ανοχή της Κυβέρνησης, να καταργήσουν τις κλαδικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις, ο Μεσσήνιος Βουλευτής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι :

«Είναι φανερό ότι χρειάζεται μία τελείως διαφορετική οικονομική και εισοδηματική πολιτική, η οποία να αποδίδει στους εργαζόμενους όχι μόνο την αύξηση του πληθωρισμού, αλλά τουλάχιστον το 50% της αύξησης της παραγωγικότητας. Δηλαδή, να τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να ζήσουν και να καρπωθούν κι εκείνοι ένα κομμάτι από το μόχθο τους, στο πλαίσιο μιας δίκαιης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου. Μία τελείως διαφορετική πολιτική, που η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι προφανές ότι καταψηφίζουμε επί της αρχής αυτό το νομοσχέδιο, με εξαίρεση κάποιες θετικές του διατάξεις, τις οποίες θα υπερψηφίσουμε. »