Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/6/2011

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Χτυπήσαμε την φοροδιαφυγή αναφέρει ο Δημ. Κουσελάς στην ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων για το μεσοπρόθεσμο.

ΦΩΝΗ

Ο Δημ. Κουσελάς, στη βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης για το μεσοπρόθεσμο: " Να τι έκανα για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην πράξη "

ΘΑΡΡΟΣ

Δημ.Κουσελάς: " Κάναμε σημαντική δουλειά κατά της φοροδιαφυγής"

Στοχευμένη στο φορολογικό ήταν η ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουσελά στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το Μεσοπρόθεσμο.
Ο πρώην υφυπουργός δεν πήρε, όπως τόνισε,  το λόγο για να επιχειρηματολογήσει υπέρ των μέτρων, “γιατί, όπως τόνισαν και άλλοι συνάδελφοι, είναι και επώδυνα και άδικα”.
«Κανένας, όμως, δε μας εξηγεί», συνέχισε, «πώς μια χρεοκοπία ή μια άρνηση της μείωσης των ελλειμμάτων είναι καλύτερη για τους πολίτες από μια σκληρή και επώδυνη προσαρμογή.  

Επίσης, δε μας εξηγούν, πώς το 2009 φτάσαμε στο σημείο με την, πλέον,  επεκτατική πολιτική που ακολουθήθηκε όλα τα τελευταία χρόνια, αντί για ανάπτυξη, να έχουμε ύφεση, μείωση δηλαδή, του ΑΕΠ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Μιλάνε για συνολική αποτυχία της δικής μας πολιτικής. Προφανώς, υπάρχουν - θέλω να το τονίσω και να το υπογραμμίσω αυτό - λάθη και αστοχίες.
Για παράδειγμα, για μένα ήταν αστοχία η οριοθέτηση της αύξησης των εσόδων κατά 8 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, τη στιγμή που η ύφεση ξεπερνούσε το 4,5%.
Ωστόσο, δεν ήταν αστοχία η αύξηση των εσόδων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2010, όταν στην Ιρλανδία με μείωση 2% του ΑΕΠ είχαμε μείωση των εσόδων κατά 8%. Επίσης, δεν ήταν αποτυχία η μείωση του ελλείμματος κατά 14 ολόκληρα δισ. ευρώ.
Έρχονται σήμερα και μας λένε ότι δεν πήραμε μέτρα για να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και το λένε εκείνοι, που ουσιαστικά επέτρεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στη φοροδιαφυγή να γίνει εθνικό σπορ. Εκείνοι που απαξίωσαν φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και διέλυσαν κυριολεκτικά το ΣΔΟΕ.
Στον τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής έγινε μια πολύ σημαντική δουλειά, μολονότι είναι γεγονός ότι τα αποτελέσματά της δεν έχουν φανεί τη στιγμή που μιλάμε:
-Έκλεισαν οι τρύπες του θεσμικού πλαισίου, από τις οποίες διαφεύγουν κυρίως οι μεγάλοι φοροφυγάδες.
-Αυστηροποιήθηκαν στο έπακρο οι ποινές και δημιουργήθηκε ο θεσμός του Οικονομικού Εισαγγελέα.
-Θεσπίσαμε το σώμα φορολογικών διαιτητών, ώστε οι φορολογικές διαφορές να τελεσιδικούν μέσα σε έξι μήνες.
-Περιορίσαμε στο μισό τις καθυστερήσεις στην απονομή της φορολογικής δικαιοσύνης.
-Προχωρήσαμε σε πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών.
-Σήμερα, σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίστηκαν κάποιοι για το TAXIS, έχουμε παραλάβει δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες δηλώσεις, όταν πέρυσι το νούμερο αυτό ήταν εννιακόσιες χιλιάδες και στο σύνολο του χρόνου δεν ήταν περισσότερο από ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες.
-Δημιουργήσαμε το ELENXIS και πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες διασταυρώσεις. Έχουν εισπραχθεί μόνο από τις διασταυρώσεις, οι οποίες κάθε μέρα είναι στο διαδίκτυο, πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.
-Ταυτοποιήσαμε 30.000 λογαριασμούς του εξωτερικού από 42 διαφορετικές χώρες και μπορούμε, πλέον, να ελέγξουμε το πόθεν έσχες αυτών των καταθέσεων και αν έχουν πληρώσει τους νόμιμους φόρους ή όχι.
Επειδή ακούστηκε ποια ήταν τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής σχετικά με τον ΦΠΑ, από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι το Φεβρουάριο του 2011 είχαμε αύξηση κατά 4,5%, πάνω από τις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών που επιβλήθηκαν μέσα στο 2010.
-Εισπράχθηκε επιπλέον 1,6 δισ. από τα ληξιπρόθεσμα.
-Το ΣΔΟΕ βεβαίωσε 3,4 δισ. πρόστιμα και εισπράχθηκαν από τις βεβαιώσεις του ΦΠΑ και των παρακρατούμενων φόρων 500 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το 2009 οι βεβαιώσεις του ΣΔΟΕ ήταν 1,2 δισ. ευρώ και οι εισπράξεις 200 εκατομμύρια ευρώ.
-Όσον αφορά στους “σκαφάτους”, υπήρξαν αυστηροί έλεγχοι και αυτή τη στιγμή, έχουν δεσμευτεί 555 σκάφη, από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει 150, τουλάχιστον, εκατομμύρια ευρώ.
-Τέλος, έγιναν χιλιάδες έλεγχοι στους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης, ελέχθησαν off shore εταιρείες και επιβλήθηκαν πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ.
-Εντοπίστηκαν 1.208 αδήλωτες πισίνες και άλλοι 5.000 ιδιοκτήτες που δεν τις είχαν δηλώσει, αναγκάστηκαν να τις δηλώσουν. Αυτό, όπως γνωρίζετε, θα μετρήσει στα τεκμήρια, τα οποία αυστηροποιούνται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».
Η νέα πολιτική ηγεσία, έχει πλέον στα χέρια της σοβαρά, εργαλεία, τα οποία θα αξιοποιήσει, ώστε, ο μεγάλος στόχος για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να «πάρει σάρκα και οστά», που είναι αίτημα όλων, όχι μόνον ημών εδώ, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού.