Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/7/2011

ΘΑΡΡΟΣ

Δήλωση Δημ. Κουσελά για τους προπηλακισμούς  κατα βουλευτών

" Πιστεύω ακράδαντα στη δημοκρατική αρχή, «μπορεί να διαφωνώ χίλιες φορές με ό,τι λες, αλλά θα κάνω τα πάντα για να προασπίσω το δικαίωμά σου να το λες».
Στη Δημοκρατία, κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, πόσο μάλλον οι βουλευτές, που αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, εισπράττουν τις συνέπειες μιας συνολικότερης κρίσης και μιας επί χρόνια σοβούσας απαξίωσης του πολιτικού μας συστήματος, σε μια περίοδο που παίρνονται εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις για τους πολίτες και τη χώρα, αποτελούν ωστόσο προϋπόθεση για να υπάρχει μέλλον και προοπτική. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε καλόπιστη αντιπρόταση και κριτική, όσο σκληρή και να είναι, είναι ευπρόσδεκτη και επιβεβλημένη, ως ζωτικό στοιχείο του δημοκρατικού διαλόγου.
Όμως, η βία είναι ό,τι πιο οπισθοδρομικό και συντηρητικό υπάρχει, αφού απαγορεύει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, η οποία είναι βασικό κεκτημένο και συστατικό της Δημοκρατίας μας, που πληρώθηκε με αγώνες και σκληρές θυσίες των προηγούμενων γενιών.
Τα φαινόμενα στοχοποίησης με άσκηση φυσικής, λεκτικής ή ψυχολογικής βίας, όχι μόνο σε βάρος βουλευτών, που ασκούν τα καθήκοντά τους, βρισκόμενοι συχνά αντιμέτωποι με σκληρά και κρίσιμα διλήμματα, αλλά και σε βάρος οποιουδήποτε, πρέπει να καταδικάζονται από όλα τα πολιτικά κόμματα και φορείς. Να καταδικάζονται από κάθε δημοκρατικό πολίτη, που θα πρέπει να απομονώνει τέτοια ακραία φαινόμενα, τα οποία πληγώνουν θανάσιμα τη Δημοκρατία.
Η στοχοποίηση και οι προπηλακισμοί δεν μπορεί να δικαιολογούνται από οποιαδήποτε «προοδευτική» δικαιολογία ή επιδίωξη. Δεν υπάρχει «προοδευτική» και «συντηρητική» βία, ούτε η συχνά δικαιολογημένη αγανάκτηση συμπολιτών μας με διαφορετική άποψη, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιλέγουν να την εκφράσουν ειρηνικά, μπορεί να τη νομιμοποιεί.
Άλλωστε, οι βουλευτές δε διορίζονται. Εκλέγονται και οι πολίτες έχουν πάντα τη δυνατότητα να μην επανεκλέξουν όσους (βουλευτές) πιστεύουν πως δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, δεν υπηρετούν σωστά τα συμφέροντα του λαού και της χώρας ή δεν τους εκφράζουν. "