Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 31/12/2011

Εφημερίδα ΦΩΝΗ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

 

Το 2011 ήταν μια ακόμα χρονιά σκληρής δοκιμασίας για τη χώρα και τον λαό μας.
Μια χρονιά δύσκολης προσπάθειας να αντιμετωπιστούν χρόνιες κακοδαιμονίες του παρελθόντος, σωρευμένα λάθη και παραλείψεις του πολιτικού μας συστήματος. Να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία, που θα ήταν πολλαπλά πιο επώδυνη, θέτοντας πέραν των άλλων σε άμεσο κίνδυνο την παραμονή μας στην Ε.Ε και στο ευρώ. Να αλλάξουν κατεστημένες συμπεριφορές και «κακώς κείμενα», που υπονομεύουν την ανασύνταξη και την προοπτική της χώρας.
Αλλού με επιτυχία, αλλού με σοβαρά προβλήματα, υπαναχωρήσεις και ελλείψεις. Ολα αυτά έγιναν, σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο και αντιφατικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, όπου καθημερινά αποδεικνύεται πως η κρίση που ζούμε είναι πρόβλημα συστημικό, πολύ ευρύτερο και βαθύτερο από το όποιο «Ελληνικό ζήτημα».
Γι’ αυτό θα έπρεπε όλοι -και προπαντός οι Ευρωπαίοι ηγέτες- να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, αντί να επιστρατεύουν τιμωρητικές λογικές, που οδηγούν τους λαούς σε μια αδιέξοδη παγίδα ύφεσης, ανεργίας, ανασφάλειας και χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.
Να προτάξουν τους λαούς στα συμφέροντα και στις λογικές των αγορών.
Να ξαναβρούν τους ανθρώπους πίσω από τις «αλήθειες» ισοπεδωτικών στόχων και μηχανιστικών λογαριασμών.
Να στοχεύσουν σε μια Ευρώπη με Δημοκρατία και πραγματική σύγκλιση. Μια Ευρώπη με ισότιμη και αλληλέγγυα οικονομική ολοκλήρωση, με προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, αντί της υγείας –και μόνο- των Τραπεζών.
Να δώσουν στην Ευρώπη και στους λαούς της ένα ανθρώπινο όραμα για το μέλλον.
Με πραγματικό κοινωνικό κράτος, αντί για αποσπασματικές πρακτικές στήριξης και φιλανθρωπίας για τους πιο ανήμπορους.
Με κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη, αντί για αλλεπάλληλες περικοπές μισθών και συντάξεων και άστοχα «χαράτσια», που επιβαρύνουν άνισα τους συνεπείς.
Με τη φροντίδα που πρέπει, για τους απόμαχους της δουλειάς.
Με στήριξη για τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους του μόχθου.
Με πραγματική προοπτική για τους νέους.
Το μεγαλύτερο στοίχημα της νέας χρονιάς είναι να διασφαλίσουμε το μέλλον και της χώρας και του λαού μας.
Με σχέδιο και με προοπτική.
Να πετύχουμε την αναγκαία δημοσιονομική αυτοδυναμία, για να πάψουμε να εξαρτώμεθα από τους πιστωτές και τις λογικές τους.
Να διαμορφώσουμε μια Συμφωνία Εθνικής Συστράτευσης για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, με αιχμή σύγχρονες δραστηριότητες, επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, ουσιαστικά κίνητρα για την απασχόληση.
Να αξιοποιήσουμε πλήρως το ΕΣΠΑ, χωρίς καθυστερήσεις και περικοπές.
Να κινητοποιήσουμε ιδιωτικούς πόρους, που θα τονώσουν την απασχόληση και την ανάπτυξη της περιφέρειας, απαιτώντας παράλληλα να υλοποιηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχει ψηφίσει η Βουλή (Ολυμπία Οδός), χωρίς υποχωρήσεις στις πιέσεις των τραπεζιτών.
Να διασφαλίσουμε ότι συγκεκριμένο μέρος της ρευστότητας που παίρνουν οι Τράπεζες, θα διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία -και πουθενά αλλού!
Να στηρίξουμε ουσιαστικά την ύπαιθρο και την πολύτιμη αγροτική μας παραγωγή.
Να διευρύνουμε τα έσοδα, χτυπώντας αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, βάζοντας αποφασιστικά φραγμό στη φυγή κεφαλαίων στους φορολογικούς παραδείσους. Με συνέπεια, συνέχεια και αταλάντευτη επιμονή. Χωρίς καμιά εξαίρεση για «επώνυμους» και συμφέροντα. Για να μην την πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι.
Να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ευθύνονται για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Να μειώσουμε αποφασιστικά τις τιμές και το κόστος διαβίωσης, με τους παραγωγικούς φορείς και τις επιχειρήσεις, να δίνουν ενεργά και δεσμευτικά το «παρών».
Ευχή, προσδοκία και επιδίωξή μου για τη νέα χρονιά είναι τα παραπάνω, που είναι αναγκαία για την ανάταξη της οικονομίας και της χώρας, να γίνουν πράξη. Με την υπεύθυνη στάση όλων των κομμάτων, τη στήριξη και τη βοήθεια όλων μας.
Εύχομαι σε όλους και όλες Καλή και Δημιουργική Χρονιά, με Υγεία, Ελπίδα, Αλληλεγγύη και Ανθρωπιά.