Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 11/7/2011

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συνάντηση εμπόρων Πελοποννήσου στο Καλόνερο: Γονάτισε η οικονομία των τοπικών αγορών

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον Αϊ-Γιαννάκη Τριφυλίας, στο ξενοδοχείο "Νatura club". Τα προβλήματα αυτά έχουν εντατικοποιηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά, ενώ έγινε αναφορά και σε τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους.

Η οικονομία των τοπικών αγορών έχει γονατίσει, επισημάνθηκε και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, ενώ μέσα από τον διάλογο γίνεται προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για αυτή την δύσκολη κατάσταση.Στις θέσεις της Πολιτείας και της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς ο οποίος μίλησε για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, για το οποίο έχουν ευθύνη και οι τράπεζες, από την αρνητική ψυχολογία που υπάρχει στους καταναλωτές, αλλά και από την μείωση των εισοδημάτων τους. Από εκεί και πέρα επισήμανε τις δράσεις που αναπτύσσονται για την τόνωση της αγοράς σημειώνοντας πως μέχρι τις 20 Ιουλίου ξεκινά το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης που θα διοχετεύσει στην αγορά 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης τον Σεπτέμβρη θα ενεργοποιηθούν τρία νέα εγγυοδοτικά προϊόντα που έχουν στόχο την ενίσχυση εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Το πρώτο αφορά 2.500 επιχειρήσεις με κεφάλαια κίνησης διάρκειας μέχρι 2 ετών, ένα δεύτερο αφορά την ενίσχυση της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων στις εμπορικές τους συναλλαγές και το τρίτο αφορά την εγγύηση δανείων επενδυτικού σκοπού.

Παρατείνεται επιπλέον μέχρι τέλος του 2012 το εγγυοδοτικό προϊόν που έχει βγάλει το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

Ακόμη τόνισε ότι σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης υπάρχουν τρεις στόχοι: η μείωση των επιτοκίων των πυρόπληκτων δανείων, η παράταση των δανείων για το ΤΕΜΠΜΕ και η εκχώρηση 10 εκ. προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να καλυφθούν τα επενδυτικά σχέδια.