Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/1/2012

Εφημέριδα ΘΑΡΡΟΣ

Ερώτηση Δ. Κουσελά για επενδύσεις που εκκρεμούν

Εφημερίδα ΦΩΝΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΥΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Σημαντικά επενδυτικά σχέδια εκκρεμούν στην Πελοπόννησο.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ on-line


Ερώτηση Κουσελά για τα επενδυτικά σχέδια


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Ναυτιλίας, ζητώντας πληροφορίες για τις επενδύσεις του παλαιού αναπτυξιακού νόμου, οι οποίες ακόμα εκκρεμούν, μένοντας μπλοκαρισμένες σε συρτάρια υπηρεσιών ή Υπουργείων, παρ’ ότι αφορούν σε σημαντικά ποσά, (άνω των 3 δις ευρώ για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων), ενω επείγει να απεμπλακούν και να προωθηθεί το ταχύτερο η διαδικασία υλοποίησής τους.  

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«‘Οπως είχα επισημάνει και σε παλαιότερη παρέμβασή μου στις 23-9-2011, σε συνάντηση με τον τότε Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, τον Σεπτέμβριο του 2011 είχαμε στο σύνολο της χώρας ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ, οι οποίες είχαν «κολλήσει» στις αδειοδοτήσεις (Αρχαιολογίες, Δασαρχεία, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κ.λπ.), στην δε Περιφέρεια Πελοποννήσου εκκρεμούσαν ακόμα πάνω από 200 επενδυτικά σχέδια του παλαιού επενδυτικού νόμου.
Σύμφωνα με το από 4-1-2011 δημοσίευμα της  εφημερίδας «Ελευθερία», σελ. 32, ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων έκανε πρόσφατα λόγο για  εκκρεμή επενδυτικά σχέδια ύψους 3 δις ευρώ, που αφορούν στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων και τα οποία είναι μπλοκαρισμένα για διάφορους λόγους σε υπηρεσίες Εφορειών Αρχαιοτήτων, Δασαρχείων, Υπουργείων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κλπ.  Τα έργα αυτά αφορούν επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ορυκτό πλούτο (πλην πετρελαίου), βιομηχανία και ιχθυοκαλλιέργειες.
Επειδή για προφανείς λόγους τόνωσης των επενδύσεων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης στις εν λόγω περιφέρειες, ειδικά δε στην περιφέρεια Πελοποννήσου και στη Μεσσηνία, επείγει να απεμπλακούν το ταχύτερο οι διαδικασίες για τις εν λόγω επενδυτικές προτάσεις,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Σε τι ποσά ανέρχονται και σε τι αφορούν οι εκκρεμείς επενδυτικές προτάσεις που κατατέθηκαν με βάση τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο α) για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και β) ειδικά για τη Μεσσηνία;
-Για ποιούς, κυρίως, λόγους καθυστερεί μέχρι σήμερα η προώθησή τους;
-Τι μέτρα έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν για την ταχύτερη δυνατή απεμπλοκή τους; »