Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7/11/2011

ΦΩΝΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟΝ  ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΣΩ ΔΕΗ.

Να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται με τα σφάλμαρα υπολογισμού του έκτακτου ειδικού τέλος ακινήτων, ζητεί ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημ. Κουσελάς με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή, προς τον υπουργό Οικονομικών. Στην ερώτηση του ο Μεσσήνιος βουλευτής αναφέρει:

«Μετά την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, έχουν σημειωθεί αρκετά λάθη που αφορούν τόσο στην τιμή ζώνης που αναγράφεται στους εν λόγω λογαριασμούς, όσο και στην επιφάνεια των ακινήτων, επί της οποίας υπολογίζεται το παραπάνω τέλος.
Αυτό έχει ως  συνέπεια αφενός μεν τον εσφαλμένo υπερδιπλασιασμό του ειδικού τέλους, αφετέρου την μεγάλη ταλαιπωρία των φορολογουμένων οι οποίοι σπεύδουν στις αρμόδιες υπηρεσίες για την διόρθωση των λαθών, δημιουργώντας παράλληλα πρόσθετο φόρτο εργασίας στις υπηρεσίες αυτές.
Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες μεγάλος αριθμός φορολογουμένων έχει επισκεφθεί τα γραφεία της ΔΟΥ Καλαμάτας, η οποία μετά την διαπίστωση των λαθών προβαίνει είτε στη διαγραφή του βεβαιωθέντος τέλους, είτε στην επιστροφή των ήδη καταβληθέντων ποσών.
Ακόμα, παρατηρούνται  σοβαρά σφάλματα στον υπολογισμό της επιφάνειας του ακινήτου με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στα αρχεία των δήμων, που έχουν διαμορφώσει τις επιφάνειες κατά την κρίση τους, με αποτέλεσμα τη σοβαρή αύξηση του ύψους του επιβαλλόμενου τέλους, ειδικά στα ακίνητα στις παρυφές της πόλης της Καλαμάτας, όπου κατοικούν πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα.
Εφόσον το ειδικό τέλος έχει ως βάση υπολογισμού τις αντικειμενικές αξίες, θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες όπως προσδιορίζονται από το άρθρο 41 του ν. 1249/1982.
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος υπουργός:
-Προτίθεται να παρέμβει ώστε να αποκατασταθεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τα σφάλματα στη βάση υπολογισμού του ειδικού τέλους  ακινήτων;»