Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/7/2011
Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ
 
Παρέμβαση Δημήτρη Κουσελά για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας
 
 
Εφημερίδα ΦΩΝΗ
 
Το υπουργείο Υγείας επιμένει στις δυσμενείς αλλαγές
για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ
ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
 
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
 
 

 

Παρέμβαση του Δημήτρη Κουσελά για το νοσοκομείο Κυπαρισσίας

 

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Υγείας του ΠΑΣΟΚ για την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι Υφυπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.κ. Μιχάλης Τιμοσίδης και Μάρκος Μπόλαρης, καθώς και ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Νίκος Πολύζος, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς έκανε την  ακόλουθη τοποθέτηση:

« Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ανάγκη  εξοικονόμησης πόρων, καταπολέμησης της σπατάλης και κοινωνικής αποτελεσματικότητας των δαπανών στο χώρο της υγείας είναι απόλυτα κατανοητή. ‘Όμως, η λήψη των όποιων αποφάσεων δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων  υπηρεσιών, ούτε με αναιτιολόγητη συρρίκνωση των υφιστάμενων υποδομών υγείας.

Οφείλουμε και πρέπει να υλοποιήσουμε τους νόμους που έχουμε ψηφίσει και τα μέτρα που έχουν προταθεί, όπως:

- Λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
- Γενικευμένη υλοποίηση του διπλογραφικού συστήματος
- Οι τιμές προμήθειας των νοσοκομειακών και ιατρικών υλικών να μην υπερβαίνουν τον μέσο όρο των τιμών προμήθειας των αντίστοιχων υλικών στις 3 μεγαλύτερες ιδιωτικές μονάδες υγείας.

Είναι λάθος να γίνεται επίκληση της χαμηλής κάλυψης κλινών σε κλινικές της περιφέρειας, όταν υπάρχει έλλειψη ιατρών, για να υπάρξει στη συνέχεια μείωση των υφιστάμενων κλινών.

Θα είναι τραγικό να επικρατήσουν, για τις αλλαγές που θα γίνουν, οριζόντιες λογικές, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψη οι ιδιομορφίες και οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής.

Για παράδειγμα, το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας δεν είναι, απλά, «ένα ακόμα  νοσοκομείο» στον Νομό Μεσσηνίας. Είναι ένα νοσοκομείο που εξαρχής σχεδιάστηκε για να καλύπτει την ευρύτερη περιοχή Τριφυλίας και Ολυμπίας, καλύπτει έναν άξονα 120 χιλιομέτρων από τον Πύργο μέχρι την Πύλο και απέχει μια ώρα περίπου από την Καλαμάτα. Μέχρι σήμερα, έχει στηριχθεί από δωρεές και κληροδοτήματα Μεσσήνιων συμπατριωτών μας κατά συνέπεια έχει ελάχιστα στοιχίσει στον κρατικό Προϋπολογισμό.  Εξ άλλου, έχει μεγάλη ιδιόκτητη περιουσία, η αξιοποίηση της οποίας θα απέφερε πολλά στην αναβάθμιση των υποδομών και των λειτουργιών του.

Σήμερα το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας λειτουργεί με 7 κλινικές και με 80 κρεβάτια. Διαφωνώ ριζικά με οποιαδήποτε διαδικασία απαξίωσης και υποβάθμισής του. Σας δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα σταθώ με όλες μου τις δυνάμεις απέναντι σε τέτοιες επιλογές.  Υπό τις σημερινές συνθήκες, η Υγεία και η κοινωνική περίθαλψη πρέπει να αναβαθμιστούν με την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Επειδή με τις συνεχείς αλλαγές έχει δημιουργηθεί σύγχιση, σας καλώ να ξεκαθαρίσετε ποια είναι ακριβώς η πρότασή σας. »

Ο Υφυπουργός κ. Τιμοσίδης και ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Νίκος Πολύζος, στη δευτερολογία τους ξεκαθάρισαν ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν υποβαθμίζεται σε Κέντρο Υγείας, αλλά στόχος τους είναι  η πιο αποτελεσματική οργάνωση   και λειτουργία του.
Διευκρίνισαν επίσης ότι:
- Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας παραμένουν όλοι οι ιατροί, όλες οι υφιστάμενες και σήμερα ειδικότητες. Δημιουργείται ενιαίος χειρουργικός τομέας στο πλαίσιο της Νοσηλευτικής ενοποίησης και μόνο –και αυτό το τόνισαν ιδιαίτερα-, προκειμένου να βγαίνουν οι εφημερίες και να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία. Ο τομέας αυτός θα αποτελείται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χειρουργικής, της ορθοπεδικής και της ουρολογικής κλινικής.
- Η πρότασή τους για ένα Διοικητικό συμβούλιο σε επίπεδο νομού με Διοικητή από το Νοσοκομείο Καλαμάτας και αναπληρωτή Διοικητή με ολιγομελές συμβούλιο Διοίκησης από την Κυπαρισσία, εξακολουθεί να ισχύει.
-  Τέλος, η πρόταση είναι ο αριθμός κλινών να μειωθεί από 80 σε 60.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον διάλογο σε νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με τους βουλευτές κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας χωριστά.