Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/10/2011

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Εξηγήσεις Κουσελά για τη χρηματοδότηση των εφοριακών

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας Δημ. Κουσελάς απαντά στις αποκαλύψεις του ΣΚΑΪ που αναδημοσίευσε χθες η «Ε». Ολόκληρη η απάντηση αναφέρει τα εξής:
«Από το δημοσίευμά σας της έγκριτης εφημερίδας σας της 4-10-2011 το οποίο αναπαρήγαγε ρεπορτάζ που "αποκάλυψε" προ ημερών ο ΣΚΑΪ, σχετικά με τη δήθεν "συνδικαλιστικού τύπου" χρηματοδότηση, εκ μέρους μου, της Ομοσπονδίας Εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ), μπορούν, ανεξάρτητα από τις δικές σας προθέσεις, να δημιουργηθούν εντυπώσεις και να προκύψουν ερωτηματικά για τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα της εν λόγω χρηματοδότησης ή ακόμα και να υπάρξουν κακόβουλες ερμηνείες.
Για την αποκατάσταση των πραγματικών περιστατικών και την πληρέστερη ενημέρωση των συμπολιτών μας, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω τα ακόλουθα:
1. Η απόφασή μου, την οποία "αποκάλυψε" ο ΣΚΑΪ δεν είναι κρυφή. Εχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο από την πρώτη στιγμή της υπογραφής της, δηλαδή από την 1-12-2010, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις αποφάσεις οικονομικού περιεχομένου.
2. Η Υπουργική Απόφαση δεν εκδόθηκε αυθαίρετα, ούτε παράνομα. Εκδόθηκε σε υλοποίηση του Ν. 3697/2008, καθώς και παλαιότερων διατάξεων. Με τον εν λόγω νόμο, το 2008 καταργήθηκαν οι εκτός προϋπολογισμού ειδικοί λογαριασμοί. Οι πηγές των εσόδων τους και τα αποθεματικά τους εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό, αντίστοιχα όμως μεταφέρθηκαν και οι υποχρεώσεις τους. Στη βάση αυτή, ο προϋπολογισμός πήρε τους αντίστοιχους πόρους και ανέλαβε για τους εφοριακούς τη δαπάνη μισθοδοσίας και τις πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεις από τον αντίστοιχο ειδικό λογαριασμό, που ίσχυαν επί σειρά ετών και αφορούσαν πρόσθετες παροχές ασφάλισης υγείας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Οικονομικών Υπαλλήλων, την κάλυψη μέρους των δαπανών των παιδικών κατασκηνώσεων κ.ά.
3. Η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία ψήφισε τον ν. 3697/2008, το 2009 κατέβαλε στην ΠΟΕ-ΔΟΥ ολόκληρο το ποσό των οφειλόμενων, βάσει του καταργηθέντος ειδικού λογαριασμού, δηλαδή το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2010, μετά από απόφαση για περικοπή των εν λόγω κονδυλίων κατά 20%, το υπουργείο Οικονομικών όφειλε να καταβάλει στην ΠΟΕ-ΔΟΥ για τα παραπάνω 5.600.000 ευρώ. Με την απόφασή μου του Δεκεμβρίου 2010 δεν καταβλήθηκε αυτό το ποσό, όπως νόμιμα προβλεπόταν, αλλά το ποσό των 2.000.000 ευρώ.
Τα χρήματα αυτά δεν πήγαν για καμιά δήθεν "αδιαφανή ενίσχυση συνδικαλιστικής δράσης", όπως ορισμένοι καλοθελητές πήγαν να το εμφανίσουν, αλλά στον νόμιμο προορισμό τους, δηλαδή στο Ταμείο Ασφάλισης των Οικονομικών Υπαλλήλων, το οποίο ελέγχεται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και από ορκωτούς ελεγκτές, καθώς και στις παιδικές κατασκηνώσεις. Διευκρινίζω, επίσης, ότι η εν λόγω απόφασή μου δεν αφορά ενίσχυση ούτε του περιοδικού "Φορολογική Επιθεώρηση", ούτε της "Τράπεζας Φορολογιστικών Πληροφοριών" της ΠΟΕ-ΔΟΥ.
Για το 2011, όσο τουλάχιστον εγώ ήμουν υφυπουργός, δεν καταβλήθηκε κανένα ποσό στο εν λόγω Ταμείο, παρότι εξακολουθεί να υφίσταται, βάσει του νόμου που προανέφερα, η σχετική κατ’ έτος υποχρέωση.
Προς άρση κάθε παρερμηνείας, σας παρακαλώ να ενημερώσετε τους αναγνώστες σας για το περιεχόμενο αυτής μου της επιστολής, ει δυνατόν με τον ίδιο τρόπο και στην ίδια θέση της έγκριτης εφημερίδας σας.  

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Δημήτρης Κουσελάς