Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/1/2012

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ


«Ουσιαστική επανίδρυση και νέα ισχυρή ηγεσία»

 

Για ουσιαστική επανίδρυση, που θα εγγυάται ένα σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, που σήμερα δεν υπάρχει, και την αποκατάσταση των αρχών και των αξιών, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουσελάς:

«Το στρατηγικό λάθος που κάναμε ήταν ότι αναλάβαμε να διαχειριστούμε τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε μεταπολεμικά η χώρα, μόνοι μας. Έτσι, από μέρος της λύσης που έπρεπε να αποτελέσουμε, γίναμε μέρος της κρίσης και για πολλούς, δυστυχώς, η αιτία της.

Δώσαμε έτσι τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία να μείνει στο απυρόβλητο και να παίζει κρυφτούλι με τις πολιτικές της ευθύνες.

Στο χρονικό διάστημα που πέρασε έγιναν αναμφίβολα πολλά. Ο λαός μας επέδειξε μια μεγάλη ωριμότητα, σε αντίθεση με πολλές πολιτικές ηγεσίες. Απογοητεύτηκε, όμως, όταν είδε ότι οι θυσίες δεν ήταν δίκαια κατανεμημένες.

Προσφύγαμε στις εύκολες λύσεις. Η λογική “ψηφίστε γιατί αύριο περνάμε εξετάσεις από την τρόικα” είναι μια λογική αδιέξοδη.

Δε ρίξαμε το βάρος που έπρεπε στις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν αναιρέσαμε έτσι τις αιτίες που οδήγησαν στα ελλείμματα και στην κρίση.

Αφήσαμε τις μονοπωλιακές πρακτικές να κυριαρχούν, την αγορά χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα πολίτη μειώθηκε κατά 30% περίπου στο χρονικό διάστημα που πέρασε, ενώ η ζήτηση μειώνεται, οι τιμές ανεβαίνουν.

Είναι εμφανές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Ο λαός μας δεν αντέχει άλλες περικοπές. Χρειάζεται να επεξεργαστούμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, ένα πρόγραμμα που θα μας επανασυνδέσει με τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας. Ένα πρόγραμμα που θα αποκαθιστά τα θεμέλια της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ένα πρόγραμμα που θα προωθεί ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, θα αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για την ανάπτυξη, ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος.

Χρειαζόμαστε σήμερα μια ουσιαστική επανίδρυση, μια επανίδρυση που θα εγγυάται ένα σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, που σήμερα δεν υπάρχει και την αποκατάσταση των αρχών και των αξιών μας. Χρειαζόμαστε και μια νέα ισχυρή ηγεσία, που θα ηγηθεί όλης αυτής της δύσκολης και επίπονης προσπάθειας, με όλους εμάς δίπλα της.

Και θέλω από το βήμα αυτό να χαιρετίσω και τις πρωτοβουλίες αλλά και την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, του προέδρου μας, θέτοντας πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της χώρας, τα συμφέροντα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, που σηματοδότησε μια καθαρή λύση.

Θέλω να χαιρετίσω και τη στάση ενότητας ευθύνης και ωριμότητας πολλών κορυφαίων στελεχών και ιδιαίτερα του Βαγγέλη Βενιζέλου, που επωμίζεται αυτή την περίοδο το μεγάλο βάρος της σκληρής διαπραγμάτευσης της χώρας μας και για το PSI και για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, και θέλω να πω ότι πρέπει να είμαστε δίπλα του σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα πρέπει έτσι να προχωρήσουμε, με ενότητα και υπευθυνότητα, απέναντι στον ελληνικό λαό και τους πολίτες».