Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/5/2008

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 08 ΜΑΪΟΥ 2008
«
Όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Δ. Κουσελά -Φώλια  »
"Όνειρο θα μείνει το φυσικό αέριο εώς την Καλαμάτα"

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 08 ΜΑΪΟΥ  2008
"Συνάντηση Κουσελά -Φώλια για τον αγωγό φυσικού αερίου "
"Ματαιώνεται ως μη βιώσιμη η έλευση του στην Καλαμάτα "

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 08 ΜΑΪΟΥ 2008
"Δεν έρχεται το φυσικό αέριο στην Καλαμάτα "
"Συνάντηση Κουσελά -Φώλια για τον αγωγό
φυσικού αερίου"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 08 ΜΑΪΟΥ 2008
"Συνάντηση Κουσελά με Φώλια
"Μέχρι Μεγαλόπολη φθάνει ο αγωγός φυσικού Αερίου"

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ Ο8 ΜΑΪΟΥ 2008
"Πολλά τα ερωτήματα ,σύμφωνα με τον Βουλευτή ,
για την επέκταση του αγωγού στην Καλαμάτα"
"Συνάντηση Κουσελά -Φωλιά για τον  αγωγό φυσικού αερίου"

Σε συνέχεια του αγώνα που έχει ξεκινήσει από το 2000 για την έλευση του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δημήτρης Κουσελάς, συναντήθηκε με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Φώλια.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Υπουργού την Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι σε καλό κλίμα.

Ο κ. Κουσελάς ενημέρωσε τον Υπουργό για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τόνισε ότι κάθε καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο θα είναι σε βάρος της ανάπτυξής της, των συμπατριωτών μας αλλά και των παραγωγικών τάξεων.

Ζήτησε να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του αγωγού μέχρι τη Μεγαλόπολη, καθώς και για το εάν ξεκίνησε η μελέτη κατασκευής του αγωγού Μεγαλόπολη-Καλαμάτα.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τις γραπτές δεσμεύσεις του κ. Σιούφα (τ. Υπουργού Ανάπτυξης) η ολοκλήρωση του αγωγού Αγ. Θεόδωροι-Μεγαλόπολη μήκους 136 ΚΜ, συμπεριλαμβανομένου και του μετρητικού σταθμού, θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2010.

Ο κ. Υπουργός εκδήλωσε τη θέση ότι «Τα υφιστάμενα αγαθά πρέπει να είναι διαθέσιμα για όλους τους πολίτες» και ενημέρωσε τον κ. Κουσελά ότι :

• «Ολοκληρώθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες για το τμήμα Άγιοι Θεόδωροι- Καλαμάτα και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου ισχύει ως έχει.

• Για το τμήμα Μεγαλόπολη-Καλαμάτα δεν έχει ξεκινήσει καμιά μελέτη γιατί από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΣΦΑ δεν τεκμαίρεται ότι η επένδυση θα είναι βιώσιμη. Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι εάν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα η ΔΕΣΦΑ θα επανεξετάσει τη θέση της».

Σε σχέση με τις παραπάνω εξελίξεις υπογραμμίζουμε ότι :

• Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του «χρονοδιαγράμματος Σιούφα» για το τμήμα μέχρι τη Μεγαλόπολη γιατί από τις 15 Οκτωβρίου 2007 ο αγωγός έπρεπε κατασκευαστικά να έχει φτάσει στην Κόρινθο

• Αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη η θέση της ΔΕΣΦΑ ότι δεν θα προχωρήσει ο αγωγός προς Καλαμάτα δεδομένου ότι με τη δέσμευση του κ. Σιούφα της 7/6/2007 τον Απρίλιο του 2008 θα άρχιζαν οι μελέτες.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι

πολλά και μεγάλα :

1. Γιατί ο τότε Υπουργός διαβεβαίωνε ότι το φυσικό αέριο θα φτάσει στην Καλαμάτα;

2. Τι στοιχεία έχει λάβει υπ΄ όψη της η ΔΕΣΦΑ; Υπολόγισε μόνο την αστική κατανάλωση; Έλαβε υπ΄ όψη της τις αγροτικές και βιομηχανικές ανάγκες με τις χιλιάδες θερμοκηπιακές καλλιέργειες και τις δύο ΒΙΠΕ της Μεσσηνίας;

3. Τι έκανε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μέχρι σήμερα; Παρακολουθεί το έργο; Συνεδρίασε, ασχολήθηκε, έδωσε στοιχεία, πίεσε για την κατασκευή του ;

Τα ερωτήματα αυτά περιμένουν άμεσες απαντήσεις πριν να είναι αργά για το νομό μας.