Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23/7/2011

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για προστασία των εργαζομένων στην κρίση.

Εφημερίδα
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση του ΣΕΠΕ, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις», τόνισε μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
- «Βιώνουμε αναμφισβήτητα μια πρωτόγνωρη κρίση, με πολύπλευρες και μεγάλες συνέπειες  στην απασχόληση, στο εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις, αφετηρία της οποίας δεν ήταν το Μνημόνιο, ούτε το Μεσοπρόθεσμο, αλλά οι πελατειακές και φαύλες πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια και που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κράτους, που αντί να παράγει ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα, παρήγαγε και εξακολουθεί να παράγει χρέη. Όταν, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτής της κρίσης πολλαπλασιάζονται οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, όταν εντείνονται τα φαινόμενα της αδήλωτης απασχόλησης, όταν εισάγονται νέοι θεσμοί και πρακτικές ευέλικτης απασχόλησης, είναι επόμενο να γίνεται πιο επιτακτική η ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και ελέγχου. Χωρίς ελέγχους, χωρίς πρόληψη και κατασταλτική παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και η νομοθεσία, κινδυνεύουν να καταστούν κενές περιεχομένου. Αυτό, εμείς σε καμία περίπτωση δεν το θέλουμε. »
- «Ο ρόλος του ΣΕΠΕ για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας ήταν και είναι κομβικός. Η αδήλωτη εργασία, σημείωσε τους πρώτους  πέντε μήνες αύξηση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Μια σειρά κλάδων, όπως η νυχτερινή διασκέδαση, η εστίαση, η αναψυχή, η καθαριότητα, οι κατασκευές, οι υπηρεσίες ασφάλειας, έχουν τα πρωτεία. Σε αυτούς, η αδήλωτη εργασία από το 25% έφθασε στο 29%. Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, καμία καθυστέρηση, καμία παράβλεψη, καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα. Στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας θα συμβάλει και η θέσπιση της αντίστοιχης κάρτας, με εκπτώσεις εισφορών 10% και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες. »
- «Πέρα από την αδήλωτη εργασία, υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες παραβιάσεις στα μισθολογικά, στις ατομικές και στις συλλογικές συμβάσεις, στο ωράριο, στους όρους υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων. Γι’ αυτό, ένα σχέδιο νόμου σαν αυτό που συζητάμε σήμερα, που κωδικοποιεί, εκσυγχρονίζει και καθιστά πολύ πιο αποτελεσματικό το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, το χρειαζόμαστε όχι σήμερα, το χρειαζόμασταν χθες, θα έλεγα εδώ και πολλά χρόνια.  Όμως, κύριοι Υπουργοί, κάλλιο αργά παρά ποτέ!»

Στη συνέχεια της αγόρευσής του, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι απαιτείται:
ενεργή συμμετοχή του ΣΕΠΕ στην  επίλυση των ατομικών και των συλλογικών διαφορών, σε κοινά αποδεκτή βάση, εγκαίρως και εξωδικαστικά,
έγκαιρη, αλλά και έγκυρη ενημέρωση των εργαζόμενων και των εργοδοτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους,
αποφασιστική πάταξη του φαινομένου της συναλλαγής και της διαφθοράς σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο,
άμεση αξιοποίηση της κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, έτσι ώστε να παρακολουθούνται όλες οι μεταβολές στην κατάσταση στο προσωπικό των επιχειρήσεων.
εντατικοποίηση, αυστηροποίηση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων ελέγχων και παράλληλα, πέρα απ’ όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ, αντιμετώπιση, στο μέτρο του δυνατού, της έλλειψης προσωπικού.
να βελτιωθεί το «ηλεκτρονικό δίχτυ» για την πάταξη και της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, φαινομένων που κοστίζουν πάρα πολύ και πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού.
Ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη θετική συνεργασία που είχε, ως υφυπουργός Οικονομικών, με τον νυν Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, για τον συντονισμό του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ, τονίζοντας ότι «Η προώθηση αυτής της προσπάθειας, μπορεί και πρέπει να εξοικονομήσει δυνάμεις και να αντιμετωπίσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, αυτού του είδους τις καταστάσεις».
Ο Μεσσήνιος βουλευτής δήλωσε ότι ψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων θετικά, πέρα από τις διατάξεις για το ΣΕΠΕ, τις ρυθμίσεις που εξορθολογίζουν και βελτιώνουν τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, ωφελώντας πάνω από εβδομήντα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, τις διατάξεις που διευρύνουν την προστασία των μητέρων από την απόλυση, τα άρθρα που ρυθμίζουν σε θετική βάση την αυτασφάλιση των εργαζομένων και μάλιστα στις πιο κρίσιμες ηλικίες των 55 ως 64 ετών, όπου, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «εαν κάποιος απολυθεί, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να ξαναβρεί δουλειά. Αυτό είναι  ήδη πολύ δύσκολο για τους νέους, πόσο μάλλον σε αυτές τις ηλικίες...»
Κλείνοντας την αγόρευσή του, ο κ. Κουσελάς κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής, «όχι μόνο να αντιμετωπίσουν με κατανόηση, αλλά και να στηρίξουν το νομοσχέδιο, χωρίς να φθάνουν στο σημείο να πετούν ‘τη μπάλα στην εξέδρα’ και να συζητάμε για άλλα ζητήματα, ενώ οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι περιμένουν πολλά από μάς.»