Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/6/2011

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ
«Με εμένα έγινε πολύ σοβαρή δουλειά για τη φοροδιαφυγή»

ΦΩΝΗ
Κουσελάς: Νέο ξεκίνημα μεταρρυθμίσεων και προϋποθέσεων για την ανάπτυξη


Το νέο ξεκίνημα που σωστά επιχειρεί σήμερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να διασφαλίζει:
1.    Την προώθηση των μεταρρυθμίσεων παντού.
2.    Τη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων για την ανάπτυξη.
Τα ανωτέρω τόνισε στην ομιλία του ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Άφησε όμως και μία σπόντα γι τη φοροδιαφυγή την οποία ο ίδιος προσπάθησε να καταπολεμήσει:  «το δίχτυ για να πιάσει ψάρια πρέπει να το αφήσεις να ψαρέψει».  Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων τα εξής:
Θέλω εδώ να τονίσω ότι μετά τη θετική τοποθέτηση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για τη χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α. μόνο από κοινοτικούς πόρους πρέπει να επιμείνουμε.
Να επαναφέρουμε το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο.
Στο εσωτερικό μέτωπο να υποχρεώσουμε τις τράπεζες να παράσχουν χρηματοδότηση σε εκείνους που το Δημόσιο χρωστά, έχει βέβαιες και εκκαθαρισμένες οφειλές.
Δεν μπορεί την ώρα που το Δημόσιο χρωστά εκατομμύρια δεκάδες επιχειρήσεις να κλείνουν από έλλειψη ρευστότητας.
3.    Δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών αλλά και απονομή της δικαιοσύνης συνολικότερα.
Γι’ αυτό θέλω να χαιρετίσω τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για τις βαθιές αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στη δικαιοσύνη, στο εκλογικό σύστημα, στο κράτος, στο φορολογικό σύστημα.
Για τη φοροδιαφυγή έγινε με την παρουσία μου μία πολύ σημαντική δουλειά.
Έκλεισαν όλες οι τρύπες και τα κενά και δημιουργήθηκαν νέοι θεσμοί, όπως το Σώμα Φορολογικών Διαιτητών. Ξεκίνησε η πλήρης αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών, οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, η λειτουργία του ELENXIS.
Συγκροτήσαμε για πρώτη φορά Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής. Και ολοκληρώνεται η προετοιμασία, ώστε τον Σεπτέμβριο να είμαστε έτοιμοι για την κατάργηση του Κ.Β.Σ. και την πλήρη απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.
Ωστόσο, «το δίχτυ για να πιάσει ψάρια πρέπει να το αφήσεις να ψαρέψει». Αυτό δε γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη όταν η φοροδιαφυγή είναι ένα φαινόμενο βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κοινωνία.
Εύχομαι και πιστεύω ότι το νέο οικονομικό επιτελείο θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις βάσεις που θέσαμε για να αποκαταστήσουμε τη φορολογική δικαιοσύνη και να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση.
Θα το στηρίξουμε, όπως και την κυβέρνηση για να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της.»