Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 31/10/2008

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 31 Οκτωβρίου 2008

"Ερώτηση του Δημήτρη Κουσελά για τη σημαντική πτώση των φετινών τιμών του ελαιόλαδου"
 
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 31 Οκτωβρίου 2008
"Ερώτηση Κουσελά για την τιμή του λαδιού"
 
Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   31 Οκτωβρίου 2008
"Σε απόγνωση οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί "
"Ερώτηση του Δημήτρη Κουσελά για τη σημαντική πτώση των φετινών τιμών του ελαιόλαδου"
 
Εφημερίδα ΦΩΝΗ 31 Οκτωβρίου 2008
"Ερώτηση του Βουλευτή Δημήτρη Κουσελά "
"Σημαντική πτώση των φετινών τιμών του ελαιολάδου "
 
Εφημερίδα ΜΑΧΗ 3 Νοεμβρίου 2008
"Ερώτηση Κουσελά για την τιμή του λαδιού"
 
Εφημερίδα ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ 6 Νοεμβρίου 2008
" Όπως επισημαίνει με ερώτηση του στη Βουλή ο Κουσελάς "
"Σημαντική πτώση των φετινών τιμών του ελαιολάδου "
 
Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας τη λήψη μέτρων αποτροπής της παραπέρα απομείωσης του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, λόγω της διαφαινόμενης και σημαντικής πτώσης των φετινών τιμών στο ελαιόλαδο.
 
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
 
« Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου, αλλά και με βάση τις πρώτες αγοραπωλησίες της φετινής σοδιάς ελαιόλαδου, οι προβλέψεις για τη διαμόρφωση της τιμής του είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες.
 
Ειδικότερα, η τιμή του ελαιόλαδου της πρώϊμης ποικιλίας «Μαυρολιά» ξεκίνησε φέτος στα 2,55 ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από την ήδη χαμηλή περσινή του τιμή.
 
Αν συνυπολογίσουμε και τη σημαντική απώλεια παραγωγής από τον παγετό του Φεβρουαρίου, η οποία δυστυχώς δεν εντάχθηκε στα ΠΣΕΑ, γίνεται απόλυτα κατανοητή η αγανάκτηση και η απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας.
 
Δεν είναι δυνατόν το κόστος εισροών (λιπάσματα, πετρέλαιο, φάρμακα κτλ) να αυξάνεται αλματωδώς και η Κυβέρνηση απλώς να παρακολουθεί τα γεγονότα, χωρίς καμιά ουσιαστική παρέμβαση για να αντιστραφεί η κατάσταση, ενώ τα καρτέλ εξακολουθούν να «ρυθμίζουν» την αγορά του ελαιόλαδου, σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών, με αποτέλεσμα και οι τιμές παραγωγού να συμπιέζονται και ο καταναλωτής να αγοράζει ακριβά.
 
Η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού για τις προσμίξεις, τις νοθείες κ.λ.π, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη χαμηλή τιμή του ελαιόλαδου.
 
Χωρίς να παραγνωρίζονται οι νέες συνθήκες της διεθνούς αγοράς ελαιόλαδου, η απουσία εθνικής στρατηγικής για το ελαιόλαδο είναι αισθητή στους παραγωγούς και έχει οδηγήσει τις τιμές του σε εξευτελιστικά επίπεδα, παρά τις εξαγγελίες επικοινωνιακού χαρακτήρα για το αντίθετο. Λ.χ. το 2006 ανακηρύχθηκε έτος ελαιόλαδου, όμως δεν υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, γιατί παράλληλα δεν υπήρξαν συγκεκριμένα μέτρα προώθησης και προβολής του προϊόντος. Ακόμα και τα 3 Εργαστήρια Πιστοποίησης ελαιόλαδου (Καλαμάτα, Μυτιλήνη, Χανιά) που εξαγγέλθηκαν για την αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, όχι μόνο δεν λειτουργούν, αλλά ούτε καν έχουν προμηθευτεί τον εργαστηριακό τους εξοπλισμό
 
Επειδή η ελαιοκαλλιέργεια καταλαμβάνει σημαντική έκταση στη Μεσσηνία, επομένως οι επιπτώσεις της χαμηλής τιμής του ελαιόλαδου επηρεάζουν το σύνολο της οικονομίας του Νομού,
 
Επειδή το ήδη χαμηλό εισόδημα των ελαιοπαραγωγών συμπιέζεται ακόμα περισσότερο και με τις τρέχουσες τιμές του ελαιόλαδου υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να εγκαταλειφθούν ελαιοπερίβολα,
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
-Ποια είναι η στρατηγική της Κυβέρνησης για το ελαιόλαδο;
 
-Τι μέτρα θα πάρει για την πάταξη της αισχροκέρδειας στο ελαιόλαδο, που ταλανίζει και παραγωγούς και καταναλωτές;
 
-Γιατί δεν αναπτύσσονται μέχρι σήμερα αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς ελαιόλαδου (για προσμίξεις, νοθείες κ.λ.π.) ;
 
-Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει για τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών στη Μεσσηνία και στο σύνολο της χώρας; »